Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota-2-praktichna_chastina.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
95.05 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Курсова робота являє собою наскрізну задачу і охоплює всі основні операції, пов'язані з вивченими темами. Кінцевим етапом курсової роботи є заповнення фінансової звітності. Пропонується фінансову звітність заповнити лише за один місяць , а саме за березень 2010 року.

Підприємство ВАТ „Комфорт" займається виготовленням меблів і випускає гарнітур „Трембіта", гарнітур „Елегія", кухню „Люкс".

До наведених господарських операцій необхідно скласти бухгалтерські проводки, в таблицях - зробити розрахунки. Замість зірочок необхідно проставити останній номер залікової книжки.

При виконанні завдання необхідно вирішити питання про первісну вартість запасів. Потрібно звернути увагу, що первісна вартість запасів складається із сум , що сплачується згідно з договором постачальнику, транспортно-заготівельних витрат та інших витрат , які , згідно з П(С)БО 9 „Запаси", включаються у вартість запасів. Так, зокрема, при визначені вартості списаної тирсоплити потрібно розрахувати у табл. 5 суму ТЗВ шляхом розрахунку середнього процента:

Сума ТЗВ = Середній відсоток ТЗВ х вартість відпущених запасів.

Середній відсоток ТЗВ = (Сума ТЗВ на початок місяця + Сума ТЗВ за поточний місяць) : (Залишок запасів на початок місяця за обліковими цінами + вартість придбаних запасів у поточному місяці за обліковими цінами)

При списані запасів , зокрема, „ Дошки обрізної " (табл.1) необхідно застосувати метод FIFO . Оцінка за цим методом базується на припущені, що запаси використовуються у тій послідовності, у якій вони надходили на підприємство, тобто одиниці запасів, які надійшли першими , відпускаються також першими до вичерпання партії у натуральному вимірнику.

Завдання передбачає застосування різних методів нарахування амортизації. Для цього дається виписка з рахунку 10 „ Основні засоби" (табл. 2) Для кожного варіанту існує свій метод, який повинен передбачати розрахунок суми амортизації за березень місяць 2010 року. Зокрема, прямолінійний метод передбачає розрахунок суми амортизації шляхом ділення первісної вартості за мінусом ліквідаційної вартості на очікуваний термін роботи . Метод прискореного зменшення залишкової вартості передбачає, що річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкту на початок звітного року та норми амортизації, яка обчислюється, виходячи із строку корисного використання об'єкту і подвоюється. Ліквідаційна сума при цьому не береться до уваги. Кумулятивний метод передбачає, що сума амортизації визначається як добуток вартості, яка амортизується, та кумулятивного коефіцієнта. Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, що залишається до кінця очікуваного строку використання об'єкта, на суму чисел років його корисного використання. Виробничий метод передбачає, що нарахування амортизації здійснюється на основі сумарного виробітку за весь період його експлуатації у відповідних одиницях виміру ( в нашому прикладі у гривнях). При цьому передбачається, що за весь період експлуатації буде виготовлено продукції на 80 млн. грн. Кількість виготовленої продукції за березень визначається за даними журналу операцій. Результати заповнюються у табл. 4.

При заповнені табл. 6 необхідно врахувати, що бригада фрезерувальників використовує форму оплати праці із застосуванням КТУ (коефіцієнту трудової участі). Тому спочатку необхідно розрахувати заробіток кожного працівника за тарифом, а потім вже застосувати до цього заробітку КТУ. Наступним кроком є визначення коефіцієнту відрядного приробітку. Кінцевим етапом є визначення фактичного заробітку членів бригади. При утриманні із заробітку необхідно застосувати ставки, які діяли з 01.01.2010 року. Відрахування у фонд нещасних випадків склало 4,67%

В таблиці 7 здійснюються розрахунки, пов'язані з облігаціями.

При нарахуванні амортизації дисконту ефективна ставка відсотка розраховується:

Ефективна ставка відсотку = (Номінальна вартість облігації × Ставка відсотку + Дисконт / кількість періодів) : (Фактична вартість розміщення + Номінальна вартість облігації) :2)

При визначені суми розподілу загальновиробничих витрат застосовуються дані табл. 8. При цьому необхідно зібрати всю суму таких витрат і записати їх в рядок 6 графи 3. Шляхом застосування коефіцієнтів в графі 4 визначаються змінні і постійні розподілені витрати, які будуть списані на виробничу собівартість. Різниця між такими витратами і сумою фактичних загальновиробничих витрат буде списано на собівартість реалізованої продукції.

В таблицях 9,10 необхідно здійснити розподіл таких змінних і постійних розподілених витрат між виробами пропорційно до прямих витрат на заробітну плату.

В таблиці 12 розраховується зведений облік витрат в розрізі виробів.

В таблиці 11 розраховується собівартість реалізованої продукції шляхом визначення коефіцієнту відношення фактичної собівартості продукції до ціни реалізації.

Таблиця 1

Аналітична картка обліку руху матеріалу «Дошка обрізна 20мм»

п/п

Дата

Придбано

Вибуло

Залишок

К-ть

3)

Ціна

(грн.)

Сума

(грн.)

К-ть

3)

Ціна

(грн.)

Сума

(грн.)

К-ть

3)

Ціна

(грн.)

Сума

(грн.)

50

510

25500

1

03.03

100

5*0

2

10.03

80

3

14.03

30

560

4

17.03

40

530

5

20.03

70

6

21.03

40

7

25.03

20

5*0

8

27.03

10

9

29.03

50

580

Всього:

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]