Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TGP_gos.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
845.31 Кб
Скачать
  1. Поняття та система юридичної науки.

Юридична наука - це система знань, про державно-правову дійсність, про об'єктивні властивості права і держави, про загальні та окремі закономірності виникнення, розвитку та функціонування держави і права в їх структурній багатоманітності.

У системі суспільних наук юридична наука виступає як єдина галузь знань яка вивчає державу і право. Спільний об'єкт дослідження — право і держава — пов'язує в рамках єдиної юридичної науки спеціалізовані науки, що входять до її складу, кожна з яких водночас має свій власний предмет дослідження. Таким чином складається система юридич­них наук.

Юридичні науки за певними ознаками можна поділити на кілька груп.

1 група загально теоретичних наук: теорія держави і права, яка є найбільш загальною юридичною на­укою, порівняльне правознавство

2група історичних наук: ІДПУ, ІДПЗК, ІВДП

3 група галузевих наук, які посіда­ють центральне місце в системі юридичних наук. До них належать науки конституційного, цивільного, адміністративного, криміна­льного, процесуального та інших галузей права. Предметом дослідження кожної з цих наук є ті специфічні пра­вові відносини, що складаються в окремих сферах суспільного життя.

4група міжгалузевих наук: екологічне право, господарське право

5 група прикладних наук - судову медицину, су­дову психіатрію, криміналістику, кримінологію, правову статис­тику.

6 група: це науки, що вивчають за­рубіжні державу і право, передусім і тісно з ним пов'язані наукові знання, КПЗК, про державу і право окремих зарубіжних країн.

7 група: науки, що досліджують міжнародне право. Наука міжнародно­го публічного права, міжнародного приватного права.

  1. Функції юридичної науки.

Юридична наука в цілому і окремі юридичні науки, поміж них і теорія держави і права, виконують певні функції. Функції юридичної науки - основні напрямки її теоретичного і практичного призначення, виконувані в суспільстві з метою його прогресивного перетворення.

1. Функція наукового передбачення полягає в науковому про­гнозуванні шляхів подальшого розвитку державно-правових явищ, проміжних та кінцевих результатів цього розвитку

2. Гносеологічна – выявление сущности, признаков, видов, функций государственно-правовых явлений и объяснение их сущности.

3. Виховна – формування правосвідомості та правової культури людей.

4. Методологическая – выработка юридической наукой понятий, теорий, положений, которые используются для дальнейшего исследования государственно-правовых явлений в рамках юриспруденции и других социальных наук.

5. Функція допомоги практиці(практично-прикладна) її положення та висновки повинні прямо або опосередковано використовуватися юридичною практикою, полягає у виробленні рекомендацій для практичного вирішення завдань державно-правового будівництва - підготовці законопроектів та проектів інших нормативно-правових актів, рішень, які виносяться право-стосовно органами.

  1. Загальна теорія держави і права як юридична наука, її предмет та співвідношення з іншими суспільними науками.

Теорія держави і права — система наукових знань про об'єктивні властивості держави і права; про основні та загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування державно-правових явищ.

1)ТГП имеет свой предмет исследования. Предмет исследования – гос-но правовые закономерности виникнення, розвит­ку і функціонування держави і права, то есть существенные, необходимые устойчивые связи между государственно-правовыми явлениями, а также между ними и другими соц. явлениями, которые определяют юридическую специфику гос-но правовых явлений. В предмет входят: 1)генетические закономерности возникновения гос-но правовых явлений. 2)структурные занономерности строения гос-но правовых явлений 3)функциональные закономерности – функционирование, действие гос-но правовых явлений.

2)ТГП использует не только те методы познания разработанные другими науками, но и вырабатывает специально юридические методы(толкования, сравнительно-правовой)

3)ТГП обладаэт собственным понятийным аппаратом, вырабатывающим общие понятия о государстве и праве которые являются базой для других отраслей юридических наук.

4) ТГП является фундаментальной юридической наукой

ТГП имеет определенную связь с другими соц науками: філософії, політології, соціології, еко­номічної теорії та ін.

Державно-правова дійсність потребує свого осмислення з боку філософії як науки про всезагальні закони розвитку природи, суспільства і мислення. Філософія формулює лише найзагальніші положення про державу й право. Зв'язок загальної теорії держави і права з філософією відбу­вається у трьох напрямках. По-перше, філософія озброює юрис­тів науковою методологією дослідження. По-друге, філософія формулює найзагальніші закони суспільного розвит­ку, які поширюються і на державу та право. По-третє, філо­софські дослідження безпосередньо торкаються держави і права, і передусім визначення їхнього місця і ролі в суспільстві.

Связь держави і права з соціологією. Соціологія — наука про суспільство в цілому та окремі його структури, соціальні групи, про соціальні процеси, закономірності індивідуальної та групової поведінки. Об'єктом соціологічного дослідження є всі соціальні явища, у тому числі державно-правові. Теорія держави і права використовує результати соціологічних експериментів для підвищення соціальної ефективності норм права, засобів удосконалення державного апарату, пізнання причин і умов правопорушень, вивчення рівнів правосвідомості, соціальної структури та ін.

ТГП спирається і на політологію — науку про політику, політичні системи, політичні проце­си, методи досягнення політичної влади, струк­туру соціальної основи суспільства. Політологія розглядає дер­жаву і право в практичному плані як результат боротьби за владу і як засоби її завоювання. ТГП широ­ко використовує матеріали політології для формулювання своїх узагальнень і наукових абстракцій, які відсутні в політології.

Економическая теория изучает роль государства и права в экономической системе. Существет проблема пределов государственного вмешательства в экономику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]