Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ґрунтовий покрив.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Лісові ресурси

Лісові ресурси - ліси певної території які використовуються, або можуть бути використані для задоволення будь-яких потреб суспільства. До лісових ресурсів належать деревні, технічні, харчові, кормові, лікарські, та інші ресурси, а також корисні природні властивості лісу - водоохоронні, захисні, кліматорегулюючі, санітарно-гігієнічні, оздоровчі тощо.

Загальна площа лісового фонду України становить майже 10 млн. га у тому числі вкрита лісом 8,6 млн. га. Лісистість території республіки 14,3%. Ліси розміщені по території України дуже нерівномірно. Найбільша концентрація їх на Поліссі - 40%. 25% лісів знаходиться в Лісостеповій зоні, в Карпатах - 22%, в Степах - 10%, в Кримських горах - 3%.

За народногосподарським значенням, місцеположенням і функціями які вони виконують усі ліси поділяють на дві групи:

I. водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі ліси. Ліси цієї групи становлять 51% загальної площі лісового фонду.

II. ліси, що мають захисне і обмежене експлуатаційне значення. Вони є основним джерелом заготівлі деревини в Україні.

Кліматичні умови України сприяють прискореному приросту деревини. Середній її приріст становить 4 куб. м/га вкритої лісом площі.

Потреби у деревині за рахунок власних ресурсів Україна задовольняє лише частково - на 20-25%, а решту - за рахунок імпорту з північної частини європейської Росії та Сибіру.

У лісах республіки ростуть хвойні твердолистяні і м’яколистяні породи. Переважають хвойні, на які припадає 54% загального запасу деревини. Сосна (35%) зосереджена в основному на Поліссі. На ялину припадає 16% загального запасу деревини ( Карпати ). Ялиця ( також росте в Карпатах ) займає третє місце ( 3% ).

Близько 40% загальних запасів деревини - це твердолистяні породи: дуб ( 22% ), бук (13% ), граб (2% ). Дуб переважає на Поліссі і в Лісостепу, бук - у західній частині республіки і в Криму. М’яколистяні породи - береза, осика, вільха, липа, тополя - займають 6% загального запасу деревини і зосереджені на Поліссі і в Лісостепу.

Крім деревних і технічних, використовують також харчові та кормові ресурси лісів. Щороку в лісах України заготовляють близько 3 000 т. грибів, 7 000 т. дикоростучих плодів (груша, яблуня, ліщина, горіх волоський, шипшина) та ягід (чорниця, брусниця, суниця, малина). До харчових ресурсів лісу відносять і продукти бджільництва та мисливства на лісових угіддях. Кормові ресурси лісу - трави, плоди, гілковий корм. Щорічний збір дикоростучих лікарських рослин у лісах країни перевищує 5 000 т; заготівля березового соку - 50 000 т., товарного меду - 200 т.

Виходячи з того, що ліси України за своїм призначенням виконують переважно еколого-соціальні функції і мають обмежене експлуатаційне значення, з необхідності забезпечення стабілізації екологічної ситуації і сталого розвитку використання лісів та щодо поліпшення їхньої біологічної стійкості доцільно рекомендувати:

- впровадження штучних лісових екосистем, як найбільш ефективного засобу у здійсненні ренатуралізації антропогенних ландшафтів;

- обґрунтування рівня лісистості окремих природно-господарських регіонів, яке має сприяти урівноваженому співвідношенню між полем, луками, лісом та водоймами залежно від характеру рельєфу місцевості, клімату, ґрунтів тощо;

- забезпечення наукового підходу до формування і розміщення лісонасаджень, добору деревних порід та опрацюванню режиму їх вирощування;

- перегляд віку лісовідновлюваних рубок для всіх груп і категорій лісу залежно від кліматичних і лісорослинних умов;

- проведення селекційного добору основних лісоутворюючих порід та формування лісонасаджень, стійких до проявів впливу техногенних факторів тощо;

- впровадження моніторінгу лісів на базі безперервного лісовпорядкування;

- опрацювання відповідно до законодавства нормативних актів ведення лісового господарства в нових соціально-економічних і політичних умовах.