Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetodPosibnik.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

Вимоги до звоп

  1. ЗВОП мають бути розташовані від обласних центрів своєї зони на відстані не більше 250 км (в окремих випадках – до 300 кмҐ), у великих, промислово розвинених центрах.

  2. Мають бути пов’язані прямими автомобільними (або залізничними) маршрутами з можливо більшою кількістю обласних центрів.

  3. Мати достатню технічну базу для обробки ПВ.

  4. Мати максимальне тяжінні по ПК та періодичних виданнях до обласних центрів своєї зони.

Переваги зонально-вузлового принципу побудови магістральної мережі порівняно з адаптивними:

  1. Скорочення кількості напрямків, що дає можливість оптимізувати маршрути та розклади руху. Сумарна довжина магістральних маршрутів при впровадженні 5-ти зональної системи скоротилася приблизно в 2 рази (з 24 тис. км до13 тис. км).

  2. Зменшення кількості транспортних засобів.

  3. Підвищення ефективності використання технічних засобів та нових технологій за рахунок концентрації потоків.

  4. Зменшення загальної кількості робочих місць обробки пошти.

Внутрішньо обласний потовий зв’язок забезпечує поштові сполучення обласного центру з районними центрами області та містами обласного підпорядкування.

Міський поштовий зв’язок забезпечує перевезення пошти та доставку ПВ у межах міста. З метою найбільш ефективного використання автотранспорту та скорочення експлуатаційних витрат організовуються суміщені маршрути.

Маршрут називається суміщеним в тому випадку, коли здійснюється перевезення поштових відправлень та періодичних видань до пунктів обміну (обслуговування пунктів МСП) та виймання листів із поштивих скриньок.

Пункти МСП організовуються в установах за умови, що середньодобова кількість ПВ становить 10 – 20 одиниць.

Функції МСП – доставка письмової кореспонденції та періодичних видань до пунктів МСП та приймання ПК від них.

Внутрішньорайонний поштовий зв’язок організовується на території адміністративного району для забезпечення поштових сполучень та задоволення потреб у послугах ПЗ мешканців сільської місцевості та виробничих об’єктів району.

2 Перевезення пошти

Принципами раціонального вирішення задач якісного перевезення пошти є комплексне використання всіх видів транспорту вибір оптимальних маршрутів та контроль за своєчасним перевезенням ПВ при повній їх збереженості.

В основу побудови єдиної транспортної мережі ПЗ покладено задачі. Які забезпечують виконання контрольних термінів та збереженість пошти, регулярність та економічність перевезень.

Виконання цих вимог досягається шляхом складання планів прямування пошти, раціональної побудови поштових маршрутів. Розробки розкладів руху транспорту.

Плани прямування пошти розробляються окремо для легкої пошти (ПК поштові перекази, дрібні пакети, бандеролі) та окремо для тяжкої пошти (посилки, галетні пачки) вищестоящою організацією.

Показники часу у планах прямування пошти можуть задаватися в повній формі – як три двозначних числа, що означають день тижня, години та хвилини (наприклад, 02*10*07 означає – вівторок, 10 год. 07 хв.) та неповній формі, як два двозначних числа, що означає час (год. та хв.) будь якого дня тижня.

Критерієм оптимальності планів прямування легкої пошти є мінімальні терміни її проходження незалежно від кількості транзитних вузлів. А для тяжкої пошти мінімальна кількість транзитних вузлів.

Поштовий маршрут – це шлях прямування поштового транспорту між об’єктами зв’язку або пунктами обміну пошти.

За адміністративними ознаками поштові маршрути поділяються на магістральні, міжобласні, внутрішньообласні. Міжрайонні, внутрішньорайонні, міські, під’їздні.

Під’їздний маршрут з’єднує об’єкти зв’язку з аеропортом. Залізничним або річковим вокзалом.

За формою побудови поштові маршрути поділяються на радіальні, кільцеві, комбіновані.

Радіальним називається маршрут, по якому рух транспорту здійснюється по прямій, ламаній але незамкненій лінії. Переваги радіальних маршрутів полягають у забезпеченні мінімального часу просування пошти та спрощеній реалізації синхронізації маршрутів.

Кільцем називається маршрут, по якому транспорт здійснює рух між об’єктами ПЗ по замкненій лінії.

Перевагою кільцевого маршруту є скорочення річного пробігу автомобілів і. Відповідно, зменшення кількості транспортних засобів, а значить, і витрат на перевезення пошти.

Комбінованим називається маршрут, де застосовується поєднання радіальних та кільцевих маршрутів.