Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sociology 14.07.06.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Які теми, пов’язані з предметом соціології, знайшли відображення в творчості українських мислителів минулого?

  2. У творах яких мислителів мав місце аналіз соціальної структури сучасного їм суспільства? Які соціальні спільності вони виділяли? Якою мірою їхній підхід може бути використаний у наш час?

  3. Кого ви знаєте з випускників Києво-Могилянської академії, котрі мали великий вплив на суспільно-політичну думку України?

  4. Які соціально-політичні проблеми знайшли відображення в першій всесвітній Конституції нового часу − Конституції Пилипа Орлика?

  5. Хто з українських мислителів приділяв велику увагу вирішенню національного питання на основі концепції федералізму? У чому її сутність?

  6. У чому полягає сутність соціально-політичних поглядів М.Грушевського? Які соціологічні питання він розглядав у своїх творах?

  7. Коли почала розвиватися соціологія в Україні? З якими складностями був пов’язаний процес її розвитку?

  8. Кого з відомих учених України, які розробляли соціологічну думку, ви знаєте?

  9. Що було характерним для розвитку соціології в Україні на початку XX ст.? У 20-50-ті роки? У 60-90-ті роки?

  10. Як називається громадська наукова організація, що об’єднує українських соціологів? Яке вона має значення для розвитку соціології на сучасному етапі?

Проблемні питання, вправи та завдання

  1. Розглядаючи соціальну структуру сучасного йому суспільства, С.Яворський писав: „Якщо же бо в колеснице, так и в царствии благочестивом, четыре суть чины, аки четыре колеса”. Про які соціальні групи йде мова? Як розглядали це питання інші мислителі − І.Вишенський, Ф.Прокопович Й.Кононович-Горбацький та інші? Як ви вважаєте, чому ця проблема розглядалася практично всіма мислителями минулого?

  2. Які програми національного переустрою України існували в минулому? Чому, на вашу думку, процес організаційного оформлення українського націоналізму почався лише в ХІХ-ХХ ст.?

  3. Розвиваючи концепцію федералізму, М.Драгоманов вирізняв два аспекти в розумінні федерації − федерацію общин і федерацію автономних земств і країв. У чому сутність цих форм федерації, у чому відмінність між ними? Чому Драгоманов уважав себе прихильником політичної автономії українців, а не національної? Поясніть, за що, на ваш погляд, його критикували марксисти, за що − націоналісти.

  4. Який клас, на думку М.Грушевського, був найбільш причетний до розвитку української нації? З чим це пов’язано? Які це мало наслідки для розвитку українства, української державності?

  5. Використовуючи журнал „Філософська та соціологічна думка”, проведіть аналіз публікацій під рубрикою „Київське коло”, де друкуються матеріали про окремих мислителів, життя і творчість яких були пов’язані з Києвом. Про яких учених, котрі займалися соціологією, тут ішла мова в останні кілька років? Підготуйте реферат про творчість одного з них.

  6. Коли М.Драгоманова спитали: „Чому українська інтелігенція така слабосильна?”, він відповів так: „А як би виглядала французька інтелігенція, якщо б її третина вважала себе німцями, третина − англійцями, третина − італійцями?” Прокоментуйте що відповідь.

  7. Як би ви прокоментували тезис одного з тих учених, якого ми можемо віднести до „Київського кола”, − С.Булгакова: „Соціальна наука бере людське життя не в її безпосередньо-конкретній формі, як вона підсумовується з окремих діянь, вольових та творчих актів окремих індивідів, вона цілком абстрагується від цих індивідів та їх індивідуального буття і досліджує лише те, що властиве сукупності індивідів як цілому”. Чи погоджуєтеся ви з цим твердженням?

  8. Випускник Київського університету О.Стронін уважав, що суспільство тотожне живому організму, а його соціальні інститути − окремим частинам цього організму. Він писав, що „соціології необхідно бути аналогічною з фізіологією”. Погляди якого західноєвропейського соціолога нагадує цей підхід? У чому, на ваш погляд, можна погодитися з таким підходом, у чому − ні?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]