Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты с 1-5..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
53.58 Кб
Скачать

2.Питання

Передумови та основні етапи розвитку МКП

Витоки міжнародного космічного права можна простежити вже в першій третині минулого століття, коли в працях окремих юристів і фахівців інших галузей науки та техніки були висловлені думки щодо майбутньої галузі правознавства, сформульовані перші принципи діяльності держав в унікальному середовищі – просторі поза межами земної атмосфери, у космічному просторі.

1.на нараді юристів-фахівців з повітряного права у 1933 р. в Ленінграді основоположник радянської школи космічного права Є. Коровін уперше сформулював правові проблеми, що виникають при освоєнні людиною верхніх шарів атмосфери та простору поза нею. На Заході ще у 1910 р. Е. Лауде а пізніше В. Мандл (1932), А. Кларк (1946), Дж. Купер (1951), О. Шехтер (1951), А. Кокка (1954) писали про необхідність врегулювання нових міждержавних відносин, які виникнуть у зв’язку зі специфічними особливостями реалізації космічних проектів (середовище, швидкість, висота), засобами спеціальної галузі права. Їх працями було розпочато

перший (доктринальний) етап розвитку нової галузі міжнародного права – міжнародного космічного права.

50-ті рр. ХХ століття характеризуються першими кроками людини в космос, і єдиними нормами галузі права, що зароджувалася, були звичаєві норми та принципи: розмежування між повітряним і космічним просторами, свобода досліджень в межах останнього по аналогії з відкритим морем, незаконність використання космічного простору в військових цілях та ін. Отже, цей етап розвитку МКП можна обґрунтовано вважати звичаєвим.

І вже під егідою ООН на зламі 50 – 60-х рр. минулого століття розпочинається третій (інституціональний або класичний) етап розвитку МКП. За два десятиліття цього етапу за активної координуючої ролі Організації Об’єднаних Націй було сформульовано та прийнято у багатосторонніх договорах основні норми та принципи сучасного міжнародного космічного права, чільне місце серед яких належить принципу мирного використання космічного простору.

З поглибленням процесів глобалізації світової економіки, комерціалізацією космічної діяльності та утворенням світового ринку космічних послуг і технологій у 80-х рр. минулого століття розпочався новітній етап розвитку МКП. проблеми цієї галузі міжнародного права, у тому числі пов’язані зі змінами в філософії космічної діяльності, досліджуються В. Верещетіним, Г. Жуковим, Е. Жуковою, Г. Даниленко, Ю. Колосовим, О. Каменецькою, В. Постишевим, а також К. Букштігелем, С. Дойлем, О. Кунцем, Ф. Лайелом, та ін.

У 1990 році за редакцією професора В. Верещетіна виходить в монографії комплексне дослідження існуючих правових проблем регулювання відносин держав у сфері використання космічного простору в сучасних умовах

Нарешті, у 1999 році вийшов друком підручник з МКП за редакцією визнаних метрів радянської школи космічного права Г. Жукова та Ю. Колосова.

Перші кроки в розвитку космічного права в Україні було зроблено на початку 90-х років, коли було прийнято низку нормативно-правових актів про заснування спеціально уповноваженого органу виконавчої влади (Національного космічного агентства України – НКАУ), затвердження Положення про НКАУ, схвалення Державної космічної програми України 1993-1997 рр. тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]