Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_указания курс 4 курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
278.02 Кб
Скачать

4.3. Критерії оцінювання результатів дослідження

Оцінка курсової роботи з точки зору наукового керівника здійснюється виходячи з наступних позицій:

1) актуальність дослідження з точки зору сучасних наукових реалій;

1) ступень розкриття теми дослідження;

3) ступень самостійності виконання автором курсової роботи;

4) якість висновків з викладеного в роботі матеріалу;

5) якість джерел використаної інформації, що стала основою для виконання

проведеного дослідження курсової роботи;

6) оцінка рівня грамотності.

Розглянемо докладніше кожен критерій оцінки курсової роботи:

За критерієм «Актуальність дослідження з точки зору сучасних наукових реалій» курсова роботи оцінюється по своєчасності розгляду теми курсової роботи в світлі останніх наукових досягнень і розробок. Актуальність роботи повинна бути обґрунтована в розділі «Вступ». Відсутність обґрунтування актуальності роботи або слабкий розвиток цієї теми у «Вступ» може істотно зменшити оцінку за курсову роботу.

За критерієм «Ступень розкриття теми дослідження» курсова робота оцінюється з точки зору наявності аналізу з проблематики теми роботи, присутності доказів теоретичного і досвідченого характеру, логіки викладу матеріалу, адекватності наукового апарату і відсутності протиріч між ним і цілями досліджень, наявності творчого потенціалу у автора роботи. Затримка в одній із вищевказаних пунктів (наприклад: наявність нестиковок в логіці викладу матеріалів) може привести до зниження оцінки за курсову роботу.

За критерієм «Ступень самостійності виконання автором курсової роботи» курсова робота оцінюється по прояву власного, авторського думки студента, яке було висловлено в ході пошуку рішень проблеми, винесеної в заголовок курсової роботи. В рамках цього критерію оцінки передбачена перевірка матеріалів курсової роботи на плагіат ..... Якщо буде встановлена або підтверджена компілятивність матеріалів, то оцінка не підніметься вище «задовільно», але якщо буде виявлено явний плагіат, то вас змусять переробляти роботу.

За критерієм «Якість висновків з викладеного в роботі матеріалу» оцінюється оригінальність суджень автора роботи, висловлених в розділі «Висновок». При цьому бажано, щоб студент запропонував у цій частині курсової роботи нове, оригінальне вирішення тієї проблеми, яка розглядалася в курсовій роботі. Відсутність оригінальних міркувань автора може стати підставою для зниження оцінки, а якщо розділ «Укладення» не буде включений у структуру роботи, то таку курсову роботу змусять обов'язково переробляти.

За критерієм «Якість джерел використаної інформації, що стала основою для виконання проведеного дослідження курсової роботи» проходять оцінку джерела інформації, які використовувалися в підборі матеріалів для курсової роботи. Чим вище актуальність або авторитет джерел, тим більший бал заслуговує курсова робота. Присутність серед першоджерел матеріалів на іноземній мові, так само може вплинути на оцінку курсової роботи ... Крім оцінки джерел за критерієм «Якість матеріалів» проводиться оцінка дослідних даних і експериментів, що стали матеріалами для курсової роботи. Низька якість матеріалу передбачає використання неактуальних джерел або невірне оформлення досвідчених даних, що. Зрозуміло, знижує оцінку за курсову роботу.

За критерієм «Оцінка рівня грамотності » курсова робота оцінюється не тільки з точки зору дотримання правил граматики та орфографії, а й з дотримання канонів стилістики наукового тексту.

Під час оцінювання курсової роботи враховуються наявність її усіх складових, використання актуальної наукової літератури, рівень аргументації, змістовне наповнення, послідовність і логічність викладу матеріалу, наявність повнота висновків, присутність елементів наукової новизни, мовна грамотність та правильність оформлення тексту, а також дотримання терміну представлення курсової роботи на кафедру

Оцінка якості виконання курсової роботи здійснюється відповідно до критеріїв поданих у таблиці 5.1

Таблиця 5.1

Оцінка результатів написання та захисту курсової роботи

Критерії оцінювання

за національною шкалою

Кількість балів

Оцінка за шкалою ECTS

Оцінки "відмінно" заслуговують автори курсової роботи, теми яких представляють науковий, методичний чи практичний інтерес, свідчать про використання ними адекватних прийомів аналізу, сучасних методів і засобів вирішення поставлених завдань. Структура роботи, яка оцінена на "відмінно", повинна бути логічною і відповідати поставленої мети. У висновках повинні бути представлені чіткі, обґрунтовані результати дослідження, що вносять вклад у вирішення поставленої проблеми і намічають перспективи її подальшої розробки. Робота повинна бути написана літературною мовою, ретельно вивірена, науково-довідковий апарат - відповідати чинним ГОСТам , містити додатки у вигляді схем, таблиць, графіків, ілюстрацій і т.д. Умовою отримання відмінної оцінки є правильність і логічність у відповідях студента на поставлені запитання членів комісії.

Від 90-100 балів

А

. Оцінка «добре» ставиться якщо,

1. Робота не містить докладного опису процедури проведення дослідження: за наведеним описом відтворити процедуру не представляється можливим. 2. Відсутність авторської інтерпретації змісту таблиць і графіків.

3. Відсутність пояснень і умовних позначень до таблиць і графіків.

1.Наявність помилок в оформленні бібліографії: багато "глухих" виносок (коли є виноска на автора ідеї, але немає посилання на саму роботу, де ця ідея обговорюється).

2.Отсутствіе аналізу зарубіжної робіт, присвячених проблемі дослідження.

3. Робота розпадається на дві різні частини: теоретичну і емпіричну, які погано стикуються один з одним.

4. Робота побудована на основі чужій методики, модифікованою та скороченою автором без перевірки якості модифікації і скорочень.

5. У роботі відсутня інтерпретація отриманих результатів, висновки побудовані як констатація первинних даних. Відсутня зіставлення між собою даних, отриманих різними методами

6. Отримані результати автор не намагається співвіднести з результатами інших дослідників, чиї роботи він обговорював у теоретичній частині.

Від 80-89

балів

Від

70-79

балів

В

С

Оцінка «задовільно» ставиться якщо:

1. Відсутність аналізу вітчизняних робіт, присвячених проблемі дослідження.

2. Теоретична частина не завершується висновками і формулюванням предмета власного емпіричного дослідження.

3. Автор використовує дані інших дослідників без посилання на їх роботи, де ці результати опубліковані.

4. Використання великих шматків чужих текстів без зазначення їх джерела (в тому числі - робіт інших студентів).

1.Налічіе фактичних помилок у викладі "чужих" експериментальних результатів або теоретичних позицій. Назва роботи не відображає її реального змісту.

2. Має місце збіг формулювання проблеми, мети, завдань роботи. Помилки в тексті, недотримання наукового стилю викладу, помилки у вживанні термінології

Від

60-69

Від

50-59

D

Е

ВИСНОВОК

У професійній підготовці спеціаліста-фінансиста значну роль відіграє курсова робота з дисциплін професійної підготовки, яка являє собою самостійне навчально-наукове дослідження студента. Вона виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами під час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Підготовка курсової роботи з дисциплін професійної підготовки займає важливе місце в формуванні висококваліфікованих спеціалістів з фінансів і банківської справи та являє собою важливий етап в оволодінні майстерністю наукової роботи, формуванні теоретичних позицій та вмінні аргументовано відстоювати їх в творчих дискусіях, зокрема під час захисту своєї курсової роботи.

Написання курсової роботи з дисциплін професійної підготовки дозволяє студентам заздалегідь підготуватись до написання майбутньої дипломної або магістерської роботи, глибше вникнути в наукову проблему, що їх цікавить, всебічно оцінити актуальність досліджуваної теми, проаналізувати ступінь її дослідження, виявити напрями подальшої наукової роботи.

Автори науково-методичного посібника ставили за мету дати загальні рекомендації щодо організації проведення наукового дослідження, вмілому викладення його результатів в курсовій роботі, навчити студентів правильно оформляти курсову роботу, ознайомити з вимогами захисту і критеріями оцінки результатів роботи.

Рекомендації авторів посібника не слід розглядати як безперечні вимоги, але в процесі своєї наукової роботі над курсовою роботою студент повинен погоджувати з і своїм науковим керівником, призначеним кафедрою. Все це дасть змогу студентам правильно організувати свою наукову роботу та досягнути в ній максимальних результатів.

ДОДАТКИ

Додаток А

Календарний план виконання курсової роботи з дисциплін професійної підготовки

для студентів денної форми навчання

Вид роботи

Тижні

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Збір та обробка вихідних матеріалів

х

х

Розробка гіпотези (постановка мети і завдань дослідження)

х

Вивчення новітньої літератури з темі дослідження; виділення актуальних проблем.

х

х

Розробка робочого варіанту плану дослідження

х

х

Збір та узагальнення новітньої аналітичної та статистичної інформації

х

х

Робота з узагальнення зібраних матеріалів та уточнення плану дослідження

х

х

Написання першого розділу курсової роботи та формулювання висновку до неї

х

х

Написання другого розділу курсової роботи та формулювання висновку до неї

х

х

Написання третього розділу курсової роботи та формулювання висновку до неї

х

х

Написання вступу та висновків проведеного дослідження

х

Оформлення курсової роботи

х

Здача курсової роботи на кафедру та підготовка до захисту

х

Додаток Б

Зразок

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ