Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_ekonomika_pratsi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать

51. Державнерегулюваннязаробітної плати

Закон "Про оплату праці" визначає сферу державного регулюваннязаробітної плати найманихпрацівниківвУкраїні. На державному рівнівідбувається:встановленнярозмірумінімальноїзаробітної плати;встановленнядержавних норм і гарантій оплати праці;встановлення умов і розмірівзаробітної плати керівників

підприємств, заснованих на державній, комунальнійвласності;встановлення умов і розмірівзаробітної плати працівників

підприємств, установ і організацій, щофінансуютьсячидотуються з бюджету;регулюванняфондів оплати праціпрацівниківпідприємств-монополістівзгідно з переліком, щовизначається КМУ;оподаткуваннядоходівпрацівників.

Держава регулює фонд оплати праці підприємств—монополістів з метою недопущення штучного підвищення заробітної плати. Держава також регулює порядок обчислення середньої заробітної плати для різноманітних виплат, зокрема для оплати відпусток, для нарахування гарантійних і компенсаційних виплат тощо. До сфери державного регулювання віднесено також встановлення норм оплат праці: в надурочний час; у святкові, неробочі і вихідні дні; в нічний час; за час простою, що стався не з вини працівника; при виготовлені продукції, що виявилась браком не з вини працівника. Зокрема, у останньому випадку місячна заробітна плата працівника не може бути нижчою від двох третин тарифної ставки (окладу). На державному рівні забезпечується також регулювання заробітної плати при відхиленні від тарифних умов.

52. Договірнерегулюваннязаробітної плати

В умовахрозвиткуринковоїекономіки і реформування трудового законодавстваспостерігаєтьсятенденціярозширеннясферидоговірногорегулюваннятрудовихвідносин. Цестосується і відносин з оплати праці.

Договірнерегулюваннязаробітної плати здійснюється на основісистемиугод, щоукладаються на державному (генеральна угода), галузевому, регіональному та виробничому (колективнийдоговір) рівнях.

Генеральноюугодоювстановлюютьсягарантіїпраці, мінімальнісоціальнігарантії оплати праці, які б забезпечувалидостатнійрівеньжиттянайманихпрацівників. Цією ж угодоювизначаютьсятарифні ставки робітників 1 розряду, а такожумови росту фондів оплати праці та встановленняміжгалузевихспіввідношень в оплатіпраці.

У генеральнихугодахсторони, як правило, передбачаютьперелік доплат і надбавок до тарифних ставок та посадовихокладів, щомаютьміжгалузевий характер.

Галузеві угоди регулюютьнормуванняпраці, мінімальнігарантіїзаробітної плати, мінімальнірозміри доплат і надбавок з урахуваннямспецифікиконкретноїгалузі, умовизростанняфондів оплати праці, міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення в оплатіпрацітощо. При цьомугалузева угода не можепогіршуватиумови оплати праціпрацівниківпорівняно з генеральною угодою.

Одним з найважливішихрегуляторіввідносиніззаробітної плати є колективнийдоговір.

Колективнийдоговір не можепередбачатиумови оплати праці, які б погіршували становище працівниківпорівняно з законодавством і угодамивищогорівня. Натомість у колективномудоговорідопускаєтьсязниженняумови оплати праціпорівняно з генеральною, галузевоючирегіональноюугодами, але не нижче, ніжцепередбаченозаконодавством, на періодподоланняфінансовихтруднощівпідприємства і не більше, ніж на 6 місяців.

У тих випадках, коли колективнийдоговір не укладено, роботодавецьзобов'язанийпогодитипитаннязаробітної плати з профспілковим органом, щопредставляєінтересибільшостіпрацівників, у разійоговідсутності — з іншимуповноваженим на представництво органом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]