Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12 Вироб.практ.метод.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

Розділ 2. Міжнародний маркетинг

2.1. Проведення маркетингових досліджень на підприємстві

Визначити, які чинники спонукають підприємство до організації маркетингових досліджень на зовнішньому ринку. Описати структуру маркетингових дослжіень на зовнішньому ринку.

Досліджуючи функцію маркетингу на підприємстві, треба мати на увазі, що йдеться не просто про вивчення ринку, а про систему комерційних досліджень, яка являє собою реалізацію ринкової концепції управління.

Варто дослідити середовище у міжнародній маркетинговій діяльності (економічне, соціально-культурне та політико-правове); ризики у ді­яльності фірми при виході на зовнішні ринки (експортування, спільне підприємництво, пряме та портфельне інвестування); комплекс маркетингу при виході на зовнішні ринки.

2.2.Маркетинг товарної політики підприємства

Оцінка планування та розробка товару (това­рного асортименту); моніторинг етапів життєвого циклу продукції; іннова­ційна політика розробки та стратегії використання упаковки та товарного знаку; визначення конкурентоспроможності товару. Вказати, які методи використовує дослідник зовнішнього ринку для сегментації ринку і типології покупця?

Маркетингова політика розподілу: формування та управління каналами розподілу товарів; вибір оптимального посередника; аналіз ефективності каналів збуту; оптова та роздрібна торгівля.

2.3. Маркетинг цінової політики підприємства

Роль ціни в комерційній діяльності під­приємства; завдання, що реалізуються через цінову політику (введення ново­го товару; освоєння різних сегментів; стимулювання комплексного підходу, задовільне відшкодування збитків); методика маркетингового ціноутворення.

Дослідити підходи підприємства до ціноутворення на зовнішньому ринку. Провести аналіз можливостей проникнення на цільовий ринок підприємства та виділення етапів проникнення.

Розділ 3. Міжнародні кредитно-розрахункові операції

3.1. Механізм розрахунків у зовнішньоекономічній діяльності

Ознайомитись з порядком відкриття банками рахунків у іноземній валюті. Вивчити документи які необхідно надати для відкриття валютного ра­хунку, як юридичним так і фізичним особам.

Ознайомитися з порядком здійснення розрахунків за експортно-імпортними операціями. Оволодіти методикою розрахунків курсових різниць при перетині митного кордону.

Ознайомитись з умовами здійснення розрахунків за міжнародними торгівельними операціями. Розглянути міжнародні розрахунки за допомогою документарного інкасо, документарного акредитива.

Визначити порядок відкриття та ознайомитись з порядком ведення валютних рахунків в системі валютних розрахунків.

Дослідити особливості ведення розрахунків під час здійснення експортних та імпортних операцій підприємствами.

3.2. Захист від валютних і кредитних ризиків

Оволодіти розрахунком валютного курсу, крос-курсу. Ознайомитись з прямим та зворотнім котируванням валюти, розрахунком маржі. Освоїти методику розрахунку валютної позиції комерційного банку.

Визначити відмінності між такими операціями: поточні операції, форвардні угоди, валютні "свопи", валютні ф'ючерси, валютні опціони, арбітра­жні операції. Зробити розрахунки по даних операціях.

3.3. Форми платежів в зовнішньоекономічній діяльності підприємства

Вивчити засоби міжнародних платежів, а саме: платежі чеками, пластиковими картками, векселями, платіжними дорученнями.

Оволодіти способами здійснення міжнародних платежів, а саме: платежі поштовими переказами, платежі телеграфними переказами, телексом, пла­тежі через міжбанківські системи комунікацій.

Оволодіти інструментами забезпечення платежів у міжнародній торгівлі, а саме банківськими гарантіями та поручительством, методами хеджування від валютного ризику.

3.4. Кредитування в діяльності підприємства

Ознайомитись з формами та видами міжнародного кредиту. Фірмовий та банківський кредит. Короткострокове кредитування в міжнародній торгівлі. Факторингові операції банків. Форфейтингові операції банків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]