Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорки.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
49.08 Кб
Скачать

Поведінка під час співбесіди

Якщо вас не зустрів секретар, постукайте у двері, перш ніж увійти.

Тут ви маєте можливість показати себе з найкращої сторони: прийти вчасно й блиснути знанням гарних манер. Якщо співбесіда почнеться із запізненням, не подавайте виду, що ви незадоволені; ваше завдання - зробити сприятливе враження.

Перше, що ви повинні сказати особі, яка буде проводити співбесіду, це - «дякую вам» - маючи на увазі за час, який вам приділять. Після цього ваше поводження повинне відповідати наступним вимогам:

Чітко відрекомендуйтесь.

Не жуйте жувальну гумку.

Посміхайтеся.

Після рукостискання чекайте пропозиції сісти.

Сидіть прямо, руки тримайте вільно, не роблячи ними метушливих рухів.

Нічого не торкайте на столі, за яким сидить особа, яка веде бесіду з вами.

Не заглядайте в його папери, що лежать на столі.

Пам’ятайте, що позитивну реакцію в іншої людини викликають, головним чином, вираз обличчя і тон голосу.

Уважно, не перебиваючи, вислуховуйте запитання і коротко відповідайте Говоріть так, щоб було зрозуміле кожне слово - чітко та впевнено, попередньо подумавши. Не бійтеся коротких пауз.

Уникайте сленгу. Уникайте багатослів’я, відповідайте по суті.

Уникайте згадування про особисті, сімейні й фінансові проблеми.

Уникайте розмов про політику, релігію, секс.

Не сваріть свого попереднього начальника, колег по роботі.

На співбесіді прийміть зручну позу, намагайтеся підтримувати із співрозмовником контакт очей.

Будьте об’єктивні та правдиві, але не занадто відверті.

Стикнувшись із необхідністю надати негативну інформацію про себе, не заперечуйте неприємні моменти, якщо вони відповідають стану речей, але обов’язково намагайтеся збалансувати їх позитивною інформацією про себе.

Тримайтеся з гідністю, намагайтеся не справляти враження невдахи чи людини, що бідує; так само утримайтеся і від зухвальства.

Якщо вам запропонують можливість поставити запитання, обов’язково скористайтесь нею, проте не захоплюйтеся (двох-трьох питань цілком досить).

На першому етапі співбесіди намагайтесь не ставити запитань про оплату.

Не перебивайте співрозмовника. На інтерв'ю повинен лідирувати інтерв'юер, не намагайтеся пригнітити його своїми знаннями.

Слідкуйте за жестикуляцією. Рухи тіла та рук можуть підвести вас, і показати з невигідної сторони.

По закінченні співбесіди в одній фразі підкресліть своє бажання працювати в даній організації. Нічого не просіть, тим більше не благайте - тільки впевнено висловіть своє бажання.

Потисніть руку, посміхніться й неспішним, впевненим кроком вийдіть із приміщення.

24. Правильно чи ні: 1) вести себе гідно, 2) вести себе дещо запопадливо, 3) з кожного приводу показувати свою унікальність, 4) завжди бути емоціним, 5) бути обережним з жестами.

1) Так. Необхідно намагатися вести себе так, щоб ви самі відчували себе гідним цього товариства. Ідеальних людей не буває. Але у кожної людини має бути відчуття власної гідності.

2) Ні.

3) Ні. Людина повинна бути самим собою, однак не треба з кожного приводу показувати свою унікальність.

4) Ні. Емоції виражати потрібно, але не переключати увагу партнера на фігури, що виписуються руками, а зосередити його увагу на змісті ваших слів і трохи на міміці.

5) Так. Дві тисячі років тому у Стародавньому Римі один жест міг вирішувати між життям або смертю. Великим пальцем імператор вирішував про долю гладіаторів. Так це було чи ні, достеменно невідомо. Але те, що з жестами слід бути обережним – доконаний факт, доводять автори книги «Зрозумій мене правильно!». Приміром, піднятий угору великий палець у Німеччині означає одиницю або, як і в більшості країн, «усе гаразд». У Мексиці виставлений вверх палець на вулиці означає прохання підвезти. А ось в Ірані, Іраку та Афганістані це вульгарна образа найгіршого ґатунку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]