Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДРС.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КАФЕДРА СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ

НДРС

на тему: автоматизована система комерційного обліку електроенергії на Придніпровській ТЕС

Виконав: студент гр. 5-СКС Платіонов М.М.

Перевірив: Доцент кафедри СКС

Капітонов О.Г.

м. Дніпропетровськ

2012р.

ЗМІСТ

Вступ

ст. 3

1 Облік електроенергії та технічна характеристика існуючої Придніпровської ТЕС

ст. 5

1.1

Технічна характеристика існуючої Придніпровської ТЕС

ст. 5

1.2

Система обліку електричної енергії

ст. 6

2 Комп’ютерні системи в якості АСКОЕ

ст. 10

2.1

Призначення, склад та мета створення АСКОЕ

ст. 10

2.2

Переваги АСКОЕ

ст. 12

2.3

Способи створення АСКОЕ

ст. 13

2.3.1

Організація АСКОЕ з проведенням опиту лічильників через оптичний порт

ст. 13

2.3.2

Організація АСКОЕ з проведенням опитування лічильників портативним комп'ютером через перетворювачів інтерфейсів, модема або мультиплексора

ст. 15

2.3.3

Організація АСКОЕ з проведенням автоматичного опитування лічильників локальним центром збору та обробки даних

ст. 17

2.3.4

Організація багаторівневої АСКОЕ для територіально-розподіленого, середнього та великого підприємства

ст. 18

3 Основні задачі створення системи АСКОЕ на Придніпровській ТЕС

ст. 22

3.1

Задачі до системи АСКОЕ в обсязі

ст. 22

3.2

Задачі до технічного забезпечення АСКОЕ

ст. 24

3.3

Задачі до організації зв'язку АСКОЕ

ст. 27

3.4

Задачі до надійності АСКОЕ

ст. 27

3.5

Задачі до ергономіки та технічної естетики АСКОЕ

ст. 29

3.6

Задачі до інформаційного забезпечення АСКОЕ

ст. 30

3.7

Задачі до збереження інформації АСКОЕ при аваріях

ст. 32

3.8

Задачі щодо захисту АСКОЕ від впливу зовнішніх дій

ст. 33

3.9

Задачі щодо функцій, що виконуються системою АСКОЕ

ст. 33

Висновки

ст. 34

Список літератури

ст. 35

ВСТУП

На сьогоднішній день теплові електростанції потребують багато змін щодо обліку та підрахунку електричної енергії. Тим паче постачальники електроенергії теплових електростанцій (як і споживачі) починають усвідомлювати, що у їх інтересах потрібно розраховуватись не за умовними нормами, договірними величини або застарілими і неточними приладами, а на основі сучасних та високоякісних приладів обліку електроенергії з використанням комп’ютерних систем.

Зараз намагаються реорганізувати свій енергооблік «вчорашнього дня», зробивши його адекватним вимогам сьогодення.

Сучасна цивілізована торгівля енергоресурсами (енергоринок) ґрунтується на використанні автоматизованих приладів енергообліку, що зводиться до мінімуму участь людини на етапі виміру, збору та обробки даних, забезпечуючи достовірність, точність, швидкість та гнучкість, таку, що адаптується до різних тарифних систем обліку. З цією метою, як постачальники, так і споживачі створюють на своїх об'єктах автоматизовані системи контролю та обліку енергоресурсів, а на теплових електростанціях – автоматизовані системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ).

За наявності сучасної комп’ютерної системи обліку електроенергії теплові електростанції повністю контролюють увесь свій процес енергопостачання та енергоспоживання, і мають можливість за узгодженням з постачальниками енергоресурсів гнучко переходити до різних тарифних систем, мінімізуючи свої енерговитрати.

На багатьох підприємствах теплових електростанцій комп’ютерні системи АСКОЕ функціонують вже не один рік, на інших підприємствах починається їх впровадження, а керівники третіх – тільки розмірковують, чи потрібно їм це. Хід розвитку світової енергетики і промисловості показує, що альтернативи принципу «все потрібно враховувати і за все потрібно платити» немає. І якщо сьогодні комусь ще вдається безконтрольно користуватися чужими енергоресурсами, то завтра це стане просто неможливо, і переваги будуть у того, у кого усі процеси енергоспоживання будуть вже під повним контролем.

Метою науководослідницької роботи студента (НДРС) є «Автоматизована система комерційного обліку електроенергії на Придніпровській ТЕС», яка в свою чергу є ієрархічною системою, що здійснює облік електроенергії за допомогою лічильників.

В НДРС буде розглянуто:

  • Облік електричної енергії та технічна характеристика існуючої Придніпровській ТЕС;

  • Комп’ютерні системи в якості АСКОЕ;

  • Задачі утворення системи АСКОЕ на Придніпровській ТЕС.

1 Облік електроенергії та технічна характеристика існуючої придніпровської тес

1.1 Технічна характеристика існуючої Придніпровської тес

Станція розташована на лівому березі Дніпра в межах м. Дніпропетровська. Забезпечує найважливіший регіон Придніпров'я та Дніпропетровську область електричною енергією, а місто Дніпропетровськ, окрім електричної енергії, забезпечується ще і тепловою енергією.

Станція введена в експлуатацію в грудні 1954 року і надалі безупинно нарощує свою потужність.

Енергетичне устаткування складають 4 блоки по 150 МВт з котлами ТП- 90 та турбінами К- 150-130; 3 блоки по 285 МВт з котлами ТПП- 110, ТПП- 210 та турбінами К- 300-240; 1 блок 310 МВт з котлом ТПП- 110 та турбіною К- 310-23,5-3.

Придніпровська ТЕС була піонером в області освоєння блокового устаткування. Вона стала також єдиною станцією, на якій в 2001 році на блоці 300 МВт № 11, замість турбіни К-300, була встановлена головна сучасна турбіна К- 310-23,5-3 Харківського заводу «Турбоатом».

На даний момент встановлена потужність Придніпровської ТЕС сягає - 1765 МВт, а теплова - 845 Гкал/години.

Основне проектне паливо - вугілля марки "АШ", резервне - мазут і газ.

Видача електричної потужності від електростанції здійснюється напругою в 150 і 330 кВ з відкритих розподільних пристроїв.

На даний момент працюють 5 генераторів:

- 4 генератора потужністю по 150 Мвт, один з яких знаходиться в ремонті;

- 4 генератора потужністю по 300 Мвт, два з яких законсервовані.

Також було прокладена, вперше в Україні, дволанцюгова кабельна лінія напругою 330кВ протяжністю 12,8 км між Придніпровською ТЕС та «МЗ» Дніпросталь».

1.2 Система обліку електричної енергії

Кабінетом Міністрів України 1 червня 1998 року був внесений на розгляд Верховної Ради України «Закон України про електроенергетику». Цей закон визначає правові, економічні та організаційні засади діяльності в електроенергетиці і регулює відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцію та захистом прав споживачів та працівників галузі. В цьому законі електроенергія остаточно визначається, як товар (енергія, що виробляється на об’єктах електроенергетики і є товарною продукцією, призначеною для купівлі-продажу), та в якості торгівлі водиться енергооблік, що задовольняє вимоги постачальників.

Облік електроенергії виконується шляхом отримання інформації про параметри електроспоживання. Дана інформація потрібна для:

  • розрахунків виробітку електроенергії кожним генератором;

  • контролювання відповідності фактичних значень параметрів очікуваним (плановим) електроспоживанням;

  • оперативного управління процесами виробництва, перетворення, розподілу та кінцевого використання енергії;

  • розробки обґрунтованих питомих норм витрат електроенергії;

  • складання електричних небалансів щодо вироблення та видання електричної енергії й визначення фактичного використання;

  • планування та прогнозування параметрів електроспоживання підприємства в сілом та окремих його підрозділів;

  • організації системи заохочення.

Облік витрати електроенергії здійснюється приладовими засобами, розрахунковим та досвідчено-розрахунковим способом.

Приладовий являє собою основним способом обліку і припускає вимір витрат електроенергії за допомогою стаціонарних контрольно-вимірювальних приладів.

Розрахунковий облік визначає витрати електроенергії у разі, якщо приладовий спосіб технічно неможливо здійснити або його застосування економічно не виправдане.

Досвідчено-розрахунковий облік заснований на поєднанні контрольних вимірів електроспоживання переносними приладами та послідуючого використання розрахункового способу.

Облік електроенергії розділяють на розрахунковий (комерційний) та технічний.

Комерційний облік застосовують для розрахунку виробленої, а також відпущеної електричної енергії з метою здійснення грошових платежів. Даний розрахунок виконують шляхом установки лічильників електроенергії. Якщо лічильники встановлюють в системі теплової електростанції нижче за межу розподілу енергосистеми, то втрати електроенергії до лічильників визначаються в якості власних витрат.

Технічний облік призначений для контролю втрат електроенергії усередині підприємства. Цей вид обліку відбиває споживання електроенергії внутрішньовиробничими підрозділами чи процесами, і тому дані електролічильників називають контрольними.

Два види обліку, комерційний та технічний, мають свою специфіку. Комерційний облік консервативний, має сталу схему енергопостачання, для нього характерна наявність невеликої кількості точок обліку, по яких потрібна установка приладів підвищеної точності, що вибираються з державного реєстру вимірювальних засобів. Крім того, системи комерційного обліку в обов'язковому порядку пломбуються, що обмежує можливості внесення в них яких-небудь оперативних змін з боку персоналу підприємства. Технічний облік, навпаки, динамічний і постійно розвивається, відображаючи змінні вимоги виробництва; для нього характерна велика кількість точок обліку з різними завданнями контролю енергоресурсів, по яких можна встановлювати в цілях економії засобів приладів зниженої точності. Технічний контроль допускає використання приладів, не занесених в держреєстр вимірювальних засобів, проте, можуть виникнути проблеми із з'ясуванням причин небалансу даних при споживанні енергоресурсів від систем комерційного та технічного обліку. Відсутність пломбування приладів дозволяє службі головного енергетика теплової електростанції оперативно вносити зміни в схему технічного контролю енергоресурсів, в уставки первинних вимірювальних приладів відповідно до поточних змін в схемі енергопостачання підприємства та специфіки вирішуваних виробничих задач. Зважаючи на цю специфіку комерційного і технічного обліку можна оптимізувати вартість створення АСКОЕ та її експлуатацію.

В даний момент на Придніпровській ТЕС постійно ведеться облік: щодобової й щомісячної витрати активної енергії, щодобові витрати реактивної енергії, витрати активної енергії кожних 30 хвилин під час проходження максимуму навантаження енергосистеми.

Для детального представлення обліку електроенергії на Придніпровській ТЕС на рисунку 1.2.1 приведена однолінійна схема розташування приладів розрахункового обліку.

Рис. 1.2.1 Однолінійна схема розташування приладів розрахункового обліку на Придніпровській ТЕС

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]