Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stateva_ta_priventivne_vikhovannya_seminar.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Тема: Статеве та санітарно-гігієнічне виховання школярів. Превентивне виховання дітей та молоді

Мета: узагальнити знання студентів про основні положення та сутність статевого, санітарно-гігієнічного та превентивного виховання; систематизувати знання про суть, завдання та шляхи реалізації статевого виховання в сучасній школі; перевірити знання на засвоєння субʼєктів, обʼєктів, функцій та принципів побудови превентивного виховання; виробляти вміння застосовувати набуті знання на практиці; розвивати логічне мислення, монологічне звязне мовлення; виховувати зацікавленість до вивчення даної дисципліни.

Тип. Семінар-практикум

Обладнання: роздатковий матеріал, компʼютерний набір.

Ключові поняття: статеве виховання, завдання статевого виховання, шляхи реалізації статевого виховання, превентивне виховання, мета превентивного виховання, завдання превентивного виховання, субʼєкти, обʼєкти превентивного виховання, функції превентивного виховання.

Питання семінару:

1. Основні поняття статевого виховання.

2. Вікові особливості школярів та статеве виховання. (Захист ІНДЗ)

3. Сутність, мета і завдання превентивного виховання.

4. Суб’єкти і об’єкти превентивного виховання.Функції превентивного виховання.

5. Принципи побудови системи превентивного виховання.

План:

  1. Оголошення теми і мети семінару.

  2. Усне індивідуальне опитування.

  3. Термінологічний диктант.

  4. Робота на індивідуальних картках.

  5. Усне індивідуальне опитування по питаннях плану.

  6. Робота в групах.

  7. Робота біля дошки.

  8. Захист результатів ІНДЗ. (1 студент)

  9. Робота з пресою.

Хід заняття

1. Організація студентів до навчально-професійної діяльності.

1. Привітання. Психологічна установка на співпрацю.

Доброго дня, шановні студенти. Я рада вас бачити на сьогоднішньому семінарському занятті. Сподіваюся ви грунтовно підготувалися до сьогоднішнього заняття і все у нас пройде на високому рівні.

2. Перевірка наявності та готовності студентів до навчально-професійної діяльності.

- Я задоволена тим, що ви сьогодні присутні на семінарі, але ж не всі. Старосто, заповніть журнали і покладіть на стіл.

ІІ. Повідомлення теми семінару та мотивація навчально-професійної діяльності студентів.

1. Оголошення теми і мети семінару.

Сьогодні, на нашому семінарі, ми узагальнимо та систематизуємо ваші знання з лекційної теми: «Статеве та санітарно-гігієнічне виховання школярів. Превентивне виховання дітей та молоді».

2. Усне індивідуальне опитування.

Гра «Мозковий штурм»

- Назвіть ключові поняття, які ви визначили до лекційної теми.

Зразок питань:

  1. Що таке статеве виховання?(Статеве виховання – це складова загального процесу виховної роботи школи і сім'ї, що забезпечує правильний статевий розвиток дітей і молоді.)

  2. Назвіть завдання статевого виховання. (•психосексуальна підготовка, •формування готовності укласти шлюб і виконувати сімейні обов’язки, •виховання поваги до себе і до протилежної статті)

  3. Вкажіть шляхи реалізації статевого виховання.( •ознайомлення з основами етики, психології сімейних відносин, особливостями фізичного розвитку обох статей, •зустрічі з лікарями, •індивідуальні та групові бесіди, •обговорення художніх та документальних фільмів)

  4. Що таке превентивне виховання?(Превентивне виховання - це комплексний цілеспрямований вплив на особистість у процесі її активної динамічної взаємодії із соціальними інституціями, спрямованої на фізичний, психічний, духовний, соціальний розви­ток особистості, вироблення в неї імунітету до негативних впливів соціаль­ного оточення, профілактику і корекцію асоціальних проявів у поведінці дітей і молоді, на їх допомогу і захист.)

  5. Якою є мета превентивного виховання. (Мета превентивного виховання досягнення сталої відповідальної поведінки, сформованості імунітету до негативних впливів соціального оточення)

  6. Перелічіть завдання превентивного виховання. (•створити умови для формування позитивних якостей особистості, • забезпечити соціально-психологічну діяльність, педагогічно зорієнтовану на протидію втягуванню дітей і молоді в негативні ситуації, •надавати комплексну психолога-педагогічну та медико-соціальну допомогу неповнолітнім, •забезпечити адекватну соціальну реабілітацію неповнолітніх, •стимулювати неповнолітніх до здорового способу життя і позитивної соціальної орієнтації, •сприяти виробленню інтегрованих міждисциплінарних підходів при підготовці спеціалістів)

  7. Перелічіть функції превентивного виховання. (діагностично-прогностична, корекційно-реабілітаційна, освітньо-консультативна, організаційно-методична, інтегративно-просвітницька.)

  8. Назвіть три рівні превент. виховання.(•раннє, або первинне,(соц.-пед. профілактика); •вторинне превент. вих. (превентивна допомога і корекція); •третинне превент. вих. (адаптація, реабілітація і ресоціалізація (засвоєння людиною повторно позитивних, з погляду суспільства, соціальних норм і цінностей, взірців поведінки)).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]