Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 5_лекція 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

Тема 5. Облік доходів і витрат Лекція 1. Синтетичний та аналітичний облік доходів План

  1. Визначення та класифікація доходів підприємств

  2. Облік доходів від різних видів діяльності (операційної, інвестиційної, фінансової).

  3. Синтетичний та аналітичний облік доходів від звичайної діяльності.

Мета: узагальнити сутність та види доходів операційної діяльності.

  1. Визначення та класифікація доходів підприємств

Дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язань, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначення.

Визначення поняття «дохід», що наведене в національних П(С)БО узгоджується з визначенням у п. 70 «а» Концептуальних основ МСБО. (табл. 1 ) і базується на концепції приросту, відповідно до якої доходом визнається збільшення економічних вигод, що збільшують власний капітал, який відрізняється від внесків власників.

Таблиця 1.1

Визначення доходу в мсбо та п(с)бо

МСБО п. 70 «а»

П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати»

Дохід – це збільшення економічних вигід протягом облікового періоду у вигляді надходження чи збільшення корисності активів або у вигляді зменшення зобов’язань, результатом чого є збільшення власного капіталу, за винятком збільшення, пов’язаного з внесками учасників

Доходи – це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, що при-зводить до збільшення власного капіталу (крім збільшення капіталу за рахунок внесків учасників) за звітний період

Класифікація доходів за видами діяльності наведена на рис. 1.

Оскільки доход є ключовим елементом у процесі визначення фінансових результатів діяльності підприємства важливого значення набуває його класифікація. Вона необхідна для правильного розуміння інформації користувачами, підвищення її якості і достовірності. Необхідність і можливість класифікації складових доходу за різними ознаками дозволяє одержати більш ґрунтовні висновки, прогнози діяльності суб’єкта підприємницької діяльності і оцінити ефективність управління.

В системі бухгалтерського обліку класифікація доходів здійснюється за двома напрямами: доход від звичайної діяльності і надзвичайних подій. Доходи від звичайної діяльності відповідно до П(С)БО 15 «Дохід» класифікуються за такими групами:

  • дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

  • інші операційні доходи;

  • фінансові доходи;

  • інші доходи.

Окремою групою формуються доходи від надзвичайних подій.

Зазначена класифікація доходів покладена в основу побудови форми фінансової звітності №2 «Звіт про фінансові результати». Одночасно слід зауважити, що фінансовий результат визначається поетапно в розрізі видів діяльності. Склад доходів, що включаються до відповідної групи, встановлений П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати», зокрема, це – дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг; інші операційні доходи; дохід від участі в капіталі; інші фінансові доходи; інші доходи; надзвичайні доходи. Якщо порівняти класифікацію доходів за цими П(С)БО, які повинні бути взаємодоповнюючими, то вона дещо не збігається, і стосується це доходів, отриманих від фінансових операцій.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства, які є результатом реалізації активів (дохід від реалізації продукції, товарів, надання послуг, а також дохід, визнаний внаслідок цільового фінансування) та використання активів підприємства іншими сторонами (дивіденди, роялті, проценти), визначає П(С)БО 15 «Дохід». Проаналізувавши П(С)БО 15, ми дійшли висновку, що дохід від звичайної діяльності визнається, виходячи з економічної суті кожної окремої операції і класифікується за групами з урахуванням джерел надходження.

Відображення в обліку і фінансовій звітності доходів, які визнаються в результаті інших операцій, регулюється іншими стандартами, а в окремих випадках уточнюється Інструкцією про застосування Плану рахунків (табл. 1.2).

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]