Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

2.2. Аналіз реалізації програми розвитку туризму в Чернігівській області.

Туризм як вид економічної діяльності займає особливе місце і в житті нашої області. Велика кількість цікавих історико-культурних об’єктів, сприятливі природно-кліматичні умови та різноманітні ресурси для відпочинку й лікування населення, близькість до столиці України і прикордонних областей Російської Федерації та Республіки Білорусь є важливими факторами подальшого розвитку цієї галузі.

На вирішення питань, які виникають у сфері туризму, в області діяла Програма розвитку туризму в Чернігівській області на 2002-2010 роки. Програмою передбачалося здійснення комплексу заходів щодо покращення туристичної галузі в області.

Основними завданнями Програми є:

- забезпечення сталого розвитку туристичної галузі та підвищення її частки в макроекономічних показниках;

- підвищення рівня життя громадян і створення додаткових робочих місць;

- збільшення частки очікуваних доходів місцевих бюджетів різних рівнів від туристичної галузі;

- підвищення іміджу держави на міжнародному рівні в цілому і області зокрема.

Програмою визначаються такі основні напрями розвитку туризму:

- удосконалення системи управління галуззю;

- реконструкція діючої та створення нової туристичної інфраструктури;

- розширення міжнародної співпраці у туристичній галузі;

- підвищення якості та розширення асортименту туристичних послуг;

- розширення напрямів розвитку туризму;

- поліпшення транспортного обслуговування;

- підвищення ефективності використання рекреаційних ресурсів та об’єктів культурної спадщини;

- поліпшення інформаційного та рекламного забезпечення;

- провадження ефективної інноваційної діяльності та створення наукової бази розвитку туризму;

- поліпшення кадрового забезпечення.

З обласного бюджету на заходи з розвитку туризму було виділено за досліджений період 1484,2 тис. грн., що становить 99,99% затверджених коштів.. (Додаток Б-Г). Крім того, Програма розвитку туризму в Чернігівській області фінансувалась і по деяких районах області.

Разом з тим, відсутність фінансування з держбюджету на 2011 рік та обмежене фінансування з місцевих бюджетів (60% від загальної кількості районів не виділяли кошти на розвиток туризму) не може позитивно вплинути на розвиток туризму в області.

Ще однією важливою проблемою залишається недосконала система регіонального управління у сфері розвитку туризму. Окремого структурного підрозділу з питань туризму в Чернігівській обласній державній адміністрації немає. Завдання реалізації державної політики в галузі покладені на головне управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації. Але, Спільної структури, яка б об’єднувала державні, комунальні та бізнесові кола, що діють у туристичній сфері в області, немає.

Важелів впливу на туристичні фірми та приватних підприємців, що займаються туристичною діяльністю, в головному управлінні немає, а механізм співпраці з турагентами, туроператорами полягає тільки в отриманні від них Звіту про діяльність туристичних організацій (1-Тур, 1-Тур(к)). Крім того, не всі діючі туристичні фірми подають вищезазначену звітність.

Завдання, які покладені на головне управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації для реалізації державної політики у сфері туризму досить обширні – це контроль якості надання туристичних послуг, розвиток туристично-рекреаційної індустрії, координація діяльності підприємств туристичної галузі з питань обслуговування туристів, проведення комплексного аналізу і прогнозування розвитку туризму на території області тощо. Проте, механізму виконання не розроблено, як немає і повноважень щодо здійснення, наприклад, контролю якості надання туристичних послуг, розвитку туристично-рекреаційної індустрії тощо.

Система регіонального управління у сфері розвитку туризму організована переважним чином через збір статистичної інформації про туристичну діяльність, консультативне, за потребою, забезпечення діяльності суб’єктів підприємницької діяльності (туроператорів, турагентств), які безпосередньо займаються реалізацією туристичного продукту та наданням туристичних послуг, без важелів впливу на них.

Також, слід зауважити, що узагальнений підхід до розробки регіональної програми розвитку туризму та зосередження бюджетних ресурсів на одноманітних напрямках не сприяє досягненню завдань, які передбачені програмою. Програма розвитку туризму в Чернігівській області на 2002-2010 роки була розрахована на виконання 58 заходів, проте, заходи носять узагальнений характер без визначення результативних показників, фінансового забезпечення, конкретизації термінів виконання, тобто регіональна програма розроблена досить формально, що не сприяє ефективному виконанню заходів.

Система управління у сфері туризму на регіональному рівні не забезпечує координацію діяльності всіх виконавців Програми, організацію та контроль за її виконанням, що передбачено самою Програмою.

Виконання Програми розвитку туризму в Чернігівській області на 2002-2010 роки проводилось тільки по 3-х з 8-ми напрямків, які визначені Програмою (розширення напрямів розвитку туризму; поліпшення інформаційного та рекламного забезпечення; поліпшення кадрового забезпечення).

На виконання централізованих заходів розвитку туризму по Чернігівській області було використано 707,66 тис. грн. за досліджений період. Кошти витрачались тільки по одному з напрямків, які визначені Програмою, інформаційно-рекламне забезпечення. (Додаток А).

Поліпшення інформаційно-рекламного забезпечення – це дуже важливий напрямок в просуванні туристичного продукту, але для розвитку туризму в регіоні важливо виконання й інших не менш важливих напрямків, які передбачені регіональною програмою.

Досить важливим заходом Програми є розробка й впровадження механізму залучення та розподілу коштів суб’єктів підприємництва, громадських організацій, цільових кредитів банків, міжнародної технічної допомоги, інвестиційних коштів, інших джерел не заборонених законодавством, призначених для виконання Програми. Розробка й впровадження цього механізму дозволила б значно збільшити обсяги фінансування на реалізацію регіональної Програми і тим самим на розвиток туризму в області.

Недосконалість нормативно-правового забезпечення у сфері туризму призводить до втрат коштів державного бюджету, що також гальмує розвиток галузі. На сьогодні не прийнято Концепцію Державної програми розвитку туризму до 2015 року, що ускладнює розроблення нової регіональної програми.

Прогалини в законодавстві, які стоять на заваді обов’язкового виконання процедури сертифікації призводять до того, що частина суб’єктів, які надають послуги з проживання та харчування у туристичній діяльності, мають змогу уникнути процедури сертифікації послуг з проживання і харчування.

Ще однією прогалиною в розвитку туризму є недосконалість системи збору інформації, що заважає визначати об’єктивну динаміку відвідування туристами Чернігівську область.

За кількістю пам’яток культурної спадщини Чернігівщина входить у першу десятку областей України. На сьогодні в області налічується 8987 пам’яток культурної спадщини, з них - 193 національного значення.

Наша область єдина в державі, в якій знаходиться третина архітектурних пам’яток давньоруської доби, що збереглися до нашого часу. Більшість із них розташована в обласному центрі.

2.3.Зміни

В 2011р. на шостій сесії Обласної Ради було прийнято рішення про продовження на 2012 рік дії «Програми розвитку туризму в Чернігівській області на 2002-2010 роки»(Додатки Д - Е)