Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92025.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

Оцінна функція

Ця функція виражається в тому, що люди, що представляють її, в теорії і на практиці прагнуть з'ясувати що є благом (Сократ: "Що є благо?). Упродовж усієї історії людства багато мислителів класифікували усі предмети і явища навколишнього світу з точки зору їх корисності або шкідливості для вираження майбутніх поколінь.

В ході практичної діяльності відбувається природний відбір цінностей, у міру накопичення досвіду багато цінностей переглядаються, з'являються нові, збагачуючі традицію, що вже склалася.

У різних народів на різних етапах поняття про добро і зло, і вироблені системи цінностей різні, проте усі вони мають деякий загальнолюдський початок, який поступово розширюється. Чим примітивніше окремо взятий індивідуум або суспільство, тим круг його цінностей обмеженіше і простіше. У цьому сенсі існує величезна різниця між первісною людиною і сучасним мислителем, між племенами дикунів і правовою державою.

При загальній оцінці культурного прогресу не можна сказати, що людина завжди правильно визначає корисність або шкідливість речей і явищ. Спираючись на сталі традиції, він рухається до висот культури з перемогами і поразками. У духовному же житті людини відбувається постійна боротьба між охоронною традицією і новаторством, що збагачує її.

Нормативна функція

Ця функція проявляється передусім як система норм і вимог суспільства до усіх своїх членів в усіх сферах їх життя і діяльності, праці, побуті, міжгрупових, міжкласових, міжособистісних стосунках.

Головне завдання нормативної функції - підтримувати соціальну рівновагу в тому або іншому суспільстві, а також між окремими групами людей в інтересах виживання людського роду або будь-якої його частини.

Нормативна функція культури здійснюється нею на цілому ряду рівнів: вищими з них є норми моралі. Вони змінюються в ході історії, проте у міру зростання духовної культури, розвитку засобів масової комунікації, скорочення відстаней і посилення контактів і взаємообмінів між народами росте усвідомлення кожною особою своєї індивідуальності і одночасно своїй приналежності до усього людства. Взаємозбагачуються і стають усе більш загальнолюдськими і норми моралі.

Наступним рівнем, на якому здійснюється нормативна функція культури, є права. Якщо норми моралі містяться головним чином в релігійних текстах і документах, то норми права, ґрунтуючись на нормах моралі і конкретизуючи їх, викладаються в конституціях і законах. При цьому вони набувають не лише моральну, але вже і юридичну силу.

Невід'ємною частиною культури, де проявляється її нормативна функція, виступають звичаї і обряди.

Окрім норм моралі, права і звичаїв, нормативна функція проявляється в нормах поведінки на роботі, в побуті, в спілкуванні з іншими людьми, у відношенні до природи. До цього ж рівня відносяться і правила виховання, етикету, особистої гігієни тощо.

Список літератури

  1. Столяренко Л.Д. «Культурологія» Москва 2004р

  2. Шустов К.Б. «Культурологія» Калінінград 2005р

  3. Садохин А.П. «Культурологія» Москва 2005р

  4. Поліщук В.І. «Культурологія» Москва 1998р

  5. Микитич Л.А. «Культурологія» Москва 2005р

  6. Биховська І.М. «Основи культурології» Москва 2005р

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]