Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Зародження і розвиток ідей і концепцій єдиної...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
497.42 Кб
Скачать

40. Розвиток сучасного стратегічного партнерства між єс та країнами Африки: цілі, принципи, напрями. Сучасна спільна Стратегія єс – Африка.

10/12/2007

Закрився другий саміт ЄС-Африка

Дводенний другий саміт ЄС-Африка закрився 9 грудня в столиці Португалії Лісабоні. На саміті було прийнято документ "Стратегічне партнерство Африки - ЄС: африкано-європейська спільна стратегія", а також реалізує цю стратегію "Програма дій". Лідери 80 європейських і африканських країн відзначили, що Європа і Африка створять нове стратегічне партнерство.

Згідно вищезазначеним двом документам, ЄС і Африка будуть створювати "рівноправне стратегічне партнерство", регулюючи на його основі двосторонні відносини і протидіюти глобальним викликам. У документі говориться, що це партнерство, що має "широку основу" і "широкі рамки", і базується на позиції "людина понад усе".

Документ "Стратегічне партнерство Африки - ЄС:

африкано-європейська спільна стратегія "визначила 4 пріоритетні галузі дій з метою встановлення двостороннього стратегічного партнерства: підтримка миру та безпеки, ефективне управління державою і права людини, торгівля і регіональна інтеграція, важливі проекти розвитку. І африканські країни, і члени Європейського союзу вважають, що сторони повинні не тільки зміцнити співпрацю в області забезпечення миру і безпеки на двох континентах, а й докласти спільні зусилля з вирішення глобальних питань.

Євросоюз вживе заходів щодо посилення дієздатності африканських країн.

Дві сторони зроблять "поширення хорошого управління державою і поліпшення прав людини" "центральними особливостями" їх партнерства, будуть заохочувати інвестування в приватний сектор, форсувати будівництво мережі інфраструктури в Африці, здійснювати "торгову інтеграцію" і сприяти торговельному обороту Південь-Південь і Південь-Північ . Африка та ЄС також спільно внесуть вклад в здійснення "Цілей розвитку тисячоліття". Для реалізації спільної стратегії сторони висловили намір розробляти нові плани дій кожні два-три роки.

Відповідно до прийнятої на нинішньому саміті першої "Програми дій", ЄС і Африка з метою зміцнення діалогу та співпраці встановлять партнерство в таких областях, як підтримання миру і безпеки, хороше управління державою і права людини, торгівля і регіональна інтеграція, "реалізація Цілей розвитку тисячоліття" , енергетика, кліматичні зміни, наука та інформаційне суспільство, міграція та працевлаштування.

Крім того, Африка та ЄС також мають намір збільшити число дипломатичних співробітників, акредитованих відповідно в Брюсселі і Аддіс-Абебу.

41. Австралія та Нова Зеландія у міжнародній політиці єс.

Австралія і Нова Зеландія

Австралія та Нова Зеландія підтримують з ЄС постійний діалог - обмін парламентаріями, консультації міністрів.

Для Австралії ЄС - основний експортний ринок і провідний імпортер. Спільнота є також третім за величиною зарубіжним інвестором в цій країні. ЄС виступає і провідним контрагентом Нової Зеландії, на нього припадає приблизно 22% обороту новозеландської зовнішньої торгівлі. ЄС забезпечує також приблизно половину здійснюваних в Новій Зеландії валових капіталовкладень.