Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична №4 Відновлення робочої дії ТА З ДНН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Міністерство інфраструктури України

Львівський коледж Державного університету інформаційно-

комунікаційних технологій

Навчальна дисципліна: Навчальна практика (за професійним спрямуванням)

Розглянуто Затверджую

на засіданні комісії Заступник директора з НВР

ремонту станційного обладнання

протокол № ___ від ________ 20 р.

Голова циклової комісії

______________ Романюк А В ________ Плешівський Я М

Інструкція

до практичної роботи № 4

Відновлення робочої дії електромеханічних телефонних апаратів

Склав: викладач

Яцик Л.І.

Львів – 20 р.

1 Мета роботи

Набуття практичних вміннь по перевірці роботи телефонного апарату (ТА) з дисковими номеронабирачем (ДНН), визначенню характеру пошкоджень і способів їх виявлення.

2 Теоретичні відомості

2.1 Телефонний апарат ТАр611

Телефонний апарат ТАр611 розроблений виробниками Німеччини і реконструйований на підприємстві «VEF-Tranzistors» (Латвія). Існує біля десяти модифікацій ТАр611, що відрізняються конструкцією друкованої плати, кількістю додаткових функцій і типом корпусу. Тут розглядається базовий варіант цього телефонного апарату в настільному виконанні.

Телефонний апарат ТАр611 призначений для роботи в двопровідних мережах, які мають центральну батарею з номінальною напругою 60 В і опором моста живлення 500 Ом×2, а також з номінальною напругою 48 В і опором моста живлення 400 Ом×2.

Конструкція телефонного апарату

На пластмасовій основі корпусу знаходиться друкована плата, дзвінок і металічна скоба для кріплення номеронабирача (НН) з резиновими амортизаторами на кінцях.

На друкованій платі розміщений важільний перемикач (ВП) з двома групами контактів на перемикання, трансформатор з трьома обмотками розмовної схеми, фрітер, а також елементи схеми.

У більшості моделей ТА використовується НН виробництва Німеччини. Механізм номеронабирача оформлений в пластмасовий корпус, який двома гвинтами з’єднаний з пластмасовим утримувачем для кріплення з металевою скобою, яка розташована на основі корпусу ТА.

Поляризований дзвінок одночашечний, має одну котушку електромагніту з опором постійному струму 5000 Ом.

Мікротелефонна трубка (м/т трубка) виконана у вигляді монолітної конструкції з амбюшуром і раковиною телефону. Для забезпечення акустичної ізоляції мікрофонний і телефонний капсулі ущільнені поліетиленовими кільцями.

Принципова схема

На принциповій електричній схемі ТАр611 контакти ВП показані в положенні знятої м/т трубки.

Розмовна схема ТА противомісна, мостового типу з трансформатором Т, телефоном BF, мікрофоном ВМ, балансним контуром R2, С2 і амплітудним обмежувачем рівня сигналу на телефоні VD1.

Контакти групи HS призначені для підключення чотирипровідного шнура мікротелефонної трубки (конт. 1...4) і підключення навушника-телефона (Z1, Z2).

Контакти групи AS призначені для підключення двопровідного лінійного шнура (конт. 1, 2), а у випадку підключення лінійного шнура з великою кількістю жил можлива реалізація додаткових функцій телефонного апарату (наприклад: «Директор - секретар», АВУ, підключення електромеханічного індикатора викликного сигналу і ін.).

Контакти групи NS призначені для підключення чотирипровідного НН, де контакти 1, 2 (імпульсні, замкнуті у вихідному стані) забезпечують розрив шлейфу абонентської лінії, а контакти 3,4 (шунтуючі, розімкнуті у вихідному стані) забезпечують блокування розмовної схеми в момент набору номера. В коло іскрогасного контуру входять R1 і С1; крім того, С1 виконує функцію роздільного конденсатора в колі дзвінка. Контакти Wa і Wb призначені для підключення дзвінка.

Контакти групи V (1…4) можуть бути використані для підключення кнопки «секретність», яка забезпечує відключення мікрофону під час розмови.

Нижче наведені кола проходження електричного струму за принциповою схемою ТА при встановленні розмовного тракту.

  • Виклик станції абонентом

На абонентській лінії, що підключена до АТС, постійно присутня напруга U=60 В. Виклик станції абонентом відбувається при знятій м/т трубці. Зміною положення контактів важільного перемикача замикається коло постійного струму через ТА і прилади АТС. На ділянці схеми ТА коло замикається через елементи:

а – NS1 – НН1-2 – NS2 – ВПа-с – Т І – HS1 – ВМ – HS2 – AS2в

  • Прийом зумерного сигналу „СС

При знятій м/т трубці АТС подає в схему ТА зумерний сигнал „готовність станції”, який реалізується змінним струмом f = 425 Гц, U = 4-6 В.

а – NS1 – НН1-2 – NS2 – ВПа-с – Т І, ІІ – С2/R2 – в

В третій обмотці трансформатора наводиться ЕРС, яка створює струм в колі:

Т ІІІ – (HS3 – BF – HS4 )/VD1 – Т ІІІ

  • Набір номеру

Серія імпульсів формується імпульсними контактами номеронабирача при поверненні диску в вихідне положення. На протязі цього часу імпульсні контакти НН розмикаються і замикаються, шунтуючі контакти замкнені. Робота імпульсних контактів забезпечує розмикання і замикання шлейфу абонентської лінії, в результаті через прилади АТС струм протікає імпульсами:

а – NS1 – НН1-2 – NS2 – ВПа-с – NS4 – НН3-4 – NS3в

  • Робота ТА на передачу (вихідна розмова)

Для забезпечення вихідної розмови з АТС на мікрофон подається електроживлення, без якого мікрофон не буде працювати як перетворювач звукових коливань в електричні. Електроживлення реалізує АТС U=60 В, яка постійно присутня на абонентській лінії.

а – NS1 – НН1-2 – NS2 – ВПа-с – Т І – HS1 – ВМ – HS2 – AS2в

Джерелом струму при вихідній розмові є мікрофон, з виходу якого замикається коло змінного струму розмовної частоти (f = 300-3400 Гц) через ТА другого абонента (лінійне коло):

ВМ – NS2а – ТА др.аб-та – в – NS1 – НН1-2 – NS2 – ВПа-с – Т І – HS1 - ВМ

балансне коло: ВМ – HS1 – T II – C2/R2 – HS2 – BM

  • Робота ТА на прийом (вхідна розмова)

Джерелом струму при вхідній розмові являється мікрофон другого абонента, з виходу якого змінний струм розмовної частоти (f = 300-3400 Гц) замикається в колі:

а – NS1 – НН1-2 – NS2 – ВПа-с – Т І, ІІ – С2/R2 – в

В третій обмотці трансформатора наводиться ЕРС, яка створює струм в колі:

Т ІІІ – (HS3 – BF – HS4 )/VD1 – Т ІІІ

  • Виклик абонента станцією

Станція подає виклик абоненту змінним струмом f=25 Гц, U=95 В.

а – AS1 – C1 – Wa – HA – Wв – AS2 - в

Принципова схема ТАр611 (друге робоче місце - 1 ряд 5 стіл)