Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД_ ОА-82.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
110.44 Кб
Скачать

26. Рівні територіального поширення надзвичайних ситуацій

Існує 4 рівня поширення:

  • Загально–державна надзвичайна ситуація – це ситуація, яка розвивається на території 2х або більше областей або загрожує транскордонним перенесенням. Для ліквідації необхідні матеріали і тех. ресурси в обсягах, що перевищують власні можливості окремої області.

  • Регіональна надзвичайна ситуація – це ситуація, яка розвивається на території адміністративних районів або загрожує перенесенням на території суміжної області. Для її ліквідації необхідні матеріали і тех. ресурси в обсягах, що перевищують власні можливості окремої області.

  • Місцева НС – це ситуація, яка виходить за межі потенційно-небезпечного об’єкта, загрожує поширенням самої ситуації або її вторинним наслідкам на довкілля, сусідні населені пункти, інженерні споруди, а також у разі, коли для її ліквідації необхідні матеріальні і тех.. ресурси в обсягах. Що перевищують власні можливості об’єкта.

  • Об’єктивна НС – це ситуація, яка не підпадає під зазначені вище визначення, тобто така, що розгортається на території об’єкта або на самому об’єкті, а її наслідки не виходять за межі об’єкта або його санітарно-захисної зони.

28. Нс воєнного характеру

Надзвичайні ситуації воєнного характеру — це ситуації, пов'язані з наслідками застосування зброї масового ураження або звичайних засобів ураження, під час яких виникають вторинні фактори ураження населення внаслідок зруйнування атомних і гідроелектричних станцій, складів і сховищ радіоактивних і токсичних речовин та відходів, нафтопродуктів, вибухівки, сильнодіючих отруйних речовин, токсичних відходів, транспортних та інженерних комунікацій.

До сучасних засобів ураження відноситься зброя масового знищення (ЗМЗ), до якої відносяться: ядерна; хімічна; бактеріологічна; нові види зброї масового ураження.

1. Ядерна зброя

Серед сучасних видів зброї масового ураження однією з найнебезпечніших є ядерна.

Ядерною називають зброю, уражаюча дія якої базується на викорис­танні енергії, що виділяється у вигляді вибуху при ядерних перетвореннях.

2. Хімічна зброя

Хімічна зброя - один із видів зброї масового ураження, дія якої ґрунтується на використанні бойових токсичних хімічних речовин.

До бойових токсичних хімічних речовин належать отруйні речови­ни (ОР) і токсини, які уражають організми людей і тварин, а також фіто токсиканти, які можуть застосовуватися під час війни для ураження сільськогосподарських рослин і лісових насаджень.

3. Біологічна зброя

Біологічна (бактеріологічна) зброя - це спеціальні боєприпаси і бойові заряди, які заповнені біологічними (бактеріологічними) засоба­ми, її уражаюча дія грунтується на використанні хвороботворних влас­тивостей мікроорганізмів (бактерій, вірусів, грибків) і токсич­них продуктів їх життєдіяльності.

4. Нові види зброї масового ураження

Новими видами зброї масовою ураження є радіочастотна, радіологічна, інфразвукова, геофізична і променева.

  • Радіочастотна зброя включає засоби ураження, дія яких базуєть­ся на використанні електромагнітних випромінювань надвисокої або надзвичайно низької частот.

  • Радіологічна зброя. Її дія базується на використанні бойових радіо­активних речовин, які виготовляють у вигляді розчинів або порошків.

  • Інфразвукова зброя. В її основу покладене спрямоване випроміню­вання потужних інфразвукових коливань.

  • Геофізична зброя - це сукупність різних засобів, які дозволяють використовувати у військових цілях руйнівну дію неживої природи шля­хом штучного виклику змін фізичних властивостей і процесів, які вини­кають в атмосфері, гідросфері і літосфері Землі.

  • Променева зброя - це зброя, уражаюча дія якої базується на вико­ристанні гостроспрямованих променів електромагнітної енергії або кон­центрованого пучка елементарних частинок, розігнаних до великих швидкостей. Основними видами променевої зброї є лазерна і пучкова.