Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
слюсарна.справа 4.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
417.79 Кб
Скачать

12. Нарізання різьби

Основні елементи різьби. Різьбою називають гвинтову поверхню, утворену на тілах лінією при одночасному обертальному і поступальному русі. Основними елементами різьби є профіль, крок, глибина та зовнішній, внутрішній і середній діаметри.

Профіль різьби — це поперечний переріз гвинтової поверхні. Кроком називається відстань між двома вершинами гвинтової поверхні у площині, що проходить через вісь стержня. Глибина різьби — відстань від вершини до основи її профілю.

Зовнішнім діаметром називається найбільший діаметр по вершині різьби в площині, перпендикулярній до осі; внутрішнім — найменша відстань між протилежними основами різьби. Середній — це діаметр уявного циліндра, який поділяє профіль так, що ширина різьби дорівнює ширині відповідного проміжку між витками, його вимірюють у площині, перпендикулярній до осі болта або гайки.

Різьба може бути правою або лівою. Якщо виток її піднімається зліва направо, то це права різьба, а справа наліво— ліва. Залежно від профілю (рис. 8) різьбу поділяють на трикутну, трапецоїдну, прямокутну, упорну та напівкруглу.

Трикутну різьбу найчастіше нарізають на кріпильних деталях (болтах, шпильках, гайках). Циліндрична трубна різьба в перерізі також має форму трикутника ї застосовується для щільного з'єднання труб,-які працюють під тиском. Конічна трикутна різьба теж призначена для щільного з'єднання (конічні пробки картерів редукторів тощо). Під час слюсарних робіт найчастіше доводиться нарізати циліндричну трикутну й трубну різьбу. Силові гвинти найчастіше виготовляють з прямокутною різьбою. У ходових гвинтах машин і верстатів застосовують трапецоїдну різьбу (для передачі одностороннього зусилля в домкратах, гвинтових пресах тощо). Напівкругла різьба нестандартизована і має обмежене застосування (гайки вантажопідйомних машин, арматура пожежних трубопроводів та ін.). Найбільшого поширення набула метрична та трубна різьби. Метрична (рис. 8) в перерізі має вигляд рівностороннього трикутника з кутом при вершині 60°. Діаметр і крок різьби вимірюють у міліметрах. Розрізняють метричні різьби з малим і великим кроком відповідно для невеликих і значних навантажень. В позначенні різьб з малим кроком (М64ХЗ) вказується діаметр і крок, а з великим — крок не вказується (М64).

Трубна різьба має у перерізі вигляд рівнобедреного трикутника з кутом при вершині 55°. За номінальний діаметр прийнято внутрішній діаметр труби, а не зовнішній діаметр різьби. Різьбу позначають кількістю ниток на довжині одного дюйма (25,4 мм). Умовне позначення трубної різьби 3Л" означає, що різьба виконана на трубі з внутрішнім діаметром ZU".

Інструмент для нарізання різьби. При ремонтних і монтажно-демонтажних роботах різьбу нарізають мітчиками (внутрішня) та плашками (зовнішня).

Ручний мітчик (рис. 9)—це металевий стержень, виготовлений із сталі У12А, 9ХС, Р9, Р18, який має робочу частину і хвостовик. У робочій частині розрізняють забірну та калібрувальну частини. Вздовж робочої виконані канавки, по яких виводиться стружка. На зовнішній циліндричній поверхні є поперечні канавки й виступи (різальні зубці), виготовлені по спіралі. Забірною частиною (у вигляді зрізаного конуса) нарізають різьбу, а калібрувальною очищають і спрямовують по ній мітчик. Цю частину виготовляють у вигляді оберненого конуса. На хвостовику мітчика передбачено квадрат для закріплення у вороток і прокручуванню при нарізанні різьби. Мітчики застосовують комплектами — чорновий, середній і чистовий або лише чорновий та чистовий. Чорновий мітчик позначений на хвостовику однією коловою рискою, середній — двома, чистовий — трьома. На хвостовику вказують також розмір різьби.

Плашками нарізають зовнішню різьбу. Найчастіше застосовують круглі суцільні і розсувні плашки. Суцільними нарізають різьбу одного певного діаметра, а розсувними — різних діаметрів.

Для нарізання різьби на трубах застосовують розсувні змінні плашки, закріплені в клуп «Дуплекс» (рис. 10). У клуп № 1 вставляють чотири плашки для нарізання дюймової трубної різьби на трубах з умовним проходом 15... 50 мм, а в клуп № 2 — з умовним проходом 32...100 мм. Потрібний діаметр різьби встановлюють за спеціальною шкалою обертанням черв'яка.

Техніка ручного нарізання різьби. Під час нарізання різьби мітчиками і плашками частина металу вдавлюється

вздовж різальних граней. Тому для зовнішньої різьби діаметр, стержня повинен бути дещо меншим, а діаметр отвору (свердла) — більшим внутрішнього діаметра різьби. Наближений діаметр отвору для метричної

різьби D=d-1,5t

де D-діаметр отвору ,мм; d-діаметр різьби ,мм;т-глибина різьби, мм.

При нарізанні різьби змащений маслом мітчик вставляють в отвір, вертикальним натисканням через вороток на мітчик обережно ввертають його вправо до врізування у метал . Вороток з мітчиком обертають на один-два оберти за годинниковою стрілкою і півоберта назад. При цьому стружка ламається, а процес нарізання різьби полегшується. Аналогічне нарізання і плашками. В початковий період стежать за правильним положенням мітчика або плашки відносно отвору чи стержня. Фаска на кінці стержня полегшує врізання плашки в метал.

Під час нарізання різьби на трубах за допомогою клупа «Дуплекс» трубу закріплюють у затискачі. Розсувні плашки наближають з таким розрахунком, щоб профіль різьби на трубах до 1" одержати за два, а на трубах більшого діаметра за три-чотири проходи. Повноту профіля різьби перевіряють нагвинчуванням муфти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]