Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетування.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
276.99 Кб
Скачать

Окремі показники цього бюджету можуть бути деталізовані по періодах року.

Бюджет грошових коштів – це план грошових надходжень і платежів наступного періоду. Він складається на підставі операційних бюджетів після визначення доходів і витрат, що мають грошовий характер. Для цього із загальної суми витрат виключають негрошові (такі як амортизація і т. ін.), по яких не треба сплачувати гроші. Особливу увагу приділяють тим витратам і доходам, які сплачуються або надходять не в тому періоді, коли нараховуються і відображаються в обліку (дохід від реалізації продукції, витрати на придбання сировини, оплата праці, відсотків по позиках і векселях, податків тощо). Для таких витрат і доходів складають спеціальні графіки грошових надходжень і видатків, один з яких наведено у табл. 7.2. Аналогічно складають і інші графіки, виходячи з прийнятих умов і порядку розрахунків (табл.7.13).

На підставі виконаних розрахунків та складених графіків грошових надходжень і виплат складають бюджет грошових коштів (табл. 7.14).

Бюджетний звіт про фінансовий стан підприємства на кінець року (бюджетний баланс) складається на підставі балансу на початок року, бюджетів операційних витрат і доходів, грошових коштів і фінансування капітальних вкладень. Так, первинна вартість основних засобів визначається додаванням до їх вартості на початок року запланованого придбання основних засобів (із бюджету капітальних вкладень або бюджету грошових коштів) та віднімання запланованого списання (вибуття) основних засобів. Сума зносу (амортизації) основних засобів на кінець року визначається додаванням до суми зносу на початок року нарахованої за рік амортизації (із бюджетів виробничих накладних витрат, загальних і адміністративних витрат та витрат на збут) і відніманням суми зносу запланованих до списання основних засобів.

Аналогічно визначаються залишки по інших статтях засобів та джерел їх утворення. Залишок заборгованості по розрахунках з постачальниками, покупцями, з оплати праці, за податками і т. ін. визначають на підставі попередньо складених розрахунків грошових надходжень і виплат (див. табл. 7.2, 7.13 тощо). Складений бюджетний баланс є підставою для аналізу очікуваного фінансового стану підприємства на кінець бюджетного періоду, що покаже доцільність запланованої діяльності та її економічну ефективність.

7.3. Контроль за виконанням бюджетів і аналіз відхилень

У процесі господарської діяльності завжди виникають відхилення фактичних показників від запланованих (бюджетних). Для їх своєчасного виявлення і відповідного реагування на них необхідний систематичний контроль за виконанням бюджетів, тобто бюджетний контроль, завдання якого – привернути увагу менеджера до тих відхилень від бюджету, які вимагають його оперативного реагування. Це можуть бути або ж значні відхилення, або відхилення, що систематично повторюються. Усуненню таких відхилень сприяє управління за відхиленнями, при якому менеджер концентрує увагу лише на суттєвих відхиленнях від бюджету і, до певної міри, не звертає уваги на відхилення в межах допустимих коливань.

Залежно від причин виникнення відхилення поділяють на:

– відхилення внаслідок планування (помилки та прорахунки при складанні бюджетів);

– відхилення внаслідок діяльності (рис. 7.3).

Бюджетний контроль і управління за відхиленнями здійснюють на підставі звіту про виконання бюджету, який складає бухгалтер-аналітик і подає менеджеру, який відповідає за прийняття рішень з даного питання.

Звіт про виконання бюджету – це порівняння фактичних і запланованих показників, розрахунок відхилень та вивчення їх причин. Такий звіт готується регулярно (щомісяця) і містить дані про бюджетні витрати за звітний період і з початку року та відхилення від бюджету з поясненням їх причин, а інколи – і прийнятих заходів для попередження подібних відхилень у майбутньому.

Отже, звіт про виконання бюджету забезпечує зворотній зв’язок між фактичною діяльністю і бюджетуванням. Але він забезпечує можливість дійового контролю лише за умови коректного зіставлення фактичних і бюджетних показників. При аналізі відхилень виходять з того, що зведений бюджет є статичним, тобто постійним, оскільки він складений лише для певного конкретного рівня майбутньої діяльності. Якщо ж обсяг діяльності змінюється (можливо, не з вини виконавців), то відхилення від статичного бюджету втрачають контрольне значення, адже їх показники будуть оманливими. Тому для аналізу такий бюджет необхідно скоригувати на фактичний обсяг діяльності.

Бюджет, який враховує можливі варіанти зміни обсягу діяльності в межах релевантного діапазону, називають гнучким, або динамічним бюджетом. Такий бюджет необхідний, в першу чергу, для аналізу тих витрат, які включають постійну і змінну складові (виробничі накладні, витрати на збут, адміністративні). Він складається виходячи з залежності.

Загальна сума витрат = Постійні витрати + (Фактичний обсяг виробництва × Змінні бюджетні витрати на одиницю діяльності)

Такий бюджет може бути розрахований на декілька рівнів діяльності в межах релевантного діапазону.

Рис. 7.3. Система бюджетного контролю

Використання гнучкого бюджету (а він може складатися як до початку бюджетного періоду, так і в процесі діяльності або ж при підведенні підсумків) дає можливість порівняти фактичні дані як із статичним, так і з гнучким бюджетом і визначити два види відхилень: за рахунок обсягу діяльності і за рахунок ефективності. Відхилення за рахунок обсягу діяльності характеризують результативність роботи, а відхилення фактичних даних від гнучкого бюджету – ефективність роботи підприємства (рис.7.4).

Рис. 7.4. Схема аналізу відхилень з використанням гнучкого бюджету

Для поглибленого аналізу відхилень необхідно їх визначити по кожній статті бюджету і пояснити причини відхилень.

Так, відхилення прибутку за рахунок зміни окремих факторів з допомогою гнучкого бюджету розраховують аналогічно факторному аналізу методом обчислення різниць:

1) загальне відхилення = фактична сума прибутку – бюджетна (планова, нормативна) сума прибутку;

2) відхилення за рахунок зміни обсягу реалізації = прибуток, визначений гнучким бюджетом – прибуток початкового (старого) бюджету;

3) відхилення за рахунок зміни середньої ціни реалізації = фактичний обсяг продаж (виручка) – фактичний обсяг реалізації за плановими цінами = фактичний обсяг реалізації – скоригований обсяг реалізації;

4) відхилення за рахунок економії (перевитрати) матеріалів на одиницю продукції = (фактичні витрати матеріалів – нормативні витрати на фактичний обсяг виробництва) × нормативна ціна одиниці матеріалів = (фактичні витрати матеріалів на одиницю продукції – нормативні витрати на одиницю продукції) × фактичний обсяг виробництва × нормативну (бюджетну) ціну одиниці матеріалів;

5) відхилення за рахунок зміни цін на матеріали = фактичні витрати на матеріали – (фактична кількість витрачених матеріалів × планова ціна одиниці матеріалів) × фактичну кількість витрачених матеріалів;

6) відхилення за рахунок зміни ефективності прямих витрат праці, яка характеризує рівень продуктивності праці або трудомісткості продукції = (фактичні витрати праці – нормативні витрати праці на фактичний обсяг продукції) × нормативний рівень оплати праці = (фактичні витрати праці на одиницю продукції – нормативні витрати праці на одиницю продукції) × фактичну кількість проданої продукції × нормативну ставку оплати за одиницю праці (годину, день тощо);

7) відхилення за рахунок зміни ставок (рівня) оплати праці = фактичні витрати на оплату праці – (фактичні прямі витрати праці × нормативну ставку оплати одиниці праці) = (фактична ставка оплати одиниці праці – нормативна ставка оплати одиниці праці) × фактичні затрати прямої праці у кількісних вимірниках;

8) відхилення за рахунок відхилення постійних накладних витрат = фактична сума постійних накладних витрат – планова (нормативна) сума таких витрат.

Методика аналізу відхилень залежить від системи калькулювання витрат, яку застосовує підприємство при складанні внутрішньої звітності: на основі повної собівартості чи на основі змінних витрат. Але і в одному, і в другому випадку необхідно виділяти змінні витрати і аналізувати їх окремо від постійних. У тих же випадках, коли при аналізі відхилень прибутку має місце неспівпадання обсягу виробництва з обсягом реалізації продукції, для аналізу відхилень треба складати два гнучкі бюджети: на фактичний обсяг виробництва (для аналізу відхилення витрат) і на фактичний обсяг реалізації (для аналізу відхилення прибутку). Відхилення між цими бюджетами зумовлено змінами у величині запасів готової продукції (рис.7.5).

Рис. 7.5. Використання системи гнучких бюджетів для аналізу відхилень

Такий аналіз дає можливість об’єктивно оцінити результати роботи та їх залежність від окремих факторів.

Таблиця 7.1

Бюджет продаж

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Обсяг продажу, одиниць

500

650

650

600

2400

Ціна реалізації, грн. за одиницю

350

350

370

370

х

Доход від продажу, грн.

175000

227500

240500

222000

865000

Таблиця 7.2

Графік очікуваних грошових надходжень

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Заборгованість покупців на початок року

30900

30900

Надходження виручки:

у періоді продаж (80%)

140000

182000

192400

177600

692000

у наступному періоді (20%)

35000

45500

48100

128600

Разом грошових надходжень

170900

217000

237900

225700

851500

Заборгованість покупців на кінець року

44400

44400

Таблиця 7.3

Бюджет виробництва

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Обсяг продаж, одиниць

500

650

650

600

2400

Запаси готової продукції (наприклад, 20% місячного обсягу продаж наступного періоду):

– на початок періоду (–)

33

43

43

40

33

– на кінець періоду (+)

43

43

40

38*

38

Обсяг виробництва, одиниць

510

650

647

598

2405

*Виходячи з обсягу продаж у І кварталі наступного року (570 : 3) × 0,2 = 38.

Таблиця 7.4

Бюджет прямих витрат на оплату праці

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Обсяг виробництва, одиниць

510

650

647

598

2405

Прямі витрати праці на одиницю продукції, люд.-годин

25

25

25

25

х

Загальні витрати праці, люд.-годин

12750

16250

16175

14950

60125

Оплата 1 люд.-години, грн.

2,50

2,50

2,50

2,50

х

Загальні витрати на оплату праці, грн.

31875

40625

40438

37375

150313

Такі розрахунки виконують окремо по кожному виду продукції, а потім визначають загальні витрати на оплату праці.

Таблиця 7.5

Бюджет використання матеріалів

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Обсяг виробництва продукції “Р”, одиниць

510

650

647

598

2405

Витрати на одиницю продукції, кг

– матеріалу А

і т. ін.

5,0

5,0

5,0

5,0

х

Загальні витрати матеріалів, кг,

– матеріалу А

і т. ін.

2550

3250

3235

2990

12025

Ціна за 1 кг матеріалів, грн.:

– матеріалу А

і т. ін.

20,00

20,00

21,00

21,00

х

Прями матеріальні витрати на виробництво продукції, грн.

– матеріалу А

і т. ін.

51000

65000

67940

62790

246730

Разом

Такі ж розрахунки виконують по кожному виду продукції, а потім визначають загальні потреби кожного виду матеріалів та загальні матеріальні витрати на виробництво в цілому по підприємству.

Таблиця 7.6

Бюджет придбання матеріалів

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Потреба в матеріалах А, кг

2550

3250

3235

2990

12025

Необхідний запас (наприклад, 30% від потреби наступного кварталу):

– на початок періоду (–)

765

975

971

897

765

– на кінець періоду (+)

975

971

897

900*

900

Обсяг закупівлі, кг

2760

3246

3161

2993

12160

Ціна матеріалів, грн. за кг

20,00

20,00

21,00

21,00

х

Загальні витрати на придбання матеріалу А і т. д. по інших видах матеріалів

55200

64920

66381

62853

249354

Разом по підприємству, грн.

*Розраховано виходячи з потреби на І квартал наступного року.

Таблиця 7.7

Бюджет виробничих накладних витрат

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Обсяг виробництва, одиниць

510

650

647

598

2405

Змінні виробничі накладні витрати:

– зарплата

2000

2550

2540

2350

9440

– освітлення і опалення

510

650

650

600

2410

і т. ін.

Разом змінних витрат

10200

13000

12940

11960

48100

Ставка змінних витрат на одиницю продукції, грн.

20,00

20,00

20,00

20,00

20,00

Постійні виробничі накладні витрати:

– зарплата

6000

6000

6000

6000

24000

– оренда

3000

3000

3000

3000

12000

і т. ін.

Разом постійних витрат

22000

22000

22000

22000

88000

Ставка постійних витрат на одиницю продукції, грн.

43,14

33,85

34,00

36,79

36,59

Всього виробничих накладних витрат

32200

35000

34940

33960

136100

Ставка виробничих накладних витрат на одиницю продукції, грн.

63,41

53,85

54,00

56,79

56,59

Таблиця 7.8

Бюджет собівартості виготовленої продукції

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Витрати виробництва:

– прямої оплати праці

31875

40625

40438

37375

150313

– прямі витрати матеріалів

51000

65000

67940

62790

246730

– виробничі накладні витрати

32200

35000

34940

33960

136100

Разом виробничих витрат

115075

140625

143318

134125

533143

Незавершене виробництво:

– на початок періоду (+)

– на кінець періоду (–)

Собівартість виготовленої продукції

115075

140625

143318

134125

533143

Таблиця 7.9

Бюджет собівартості реалізованої продукції

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Собівартість виготовленої продукції

115075

140625

143318

134125

533143

Залишки готової продукції:

– на початок періоду (+)

7590

9702

9303

8820

7590

– на кінець періоду (–)

9702

9303

8820

8495

8495

Собівартість реалізованої продукції

112963

141024

143601

134450

532238

Таблиця 7.10

Бюджет загальних і адміністративних витрат

Показник

Квартал

За рік

I

II

III

IV

Зарплата

31000

31000

31000

31000

124000

Оренда

і т. ін.

4000

4000

4000

4000

16000

Разом

36000

36000

36000

36000

144000

Таблиця 7.11