Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 9-10 (23,24)Розділ IІ Композиційна орган...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать
  1. Кольорове рішення та ахроматична подача ескізу.

Ескіз може бути створений в кольорі або ахроматично. Це залежить від того в якій техніці буде виконуватися твір і якого виду мистецтва він належить. (живопис, графіка, кераміка, текстиль).

Усі кольори поділяються на дві груп: ахроматичні і хроматичні. До першої групи (ахроматичної) відносяться білі, чорні і всі сірі кольори, починаючи від найяснішого і кінчаючи самими темними. До другої (хроматичної) групи відносяться всі спектральні кольори - червоні, жовтогарячі, жовті, зелені, блакитні, сині, фіолетові і пурпурні з усіма переходами і відтінками між ними.

Важливим фактором у зоровому сприйнятті предметів є колір тла, на якому проглядається предмет, виріб, річ. Чим більше відрізняється колір об'єкта (предмета) від кольору тла, тим краще помітний предмет і тим відчутніше видні його контур і форма. Велике значення при цьому має розходження яскравості. Якщо необхідно, щоб предмет був краще видний на тлі чи стіни інших площин з великих відстаней, то варто домагатися найбільш різких контрастів, у колірному сполученні.

Для того щоб визначити кольорове рішення майбутнього твору, попередньо створюють ескіз в кольорі. Він покаже поєднання того чи іншого кольору і визначить наближені, контрастні кольори. Також важливим є те в якій кольоровій гаммі буде створений твір в холодній чи теплій. Ескіз покаже який загалом буде вигляд майбутнього твору в хроматичному вирішенні.

Якщо твір буде створений в ахроматичній гаммі, то його виконують за допомогою перспективи і світлотіні, щоб показати об’єм елементів в творі.

Ескіз також може бути на різному етапі, тобто його можна подавати як узагальнено так і деталізовано. Це залежить від того, що собі ставить за мету зобразити і як саме зобразити твір художник.

3 Гармонійне поєднання в кольорі та формі елементів об’єктів дизайну в ескізі (композиція).

Важливим в створенні ескізу є знання композиції.

Для загального уявлення про композицію в образотворчому мистецтві необхідно знати наступне. Композиції бувають станкові, декоративні, монументально - декоративні, монументально - скульптурні, театрально-декораційні, об'ємно-просторові. Існують композиції предметів прикладного мистецтва і дизайну. До станковим відносяться композиції в графічному, скульптурному та мальовничому виконанні. Це портрети, пейзажі, картини сюжетного характеру, гравюри, естампи, літографії і скульптурні композиції. До декоративним і декоративно-прикладним композиціям відносяться всілякі ескізи розписів по тканині, скла, фарфору, дерева, кераміки, різьблення по дереву і багато іншого. До монументально-декоративним - мозаїка, сграффіто, панно, вітражі, скульптурні рельєфи і ін До театрально-декоративним - ескізи та панно до спектаклів та вистав, ескізи декорацій і костюмів. До об'ємно-просторовим - архітектурні об'єкти та споруди, дизайн інтер'єру та екстер'єру, а також архітектурно-скульптурні композиції. Композиції предметів прикладного мистецтва - дизайн скла, металу, меблів, промисловий дизайн, моделювання одягу та ін.

Головним завданням композиції в навчальному малюнку є уміння розміщувати предмети та їх частини таким чином, щоб створити єдине гармонійне виразне ціле.

При вирішенні композиційних завдань не можна нехтувати такими поняттями, як масштаб, пропорції, співмірність, рівновага, тема, сюжет, образ, тон, форма, обсяг, конструкція, простір (перспектива), симетрія, контраст, ритм, динаміка, статика, а також головне і другорядне, єдність і цілісність, і, зрозуміло, виразність і гармонія.

При роботі над композицією в навчальному малюнку необхідно:

1. Визначити завдання та цілі (смисловий зміст навчальної постановки).

2. Вивчити натурні постановку і визначити точку зору.

3. Визначити масштаб і характер предмета (предметів) і правильно розташувати аркуш паперу (вертикально або горизонтально).

4. Розмістити і врівноважити предмети на аркуші паперу.

5. Визначити центр композиції.

6. Побудувати предмети з огляду на перспективу, пропорції та передачі характеру.

7. Виявити обсяг предметів за допомогою світлотіні.

8. Узагальнити і завершити роботу над композицією.