Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла Юхневич9.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
80.05 Кб
Скачать
  1. Назвіть критерії, які використовують при оцінці результативності маркетингової діяльності

Для оцінки ступеня досягнення стратегічних та тактичних цілей підприємства застосовують сім критеріїв результатив­ності підприємства. Розроблені ці критерії Д. Сінком.

Дієвість — ступінь досягнення підприємством поставле­них перед ним цілей. Для оцінки дієвості проводиться аналі­тична перевірка всього, що планувалося, зробленого в потріб­ній кількості та необхідної якості.

Економічність — ступінь використання підприємством ресурсів. Визначається шляхом порівняння кількості продук­ції, запланованої для досягнення цілей і фактично збутої.

Якість — ступінь відповідності споживчих характеристик продукції діючим стандартам різних рівнів та нормативним документам, вимогам специфікацій.

Вимоги до якості продукції з кожним часом зростають, то­му підвищення якості товару, послуг забезпечує підприємству переваги над конкурентами.

Прибутковість — співвідношення між валовими прибут­ками та сумарними витратами. Прибуток — це єдиний засіб, що забезпечує існування і подальший розвиток підприємства.

Продуктивність — відношення кількості продукції, ви­робленої підприємством, до загальних затрат на її виробни­цтво.

Якість трудового життя — інтегральний показник того, якою мірою праця задовольняє потреби людини не лише в ма­теріальному вираженні, а і в забезпеченні необхідних духо­вних, культурних, побутових потреб.

Впровадження новацій — творчий процес пристосування продукту, послуг до зовнішніх та внутрішніх вимог, запитів споживачів.

При оцінці за результатами методом Д. Сінко визначаються:

  • значущість і відносне значення кожного критерію;

  • вимірювач критерію;

  • ув'язка системи вимірювання з підвищенням продуктивності.

Пріоритети та значимість кожного з критеріїв залежать від:

    • масштабів системи (фірми);

    • напрямків діяльності фірми - маркетинг, НДДКР, виробництво;

    • типу виробничої системи - механічний цех, складальний конвеєр, переробне підприємство;

    • стану системи (фірми, виробничого відділення, підприємства, щодо кадрового складу, управління, технології, організаційних структур та методів).

Вибір і оцінка критеріїв - дуже складні і вимагають аналітичного підходу і застосування математичних методів. Але жодна організаційна система ніколи не надає однаковогозначення всім критеріям.

При оцінці за результатами використовуються такі поняття:

  • оцінка (rating) - визначення характеристики або величини будь-якого параметра порівнянням його з певним еталоном або шкалою (як, наприклад, при оцінці продуктивності робочого);

  • оцінка діяльності (performance appraisal) - формальна процедура оцінки роботи працівника в основному шляхом збору інформації про виконання поставлених завдань;

  • показник ефективності (результативності) (performance indicator)-спеціальний показник, що характеризує рівень досягнень на шляху реалізації поставлених цілей

Завдання усіх менеджерів підприємств, керівників усіх рівнів полягає в тому, щоб забезпечити ефективний контроль результативності підприємства на всіх рівнях з метою виро­блення і реалізації необхідних управлінських рішень.