Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр_з_ЦО МЕТОД.-1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
23.61 Mб
Скачать

Класифікація дозиметричних приладів

За призначенням дозиметричні прилади підрозділяються на групи:

а) Індикатори радіоактивності - служать для виявлення радіоактивного забруднення місцевості (прилади ДП-63, ДП-64, ИМД-21С).

б) Рентгенометри (вимірювачі потужності дози) - призначені для вимірювання рівня радіації у визначеній точці місцевості (ДП-3Б, РАП, ИМД-21Б, ІМД – 1 Р, ДП-5(А,Б,В).

в) Радіометри - призначені для вимірювання ступеню зараженості поверхні, обладнання, техніки, майна головним чином - і - частками.

г) Дозиметри (вимірювачі дози) - призначені для визначення сумарної дози опромінення (ДК-02, ДКП-50, ИД-11 та інші).

д) Побутові - дозиметричні прилади, які призначені для використання в побуті населенням з цілями приблизної оцінки радіаційної обстановки – АНРИ 01 02 Сосна; РКС – 20.03 Прип’ять; ДБГ – 01С Синтекс; Мастер – 1; Радон; Белла та ін.

Рисунок 6.1 - ДП - 64

2 Улаштування і робота дозиметричних приладів

Індикатор - сигналізатор ДП-64

Призначення: Прилад ДП-64 призначений для визначення наявності радіоактивного зараження на місцевості й подачі звукової і світлової індикації Основні тактико – технічні характеристики:

Працює в постійному режимі і забезпечує сигналізацію при потужності дози гама - випромінювання 0.2 р/год. Стаціонарний. Джерелом електроживлення може бути напруга 127/220В або акумуляторна батарея напругою 6В. Вага приладу не більше 5кг, працездатний в інтервалі температур від - 40 до +50 0С при відносній вологості до 98%. Пульт сигналізації встановлюється в приміщенні, а виносної блок ззовні, вони з’єднані між собою кабелем довжиною 30м.

Підготовка приладу до роботи:

При підготовці приладу до роботи необхідно приєднати його до джерела живлення, тумблер роду робіт перевести в положення “ Контроль “ і ввімкнути тумблер живлення в положення “ Вкл “. Прилад подає короткочасні звукові і світлові сигнали. Отже, він дієздатний.

Робота з приладом:

Т

Рисунок 8.2 – ДП – 3Б

Рисунок 8.2 - ДП – 3Б

умблер роду робіт перевести в положення “ Робота”. Далі прилад працює в слідчому режимі. При появі радіоактивного забруднення з потужністю дози вищі 0.2 р/год. у місті де розташований блок детектування він подає світловий і звуковий сигнали – чим ні більша потужність дози, тим частіші будуть подаватися сигнали.

Вимірювач потужності дози ДП-3Б.

Призначення: Вимірювач потужності дози ДП-3Б призначений для визначення рівня радіації на місцевості, зараженій радіоактивними речовинами.

Основні тактико – технічні характеристики: Діапазон вимірів від 0.1 до 500 р/год. Для підвищення точності виміру діапазон вимірів розбитий на чотири піддіапазони: перший - від 0.1 до 1 р/год.; другий - від 1 до 10 р/год.;

третій - від 10 до 100 р/год.; четвертий - від 100 до 500 р/год.

Пристрій встановлюється на автомобілях, літаках, вертольотах, річкових катерах, тепловозах, а також у сховищах і протирадіаційних укриттях.

Рисунок 8.2 – ДП – 3Б

Живлення приладу здійснюється від джерела постійного струму з напругою 12 або 26 В.

Підготовка приладу до роботи:

Підготовка складається із зовнішнього огляду, перевірки його комплектності і працездатності.

Д

Рисунок 6.2 – ДП – 3Б

Рисунок 4.2 – ДП – 3б

ля перевірки працездатності приладу необхідно перемикач піддіапазонів встановити в положення “Вкл”. При цьому загоряється лампочка підсвічування. Через 5хв. натиснути на кнопку “Перевірка”, при цьому стрілка мікроамперметра відхиляється до позначки 0.4 - 0.8 верхньої шкали, лампочка світлової індикації спалахує з великою частотою або постійно горить, чути звук високого тону, характерний для роботи електричного перетворювача.

Робота з приладом на радіо активно зараженої місцевості:

На незнайомої місцевості коли відсутні відомості про рівні радіоактивного зараження вимірювання рівнів радіації починають з піддіапазону, де вимірюються найпотужніші дози, тобто з четвертого піддіапазону. Показання знімаються по нижній шкалі приладу. Коли стрілка приладу не відхиляється від нуля шкали (або відхиляється не значно) перемикач піддіапазонів переводять на третій піддіапазон. Показання тепер знімаються по верхній шкалі. Для визначення рівня радіації по верхній шкалі показник стрілки мікроамперметра множиться на коефіцієнт піддіапазону - цифру, яка відповідає положенню перемикача піддіапазону, на якому здійснюється вимір.

Вимірювач потужності дози ИМД-21

Призначення: для вимірювання потужності дози гама - випромінювання, видачі світлового сигналу про перевищення порогового значення потужності експозиційної дози. Вимірювач використовують на стаціонарних (замість ДП-64) та рухомих (замість ДП-3Б) об’єктах.

О сновні тактико - технічні характеристики:

П

Рисунок 6.3 - ИМД – 21 С

рилад працездатний при температурі від - 40 до +50 0C, та відносній вологості до 98%. Діапазон вимірювання від 1 до 10000 р/год. Прилад сигналізує при перевищенні встановленого порогу 1; 5; 10 і 100 р/год. з виводом інформації на пульт управління. Час вимірювання і включення не перевищує 10с. Встановлення робочого режиму – 5хв. Живлення від мережі з напругою 220 В. Вимірювач спроможний працювати цілодобово. Блок детектування можна виносити на відстань до 200м (ИМД – 21 С)

Підготовка приладу до роботи:

Підготовка до роботи складається із зовнішнього огляду і перевірки комплектності. Потім перевіряється працездатність. При цьому вмикають тумблер “Сеть” - індикатор вимкнення мережі висвітлюється, на табло не пізніше 10 с. загоряється число “0000”. Через 5 хв. натиснути на кнопку “Перевірка”, при цьому показники цифрового табло повинні знаходитися у межах значень, які вказані в формулярі, а індикатор “Поріг” повинен світитися. Прилад працює автоматично, тобто одноразово може вимірювати потужність експозиційної дози і сигналізувати про перевищення встановленого порогового значення рівня випромінювання.

Рисунок 6.3 – ИМД – 21Б