Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
муз-пед.д ял. Абдуллин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

Музично-педагогічна діяльність вчителя музики

По-справжньому музично і широко освічений вчитель музики, який любить дітей і мистецтво, є справжнім діячем музичної культури.

І.Архіпова

Сутність професії вчителя музики від початку до кінця у всіх своїх компонентах є творчою, і саме цією обставиною повинен визначатися навчально-педагогічний процес у вузі.

Г.Ципін

Музична освіта – інтегрований процес засвоєння світових культурних цінностей у галузі музики, образотворчого мистецтва, хореографії, театру, кіно, архітектури, скульптури, дизайну. Мистецька освіта передбачає послідовне, системне і цілеспрямоване засвоєння знань, набуття умінь і навичок у певних видах художньо-естетичної діяльності, з метою розвитку художньо-творчих здібностей та професійних компетентностей, необхідних для опанування цінностями мистецтва й формування духовної культури особистості.

Теорія орієнтації особистості у світі музичних та музично-педагогічних цінностей дає можливість осмислити музично-педагогічну освіту як:

  • цінність, що зберігає в собі особистісно-ціннісний погляд людини на оточуючий світ, на партнера з комунікації, на мистецтво, на самого себе як творця музично-педагогічних цінностей і творення їх;

  • саморозвивальну самоорганізовану систему, яка інтегрує в своїх надрах безкінечний саморозвиток музичного мистецтва і людини, що знаходиться у концептуальному полі суб’єктно-об’єктних та міжсуб’єктних стосунків;

  • процес ціннісного становлення особистості, яка осягає музичні та музично-педагогічні цінності та створює нові у невтомній творчій діяльності;

  • результат співтворчої ціннісної взаємодії всіх учасників музично-педагогічного процесу, при якому музично-педагогічна освіта несе в собі у синергетичній єдності три модуси часу: Вчора, Сьогодні та Завтра.

Діяльність вчителя музики має яскраво виражене соціальне призначення. Воно полягає у формуванні особистості учня засобом залучення його до загальнолюдських цінностей, які містяться у справжніх художніх зразках музичної культури; в розкритті творчих сил дитини шляхом залучення її в посильно для неї музичну діяльність. Врешті це стає запорукою постійного розвитку музичної культури суспільства в її кращих традиціях.

Висока місія вчителя як діяча музичної культури визначає цільову спрямованість і зміст його музично-педагогічної діяльності.

Музично-педагогічна діяльність вчителя передбачає володіння комплексом психолого-педагогічних і спеціальних знань, умінь, навичок особливої спрямованості, обумовлених специфікою музичного мистецтва.

Розглянемо основні види професійної діяльності вчителя музики.

Конструктивна професійна діяльність

Конструктивна професійна діяльність вчителя музики направлена на осмислення змісту і способів художньо-педагогічної побудови окремого уроку музики, блоку уроків, цілої чверті і так далі, що втілюють певну ідею і логіку їхнього розвитку. Ця діяльність передбачає також прогнозовану вчителем зміну своїх емоційних станів, своєї енергетики, запланованих видів музичної діяльності учнів, що відповідають характеру.

За своєю природою ця діяльність є творчою, бо передбачає особистісну адаптацію обраної вчителем навчальної програми. Фактично мова йде про створення вчителем власної авторської моделі музичної освіти в формі планування уроків музики.

У будь-якій навчальній програмі головне – це певна логіка підбору та побудови навчального матеріалу, яка і є її стрижнем. Завдання вчителя, який обрав для своєї роботи з учнями ту чи іншу програму, складається з того, щоб дотримуватися цієї логіки і вибудувати у відповідності з нею свою систему поурочного планування завдань, змісту, форм і методів музичної освіти з урахуванням специфіки кожного окремо взятого класу.

Конструктивна діяльність вимагає конкретизації головних установок вибраної вчителем програми стосовно кожного класу відповідно до наступних педагогічних умов і особливостей здійснення педагогічного процесу:

• рівнем загального і музичного розвитку учнів, їх здібностями, інтересами, музичним досвідом;

• умовами проведення занять;

• темпом оволодіння учнями того або іншого навчального матеріалу, оволодіння ними різними видами музичної діяльності;

• спрямованістю роботи школи в цілому;

• характером включення кожного конкретного класу в загальношкільне музичне життя;

• особливостями викладання в даній школі художньо-гуманітарних і інших дисциплін;

• особливостями, перш за все в початковій школі, стилю, характеру викладання предметів іншими вчителями.

У зміст цієї діяльності входить також планування можливих імпровізаційних моментів на уроці, варіантів уроків музики, позакласних форм і видів музичних занять. При цьому важливу роль відіграє продуктивна уява вчителя музики, що народжує багатоваріантність підходів до рішення однієї і тієї ж задачі, сприяючи створенню особливої атмосфери проведення музичного заняття.

Найбільш дослідні і творчо працюючі вчителі здатні створювати власні авторські навчальні програми з музики, що відповідають всім вимогам, які пред’являються до шкільних навчальних програм. Такі програми обговорюються і затверджуються для роботи в конкретній школі педагогічною радою школи і районним методичним об'єднанням вчителів музики, а в окремих випадках і секцією музики федерального експертного сонета Міністерства освіти Росії.

Особливого значення конструктивна діяльність набуває при розробці навчальних програм, призначених для шкіл з поглибленим вивченням предметів естетичного циклу. Багато з таких шкіл і сьогодні, на жаль, працюють по програмах, рекомендованих для всіх закладів загальноосвітнього типу. Тим часом в розробці спеціалізованих програм закладена важлива перспектива подальшого розвитку загальної музичної освіти в нашій країні.