Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod-17-likarnia.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

12

ТЕМА: Гігієна лікувально-профілактичних закладів стоматологічного профілю. Гігієнічна оцінка умов перебування хворих та праці медичного персоналу в стоматологічній поліклініці

Мета заняття: Навчитися здійснювати експертизу проектів будівництва із дотриманням правил забудови і експлуатації стоматологічних поліклінік, а також оцінювати умови перебування хворих та праці медичного персоналу у лікувально-профілактичному закладі стоматологічного профілю.

Питання теоретичної підготовки:

  1. Системи будівництва стоматологічних поліклінік та їх порівняльна характеристика.

  2. Порядок замовлення, санітарної експертизи та погодження проектів забудови стоматологічних поліклінік.

  3. Гігієнічна характеристика відділень та приміщень стоматологічних поліклінік.

  4. Гігієнічні основи експлуатації приміщень та санітарно-протиепідемічного режиму стоматологічних поліклінік.

  5. Основні заходи та засоби гігієни та охорони праці медичного персоналу.

  6. Вимоги до умов перебування відвідувачів стоматологічних поліклінік.

Завдання: За проектами будівництва, ситуаційними задачами або актами обстежень (приписів):

  1. Провести експертизу проектів будівництва (реконструкції, капітального ремонту) стоматологічної поліклініки або її окремих відділень та скласти відповідні висновки (погодження) і рекомендації.

  2. Оцінити санітарно-протиепідемічний режим та якість прибирання приміщень стоматологічної поліклініки.

  3. Оцінити умови гігієни та охорони праці медичного персоналу та умови для перебування відвідувачів стоматологічної поліклініки.

Література: основана:

  1. Гігієна та екологія / [Бардов В. Г., Москаленко В. Ф., Омельчук С. Т. та ін.] ; за ред. В. Г. Бардова. ― Вінниця: Нова Книга, 2006.С. 121-129.

  2. Матеріали лекції.

додаткова:

  1. Державні Будівельні Норми (Заклади охорони здоров’я) ДБН В.2.2-10-2001 Держбуд України. Київ-2001.

  2. Санітарні правила, оснащення, експлуатації амбулаторно-поліклінічних закладів стоматологічного профілю, охорони праці та особистої гігієни персоналу (№2956-а-83 МОЗ СРСР) Журнал "Стоматолог" – Харків. – 1998. –№5-6 та 7.

  3. В.М.Мороз, І.В.Сергета, Н.М.Фещук, М.П.Олійник Охорона праці у медицині та фармації – Вінниця, нова книга, 2005, – С.271-274.

Методика виконання самостійної роботи

В нашій країні щорічно зростає кількість лікарів-стоматологів та середнього і допоміжного медичного персоналу. Чисельність практикуючих лікарів-стоматологів (2010 р.) складає понад 25 тис., зростає рівень надання висококваліфікованої стоматологічної допомоги дитячому та дорослому населенню. За цим, збільшуються потужності стоматологічних поліклінік, як державних так і відомчого підпорядкування та особливо помітним стає зростання приватних стоматологічних центрів та кабінетів. Очевидно, за таких умов, буде зростати рівень санітарної культури та медичних знань населення у справі гігієни ротової порожнини, завчасному відвідуванню стоматолога з метою профілактичного огляду зубів та ротової порожнини.

Однак, більшість відвідувачів сьогодні, з’являються до стоматологів із вкрай занедбаним станом зубів, а це у свою чергу, вимагає від лікаря значних зусиль (щоб вилікувати), а від пацієнта значних фінансових витрат (щоб одужати) на ліки, вироби медичного призначення та послуги.

Системи будівництва стоматологічних поліклінік

Стоматологічні поліклініки, як складова системи медичного обслуговування населення, можуть розташовуватись:

а) як самостійна типова 1-3 поверхова споруда (це найбільш класичний та зручний тип розташування);

б) у складі загальних поліклінік лікувально-профілактичних закладів;

в) у вбудованих або прибудованих приміщеннях інших житлових, адміністративних споруд, лікарень, навчальних закладів, санаторіїв, профілакторіїв тощо.

Якщо стоматологічна поліклініка або відділення розташовані на площах житлових споруд то встановлення рентген та фізіотерапевтичних кабінетів заборонено. Заборонено розташування стоматологічних поліклінік у підвальних та напівпідвальних приміщеннях, як виняток та з дозволу СЕС, тут розташовують санітарно-побутові приміщення для персоналу (гардеробні, душові, комори), але за наявності природного освітлення та ефективної штучної вентиляції.

Перелік приміщень їх розміри та взаєморозташування визначаються потужністю стоматологічної поліклініки (кількістю лікарських посад):

  • поза категорійні – понад 40;

  • перша категорія – від 30 до 40;

  • друга категорія – від 25 до 29;

  • третя категорія – від 20 до 24;

  • четверта категорія – від 15 до 19;

  • п’ята категорія – від 10 до 14.

Як правило, приватні структури з надання стоматологічних послуг (кабінети, центри) мають 10 і менше лікарських посад. Однак, слід знати що й такі структури мають відповідати будівельним нормам та правилам, тут також повинні виконуватись вимоги санепідрежиму, охорони праці, екологічної та пожежної безпеки, тощо.

Порядок замовлення, санітарної експертизи та погодження проектів забудови стоматологічних поліклінік

Реалізація сучасних стоматологічних технологій при створенні належних умов праці та перебування відвідувачів є можливими у стоматологічних поліклініках, що збудовані (реконструйовані) у відповідності до будівельних норм і правил. Тобто, будівництву має передувати розробка відповідного проекту, отримання якого передбачає:

а) Стадія замовлення проекту. Тобто власник (замовник) майбутньої стоматологічної поліклініки має викласти проектній організації своє побажання (завдання на проектування) і зокрема якої потужності має бути ця поліклініка, кого має обслуговувати (дітей, дорослих або усі вікові категорії), яким має бути розташування споруди тощо;

б) Стадія прийняття та експертизи проекту передбачає виявлення обов’язкового переліку складових (альбомів) проекту та вивчення їх змісту. Це досить відповідальна стадія, адже знайти недолік у проекті (на папері) вигідніше ніж знаходити їх у готовій споруді. До цієї експертизи замовник (власник) майбутньої споруди має залучити своїх колег, завідувача поліклініки, керівників стоматвідділень та служб тощо.

Експертиза проекту, з урахуванням його складових, має здійснюватись у такій послідовності:

1. Паспортна частина. Містить назву проекту, для якої категорії поліклінік розрахований, ким і коли його розроблено тощо.

2. Пояснювальна записка. – це текстова частина проекту, що локалізована у самостійний альбом, або може мати місце у кожному із документів (альбомів). Це досить інформативне джерело, що формує більш чітку уяву про споруду. Зокрема:

– у якій кліматичній зоні доцільно реалізувати цей проект;

  • сейсмостійкість (стійкість при землетрусах);

  • особливість будівельних матеріалів та конструкцій тощо.

3. Генеральний план земельної ділянки стоматологічної поліклініки має відтінювати:

– форму та розмір земельної ділянки;

  • наявність потрібних зон, забудова (не більше 25% від загальної площі), озеленення (не менше 60% від загальної площі);

  • в’їзди, входи (окремі для основної споруди та господарчої території (гаражі, котельня, сміттєвий майданчик).

4. Ситуаційний план (тобто оточення земельної ділянки стоматологічної поліклініки). Тут особливе значення має межування (сусідство) з транспортними магістралями та шляхами і виробничими об’єктами які можуть негативно впливати на стан повітря, грунту чи сприяти зростанню рівня шуму. Якщо стоматологічна поліклініка (кабінети) розташовуються у складі інших споруд то необхідно відобразити приміщення, що межують із нею.

5. Фасади (вид споруди) кожної сторони (передня, задня, бокові). Цей документ відтінить висоту споруди, кількість поверхів та висоту кожного поверху, особливості архітектурного оформлення та даху тощо.

6. Плани поверхів (це своєрідний горизонтальний зріз споруди, що проходить через вікна та двері). Такий альбом містить перелік приміщень відповідного поверху, їх назву, розміри та взаєморозташування.

7. Плани санітарно-технічного оснащення: водопостачання (для забезпечення питних потреб та гаряче), водовідведення (каналізація), опалення, вентиляція, освітлення тощо.

8. План інженерно-технологічного оснащення: стоматологічне обладнання, автоклави, стерилізатори, компресорні системи тощо.

9. Кошторис (вартість) споруди та її оснащення.

в) Стадія погодження проекту з деякими контролюючими службами - СЕС, інспекцією з охорони праці, пожежною інспекцією, екологічною службою та енергопостачальними організаціями (водоканал, підприємства електромереж тощо).

г) Стадія узгодження проекту, що здійснюється за 3 можливими варіантами:

"Погоджено" – якщо проект відповідає всім гігієнічним вимогам і побажанням замовника.

"Погоджено за умови" – тут варто запропонувати, що в проекті необхідно виправити.

"Відмовлено в узгодженні" – доцільно викласти причину відмови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]