Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
141__24.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

24. Серед відомих діячів культури 1930-х рр. Позначте прізвища композиторів.

А О. Сердюк, В. Добровольський, О. Борисоглібська;

Б П. Панч, А. Головко, Ю.,Смолич;

В М. Бойчук, І. Їжакевич, К. Трохименко;

Г Л. Ревуцький, Б. Лятошинський, К. Данькевич.

25. Позначте галузь культури, у якій плідно працювали б. Гмиря, 3. Гайдай, о. Петрусенко;

І. Паторжинський, М. Литвиненко-Вольгемут.

А оперне мистецтво;

Б театрально-драматичне мистецтво;

В кіномистецтво;

Г образотворче мистецтво.

26. Прочитайте уривок з тесту і позначте назву історико-культурної пам'ятки в Києві:

«Цей собор - хрестово-купольний шестистовпний храм з трьома нефами та одним позолоченим куполом - було споруджено у 1108-1113 рр. внуком Ярослава Мудрого київським князем Святополком Ізяславичем; у 1934-1936рр. цей собор і частина споруд монастиря за наказом більшовицької влади були знесені у зв'язку з проектом створення на цьому місці урядового центру; собор було відновлено в 1999р., поруч, яку давні часи, діє монастир».

А Володимирський собор; В Михайлівський Золотоверхий собор;

Б Софійський собор; Г Успенський собор.

Завдання на встановлення відповідності

27.Установіть відповідність між прізвищами відомих українських вчених їхніми науковими

досягненнями.

прізвища вчених

наукові досягнення

А О. Палладін

1 заснував велику офтальмологічну школу; розробив й увів у практику хірургічної офтальмології методи пересаджування рогівки

очей трупів; запропонував власні методи лікування глаукоми, трахоми, травматизму в офтальмології тощо

Б О. Богомолець

2 терапевт-клініцист, теоретик і організатор науки; один з організаторів вітчизняної кардіології; довів гіпотезу стрептококової етіології ревматизму; розробив метод фізичної діагностики захворювань органів черевної порожнини

В В. Філатов

3 засновник української школи біохіміків; основні наукові праці присвячені біохімії нервової системи і м'язової діяльності, біохімії вітамінів і живлення; першим почав систематичне вивчення біохімії нервової системи

Г М. Стражеско

4 український патофізіолог; його праці сприяли дослідженням у галузі імунітету й алергії, патології кровообігу; основне місце в його науковому доробку займає вчення про фізіологічну систему сполучної тканини; засновник української школи геронтологів

А

Б

В

Г

28. Установіть відповідність між назвами документів, що стосуються колективізації та

Голодомору 1932-1933 рр., і їхнім змістом.

назва документів

зміст документів

А з постанови політбюро ЦК КП(б)У «Про хлібозаготівлю» (3 січня 1932 р.)

1 «...зниження заготівель... свідчить, що... організовані куркульськими контрреволюційними елементами та їхніми поплічниками, членами партії, які переродилися, опір та саботаж досі не подолано, репресивні заходи проти них застосовуються недостатньо та нерішуче...»

Б з постанови політбюро ЦК КП(б)У «Про репресивні заходи щодо колгоспів, які саботують хлібозаготівлі (листопад 1932 р.)

2 «...унаслідок наполегливої більшовицької роботи підсумки 1933 сільськогосподарського року багато кращі за попередні роки... дійсно цього року ми досягли . великих успіхів у боротьбі за перетворення всіх колгоспів на більшовицькі... цього року ми створили міцну базу для того, щоб усіх колгоспників зробити заможними...»

В з доповіді голови Раднаркому УСРР В. Чубаря «Про підсумки 1933 сільськогосподарського року на об'єднаному пленум ЦК ВКП(б) і ЦК КП(б)У (18 листопада 1933 р.)

3 «...Україна повинна протягом найкоротшого строку дати зразки організації великого громадського господарства не тільки на території окремих районів, але навіть на суцільних площах, які охоплюють цілі округи, маючи на увазі протягом найближчих років суцільну колективізацію всього степового району України...»

Г з резолюції пленуму ЦК ВКП(б) «Про сільське господарство України і про роботу на селі» (10-17 листопада 1929 р.)

4 «.. .таке становище хлібозаготівель вважаємо за ганьбу для Української партійної організації й вимагаємо від уповноважених ЦК, всіх парторганізацій і всіх членів партії негайного вжиття таких заходів, що забезпечили б Україні виконання цілком і безумовно рішення жовтневого пленуму ЦК ВКП(б) про хліб...»

А

Б

В

Г

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]