Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВП підприємтва.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
73.08 Кб
Скачать

3.1.5. Облік необоротних активів

Студенти вивчають: нормативні документи, що регулюють порядок здійснення операцій з необоротними активами та їх облік; висвітлюють сутність та характеризують склад необоротних активів базового підприємства.

Студенти вивчають шляхи надходження основних засобів на підприємство (придбання від постачальників за грошові кошти, придбання за банківську позику, безоплатне надходження, внесок у статутний капітал засновниками, шляхом обміну, створення власними силами, одержання на правах фінансової оренди) та висвітлюють сутність капітальних інвестицій, їх класифікацію за способами здійснення та видами капітальних витрат. Практично опановують: облік капітальних інвестицій, що здійснюються підрядним способом; облік капітальних інвестицій, що здійснюються господарським способом; синтетичний та аналітичний облік капітальних інвестицій за їх видами; порядок складання регістрів з обліку капітальних інвестицій (відомість обліку капітальних інвестицій 4.1 та журнал 4); порядок відображення капітальних інвестицій у формах звітності.

Студенти висвітлюють склад основних засобів і порядок їх оцінки, сутність інвентарних об’єктів і їх види та практично опановують: порядок приймання об’єктів до складу основних засобів та документування операцій з надходження об’єктів в експлуатацію; аналітичний облік основних засобів у бухгалтерії та за місцями експлуатації; порядок реєстрації інвентарних карток та побудову картотеки; синтетичний облік основних засобів; порядок ведення журналу 4.

Облік витрат, що здійснюються для підтримання основних засобів у робочому стані (технічне обслуговування, поліпшення, реконструкція, модернізація); документування операцій з приймання об’єктів після проведених ремонтів, модернізації, реконструкції.

Сутність амортизації та необхідність її нарахування, її об’єкти та терміни нарахування; порядок нарахування амортизації за різними методами (методом прямолінійного списання, виробничим методом, методом зменшення залишкової вартості, методом прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивним методом, податковим методом); порядок складання розрахунку амортизації; аналітичний і синтетичний облік зносу (амортизації) основних засобів; порядок відображення зносу (амортизації) основних засобів у формах звітності.

Порядок списання основних засобів та документальне оформлення операцій з ліквідації і продажу основних засобів; порядок складання акту списання основних засобів та акту списання автотранспортних засобів; порядок оприбуткування матеріальних цінностей, що вивільняються при розбиранні об’єктів та їх облік; розкриття інформації щодо основних засобів у Примітках до фінансової звітності.

Порядок проведення інвентаризації основних засобів; порядок визначення результатів інвентаризації та їх відображення в обліку.

Сутність орендних (лізингових) операцій, їх необхідність та види оренди; облік основних засобів у орендаря при операційній оренді; облік основних засобів у орендодавця при операційній оренді; облік основних засобів у орендодавця при фінансовій оренді; облік основних засобів у орендаря при фінансовій оренді.

Порядок проведення переоцінки необоротних активів та її відображання в облікових регістрах та розкриття інформації у фінансовій звітності.

Поняття та склад інших необоротних матеріальних активів; характеристика рахунків з обліку інших необоротних матеріальних активів; документування господарських операцій з обліку інших необоротних матеріальних активів; облік бібліотечних фондів, малоцінних необоротних матеріальних активів, тимчасових (нетитульних) споруд, природних ресурсів, предметів прокату та інших необоротних активів; розкриття інформації про інші необоротні матеріальні активи в облікових регістрах і фінансовій звітності; порядок проведення інвентаризації необоротних матеріальних активів; методи нарахування амортизації інших необоротних матеріальних активів та її облік.

Економічна сутність та класифікація нематеріальних активів; придбання нематеріальних активів за грошові кошти, в обмін на інші активи, безоплатне отримання; внесок до статутного капіталу; документування операцій з обліку придбання та списання нематеріальних активів; синтетичний та аналітичний облік нематеріальних активів; регістри аналітичного обліку нематеріальних активів; порядок ведення журналу 4 та відомості 4.3; методи нарахування та облік амортизації нематеріальних активів; порядок проведення інвентаризації нематеріальних активів.

Додатки: акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів; акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів; інвентарна картка; акт списання основних засобів; акт на списання автотранспортних засобів; опис інвентарних карток; картка обліку руху основних засобів; інвентарний список; розрахунок амортизації основних засобів; журнал 4, відомості 4.1; 4.3