Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція Україна.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Українська політико-правова думка першої половини хуіі-хуііі ст.

Юрій Немирич Зборівський договір 1649 р. Гадяцька угода 1658 р. Гадяцька угода 1658 р. - важливий етап в українському державотворчому процесі ХУІІ Іван Виговський і і пропольська орієнтація. Андрусівське перемир'я (1612-1659) державний і політичний діяч 17 ст. Народився в с. Черняхові на Київщині. Походив зі старовинного українського шляхетського роду Немиричів. Навчався в аріанській академії в Ракові. Вищу освіту отримав в університетах Лей дена, Базеля, Оксфорда, Кембриджа, Парижа. Там написав кілька праць з філософії та богословя. Лідер українських протестантів-социніан, один із засновників аріанської академії у Киселині на Волині. Власник великих маєтків у Правобережній і Лівобережній Україні. Під час Хмельниччини воював на боці польських військ. У зборівській битві 1649 р. на чолі своєї корогви у складі королівської армії.

Після укладення Зборівського договору 1649 р. Немирич підтримав помірковану політику А.Кисіля і брав участь у переговорах. Неодноразово виступав з проектами оздоровлення політичного режиму Речі Посполитої (укладено у серпні 1649 р. з огляду на ненадійність свого союзника Іслама-Гірея III Хмельницький був змушений прийняти не зовсім вигідні умови для України, які не відповідали реальним успіхам козацького війська. З українського боку переговори вів Хмельницький та Виговський, а з польського Оссолінський, Радзівіл, Кисіль. Посередником був Іслам-Гірей. Козацька старшина поставила свої вимоги у «пунктах про потреби Запорозького війська», які складалися з 17 статей і в цілому мали компромісний характер.

Умови: 1)козацький реєстр обмежувався до 40 тис, решта повсталих селян та міщан повернулися до своїх домівок 2)під владою гетьмана визнавалися три воєводства Чернігівське, Брацлавське та Київське, підрозділам польських військ заборонялося розташовуватися тут на постій, державні посади тут могли обіймати лише особи православної віри, західна межа кордонів встановлювалася по лінії Ямпіль - Вінниця - Коростишів. Православний київський митрополити діставав місце в польському сенаті. Король видав привілей, яким підтвердив давні права Війська запорізького, зокрема суду, вказавши, що козаків не мають права судити старости, державні і намісники. Таким чином польський уряд змушений був визнати офіційно козацьку автономію., договір був перемир'ям тимчасовим і він мав призвести до нового конфлікту)

Згодом він перейшов на службу до Війська Запорізького і став прихильником Хмельницького. Вів тривалі переговори з шведським урядом, які завершилися підписанням договору у 1657 р. за яким Швеція визнала Україну незалежною державою. Після смерті

Хмельницького став на бік Виговського, став автором проекту Гадяцького договору 1658 р. і маніфесту українського уряду до європейських дворів.

Гадяцький договір 1658 р. укладено гетьманом І.Виговським з урядом Речі Посполитої, це була спроба зберегти суверенітет України в умовах експансії Московської держави.

Умови: 1) Україна (Брацлавське, Київське, Чернігівське) мала входити на рівних правах до федераті з Польщею і Литвою як незалежне Велике князівство Руське. 2) всі три республіки мали проводити спільну зовнішню політику 3) на чолі князівства Руського мав стати гетьман, який обирався на Раді по життєво і затверджувався королем. Законодавчою владою наділялася Рада. В Україні мала бути власна грошова одиниця, армія (ЗО тис), най вищий судовий трибунал. 3) церковна унія скасовувалася а православна церква в усьому зрівнювалася з католицькою 4) заснування двох університетів, вільне книгодрукування. Т.ч. узаконено українську державність. Однак договір не був реалізований, бо поляки не хотіли йти на паритетні відносини з Україною. Виговського було скинуто.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]