Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІС.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
53.93 Кб
Скачать

33. Поняття бази даних і системи управління базами даних (субд). Моделі організації даних. Реляційна модель даних.

БД — впорядкований набір логічно взаємопов'язаних даних, що використовуються спільно, та призначені для задоволення інформаційних потреб користувачів. У технічному розумінні включно й система керування БД. Головним завданням БД є гарантоване збереження значних обсягів інформації (т.зв. записи даних) та надання доступу до неї користувачеві або ж прикладній програмі. Таким чином БД складається з двох частин  : збереженої інформації та системи управління нею.

Системи управління базами даних – це програмні засоби, за допомогою яких можна створювати бази даних, заповнювати їх та працювати з ними. У світі існує багато різноманітних систем управління базами даних. СУБД є набором програмних засобів, необхідних для створення, використання і підтримки баз даних.

Основою бази даних є модель даних — фіксована система понять і правил для представлення даних структури, стану і динаміки проблемної області в базі даних.

Існують такі моделі даних:

1.    Деревовидна (ієрархічна) – її зручно використовувати при опису даних про родовід від одного предка. 2.    Мережева – використовується для задання даних про родовід від двох предків. 3.    Реляційна – дані організовуються в двовимірних таблицях.

У реляційній моделі даних об'єкти і взаємозв'язки між ними представляються за допомогою таблиць. Взаємозв'язки також подаються як об'єкти. Кожна таблиця представляє один об'єкт і складається з рядків і стовпців. Таблиця повинна мати первинний ключ (ключовий елемент) — поле чи комбінацію полів, що єдиним способом ідентифікують кожний рядок у таблиці. Ця конструкція була запропонована в 1970 році Коддом. Він показав що представлення даних з допомогою ієрархічної чи мережевої структури може бути зведена до реляційної структури.

36. Запити до бд, мова sql.

Запити — це елемент бази даних, які може виконувати багато різних функцій. Їх найпоширеніша функція — отримання певних даних із таблиць. Дані, які потрібно переглянути, зазвичай розташовані в кількох таблицях, і запити дають змогу переглянути їх в одній таблиці даних. запити дозволяють додавати критерії для «фільтрування» даних, щоб переглядати лише потрібні записи. Запити часто виконують роль джерела записів для форм і звітів. Певні запити є «оновлюваними» - дані в базових таблицях можна редагувати за допомогою таблиці даних запиту.

Є такі запити: Запит на вибірку отримує дані й робить їх доступними для використання. Запити на змінення можна використовувати для створення нових таблиць, додавання даних до наявних таблиць, оновлення або видалення даних. Для створення запитів до баз даних існує спеціальна мова запитів. Вона називається SQL (Structured Query Language - структурована мова запитів). SQL - це універсальний інструмент взаємодії користувача з базою даних за допомогою інструкцій текстового типу, світовий стандарт комп'ютерної індустрії.

Запити SQL поділяються на такі типи:

·        ті , що створюють, знищують чи модифікують БД та об'єкти БД;

·        ті, що маніпулюють даними (вибірка, добавлення, видалення та оновлення) ;

·        ті, що дозволяють адмініструвати БД .

Найбільш поширеним типом є запити на вибірку даних.