Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ питання Граф..docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
353.25 Кб
Скачать
  1. Константи фірмового стилю.

Константи фірмового стилю: - фірмовий знак; - корпоративний герой; - фірмовий колір(кольори); - фірмовий шрифтовий напис (логотип); фірмовий комплект шрифтів; - фірмове гасло (слоган); -фірмовий блок; -пакет фірмової документації: бланк; конверт; візитка; рекламний буклет; рекламний плакат.

Інші фірмові константи. Їх перелік постійно зростає, включаючи такі елементи, як фірмовий прапор, фірмовий гімн, корпоративна легенда (фірмова байка) тощо. Основні носії елементів фірмового стилю:

друкарська реклама фірми: плакати, листівки, проспекти, каталоги, буклети, календарі (настінні й кишенькові) тощо;

засоби PR: пропагандистський проспект, журнали, оформлення залів для прес-конференцій тощо;

сувенірна реклама: пакети з поліетилену, авторучки, настільні прилади, сувенірна вітальна листівка й інше;

елементи діловодства: фірмові бланки (для міжнародного листування, для комерційного листа, для наказів, для внутрішнього листування і т. д.), фірмовий конверт (звичайний і для міжнародного листування), фірмові папки-реєстратори, фірмові записники, фірмові настільні семиденки, фірмові блоки паперів для записів тощо;

документи й посвідчення: пропуски, візитні картки, посвідчення співробітників, значки стендистів і таке інше;

елементи службових інтер'єрів: панно на стінах, настінні календарі, наклейки великого формату;

інші носії: фірмовий рекламний прапор, однобічний і двосторонній вимпели, фірмовий пакувальний папір, ярлики, запрошення, фірмовий одяг співробітників, зображення на бортах транспортних засобів фірми тощо.

  1. Образна і морфологічна трансформація як засіб дизайну.

Протягом багатьох десятиліть розвитку реклами було накопичено величезну кількість засобів і прийомів, націлених на те, щоб максимально ефективно представити гідності рекламованого товару

Проектний образ – це, по-перше, ідеальний об'єкт або художня модель, створена уявою дизайнера, у якій відбивається реальний світ; по-друге, це цілісна, завершена у своїй побудові художня форма, у якій всі частини узгоджені одна з одною і з цілим відповідно до змісту, що виражається в цій формі; по-третє, - це предметно виражений зміст. Здатність моделювати в ідеальних об'єктах світу, що мають конкретну проектно-почуттєву форму, складає пізнавальну силу образного мислення. Значеннєве перетворення речі виробляється образним мисленням дизайнера. Це завдання перетворення речі в інший тип. Для її розв'язання дизайнер застосовує цілий ряд образних засобів, таких, як метонімія і метафора, символ і алегорія, омонім і синонім. Ці засоби смислоутворення дають дизайнерові можливість виявити сховані соціально-культурні значення об'єкту проектування. Система образних засобів визначається конкретним змістом проектованої речі, тому творчі можливості для застосування образного підходу до діяльності дизайнера безмежні. Цілісність і свідомість – основні характеристики проектного образа в дизайні. Вони формують три аспекти методики образного підходу: художнє моделювання соціально-культурних ситуацій, композиційне формоутворення об'єктів предметно-просторового середовища і смислоутворення проектно-художнього образу об'єктів дизайну.

Теоретичні підходи до аналізу проблеми проектного образу в дизайні дозволили визначити специфічний і головний вид мислення дизайнера – проектно-образне мислення. Проектність – це основа професійного мислення дизайнера, миследіяльність, обумовлена специфікою дизайн-процесу, образність – це властивість творчого мислення, яким є мислення дизайнера.

Одним із принципів мислення дизайнера є "морфологічна трансформація". В.Сьомкін вважає його одним зі стилеоутворюючих засад у сучасній культурі і процедурі проектного мислення.

Функціонально-морфологічні трансформації. Назва, запропонована для даного типу прийомів, досить умовна: мова не йде про зміну функцій або форми товару заради досягнення будь-яких рекламних цілей. Принцип функціонально-морфологічної трансформації не вичерпується опозицією "велике-мале" - ні в дизайні, ні в рекламі. Але саме гіпербола і литота дозволяють найбільш наочно продемонструвати суть цього підходу при втіленні рекламної концепції товару. Гіпербола особливо ефективна і ефектна як прийом, коли мова йде про функціональні можливості товару. В одному з давніх телевізійних роликів зовсім маленька дівчинка сиділа на морському березі і на очах у здивованих глядачів величезна маса води зникала біля її ніг. Секрет полягав у рекламованих підгузниках, які "вбирають, вбирають і вбирають вологу" ... У рекламній кампанії пилососа "Electrolux" спритна домогосподарка під час прибирання притягує до стелі сусіда, що живе поверхом нижче - так гіперболізована потужність даного побутового приладу. Перебільшення розмірів рекламованого товару - можливо, найочевидніша і проста версія гіперболи, але і вона представляє реальні можливості для ефективного втілення рекламної концепції. Як правило, цей варіант гіперболи використовується з тим щоб показати масштабність присутності товару на ринку, значимість його в житті споживача або в якійсь конкретній ситуації.

Формальною протилежністю гіперболи є литота - применшення будь-яких характеристик об'єкта, здійснюване без шкоди для самого об'єкта, навпаки - розкриває або привносить в рекламний образ товару додаткові позитивні властивості. Літота - прийом, який у рекламі використовується не дуже часто. Однак можна виділити декілька, цілком операціональних напрямків його застосування, що дозволяють досить виразно підкреслити необхідні властивості товару. Наприклад, зменшення розмірів рекламованого товару може бути використано для того, щоб показати його доступність, досяжність для споживача. У даній роботі вже згадувалася реклама, що пропонує купувати квартири в нових будинках, де руки в будівельних рукавицях тримають маленький як іграшка багатоповерховий будинок.

Прийоми функціонально-морфологічної трансформації, як уже зазначено, не вичерпуються в рекламі гіперболою і литота. Започаткований типологічний ряд можна продовжити, наприклад, такими трансформаційними операціями як: "суміщення" кількох об'єктів в одному, що використовується для того, щоб показати багатофункціональність товару, неординарність тих чи інших властивостей; "морфологічна подоба". Сторінки каталогу фірми "1КЕА" завдяки дизайнерським знахідкам беруть обриси тих частин тіла, до яких апелюють рекламні слогани. У постері, що рекламує послуги зубної клініки, прийом морфологічної подоби дотепно використаний для того, щоб наочно показати існуючу проблему, але при цьому уникнути неприємних вражень, що відштовхують. Ритмічний ряд вікон, парочка яких вибита, а інші мають характерний багаторічний наліт пилу, дуже нагадує ряд зубів, "мріють" про стоматологічне крісло. Однак, на відміну від реакції відрази, яку, безсумнівно, спровокували б фотографії таких зубів, дана реклама викликає посмішку, і досягає функціональної мети - бажання негайно подбати про власні зуби.