Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. 8-1л.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
423.94 Кб
Скачать

20

Сумський державний університет Кафедра військової підготовки

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри

полковник М.М. Ляпа

„___”________________ 20 р.

ЛЕКЦІЯ

з навчального предмету „ТАКТИКА”

Тема 8 „основи вогневого ураження” Заняття 1 „Вогневе ураження противника в обороні”

за військово-обліковими спеціальностями:

«Бойове застосування та управління діями підрозділів наземної артилерії» ВОС 030400

«Бойове застосування та управління діями підрозділів самохідної артилерії» ВОС 030500

«Бойове застосування та управління діями підрозділів артилерійської розвідки» ВОС 097000

«Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів протитанкових керованих реактивних снарядів» ВОС 030600

Суми

Навчальна потік - слухачі з напряму підготовки «Військові науки».

Час - 2 години

Місце - аудиторія кафедри

Навчальна і виховна мета: вивчити завдання вогневого ураження противника в обороні; ознайомити слухачів із видами вогню артилерії в обороні; виховувати впевненість у високих вогневих можливостях артилерії, у спроможності її до ведення потужного, ефективного вогню.

Навчальні питання і розподіл часу:

Вступ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . хв.

  1. Періоди вогневого ураження противника в обороні. . . . . . . . . хв.

  2. Вогонь артилерії та вимоги до нього. Види вогню артилерії

в обороні. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . хв.

Висновки та відповіді на питання. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . хв.

Навчально-матеріальне забезпечення:

а) технічні засоби навчання: „Літер – 1250”;

б) наочні посібники: слайди, плакати – по темі заняття;

в) мультимедійні електронні видання:

1. Ляпа М.М., Трофименко П.Є., Пушкарьов Ю.І., Панченко О.В., Алексєєв О.М. Тактична підготовка підрозділів артилерії:[Електронну копію відкривати через Internet Explorer]. – 2009.

г) навчальна література:

1 Бойовий статут артилерії Сухопутних Військ. Частина ІІ. Проект. - К.: Варта, 2010. – 386с.

2. Тактика (рота, батальйон). Підручник. - Одеса: Видавництво ОІСВ, 1997. – 472с.

3. Трофименко П.Є., Пушкарьов Ю.І., Ляпа М.М., Панченко О.В., Алексєєв О.М. Тактична підготовка підрозділів артилерії. Навчальний посібник. – Суми: Видавництво Сум ДУ, 2010. – 528с.

4. Правила СіУВ. - К.: Вид-во „Варта”, 2004. – 304 с.

5. Трофименко П.Є. Краткий курс лекций, методических и учебных материалов по тактической подготовке. Учебное пособие.- Сумы: Издательство СумГУ, 2002. – 212с.

Зміст лекції та методика її викладання Вступ

15 червня 2004р. Указом президента України затверджено Воєнну доктрину України, яка має оборонний характер. Стратегічним завданням України в галузі оборони є захист її державного суверенітету і політичної незалежності, збереження територіальної цілісності та недоторканості кордонів.

У той же час, події останніх десятиріч (війни у Чечні, Афганістані, Іраку, Грузії поширення тероризму на Європейському і Американському континентах) свідчить про те, що є багато сил у Світі, які не прагнуть миру, а навпаки розв’язують і поширюють збройні конфлікти, проводять агресивні дії.

За таких умов Збройні Сили України мають бути на високій ступені боєздатності і готовності до відсічі можливих агресій по відношенню до нашої держави. Тому міністр оборони України вимагає подальшого удосконалення методів підготовки і застосування військ, особливо в обороні.

Виконання загальновійськовими частинами і підрозділами поставлених завдань у бою неможливе без своєчасного і надійного вогневого ураження противника.

Вогневе ураження противника проводиться з метою завоювання і підтримання вогневої переваги над ним, створення сприятливих умов для успішного виконання бойових завдань механізованими і танковими частинами (підрозділами).

Розробка і прийняття на озброєння нових видів боєприпасів, самохідних броньованих систем і засобів автоматизованого управління вогнем, нових ефективних засобів артилерійської розвідки, зумовлюють удосконалення прийомів і способів застосування артилерії у сучасному бою.

Відомо, що основою бойового застосування є вогонь і маневр вогнем та підрозділами. Ось чому знання видів вогню і способів їх ведення також є необхідною умовою становлення офіцерів-артилеристів як професіоналів військової справи. Вміння застосовувати ті чи інші види вогню у ході оборони будуть сприяти надійному ураженню об’єктів (цілей) противника та збереженню живої сили, озброєння і техніки наших загальновійськових підрозділів.

У лекції будуть розглянуті завдання з вогневого ураження противника, види вогню артилерії, які застосовуються в обороні, а також вимоги які ставляться до вогню артилерії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]