Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль II.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
40.17 Кб
Скачать

Змістовий модуль II

TEMA 5. СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНЕ ЖИТТЯ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ у XIX ст.

План

  1. Таємні товариства на Наддніпрянській Україні в першій чверті XIX ст.

  2. Кирило-Мефодіївське товариство.

  3. Громадівський рух на Наддніпрянщині: етапи розвитку та наслідки.

  4. Національне відродження в Галичині 30-40-х pp. XIX ст. Мо­сквофіли та народовці в суспільному житті західноукраїнських земель.

Література

    1. Антонович М. З історії громад на рубежі 1850 - 1860-х років // Київська старовина. - 1998. - № 2. - С. 28 - 49.

    2. Борисенко В. Курс української історії. - К„ 1996. - С. 466 - 482, 488 - 502, 523 - 528.

    3. Гончарук П. Історичні погляди П.О.Куліша під час його перебуван­ня в Кирило-Мефодіївському товаристві //УІЖ. - 1969. - № 8. - С. 78 - 85.

    4. Гончарук П. Провісники української ідеї (до 160-річчя Кирило- Мефодіївського товариства) // Київська старовина. - 2006. - № 1.-C.3-30.

    5. Грицак Я. Нарис історії України. - К., 1998. - С. 65 - 83.

    6. Грушевський М.С. Ілюстрована історія України. - К., 1992. - С. 474 - 510.

    7. Гунчак Т. Україна. Перша половина XX століття. - К, 1993. - С. 7 - 28.

    8. Дорошенко Д. Нарис історії України. - К., 1991. - Т. II. - С. 268 - 328.

    9. Забужко О. Філософія української ідеї та європейський контекст: Франківський період. - К.: Основи, 1993.

    10. Казьмирчук Г„ Латиш Ю. Рух декабристів: дискусійні питання та спроби їх розв'язання // УІЖ. - 2005. - № 6. - С. 50 - 65.

    11. Іванова Р. М.І.Костомаров у суспільно-політичному русі // УІЖ. - 1967. -№ 5.- С. 31 -41.

    12. Історія суспільних рухів і політичних партій України (XIX - XX ст.). - Львів: ЛДУ, 1998.

    13. Крип'якевич І. Історія України. - Львів, 1990. - С. 275 - 306.

    14. Кутутяк М. Галичина: сторінки історії. - Львів, 1992. - С. 48 - 57.

    15. Лисенко М.М. Декабристський рух на Україні. - К„ 1954.

    16. Нагаєвський І. Історія української держави двадцятого століття. - К„ 1993. - С. 33 - 37.

    17. Петраш О.О. Руська трійця. - К„ 1987.

    18. Русалка Дністрова: Док. і матеріали. - К., 1989.

    19. «Руська трійця» в історії суспільно-політичного руху і культури України. - К„ 1987.

    20. Полонська-Василенко Н. Історія України. - К„ 1993. - Т. 2. - С. 278 - 324, 339 - 394.

    21. Сергієнко Г. Декабристи та їх революційні традиції на Україні. - К„ 1975.

    22. Субтельний О. Україна: історія. - К„ 1991. - С. 200 - 294.

    23. Супронюк О. Харківська Громада наприкінці 1862 р. // Київська старовина. - 1998. - № 2. - С.1 78 - 191.

    24. Сухий О. Галичина: між Сходом і Заходом. Нариси історії XIX - початку XX ст. - Львів, 1999.

    25. Сухий О. Національна ідея в програмах та діяльності українських політичних партій Галичини (кінець XIX- початок XX ст.). - Львів: Каменяр, 1998.

    26. Щербак М., Щербак Н. Національна політика царизму на Право­бережній Україні (друга половина XIX - початок XX століття). - К„ 1997.

27. Яременко В. Тарас Шевченко та Кирило-Мефодіївське братство: долання стереотипів // Київська старовина. - 2007. - С. 59 - 77.

Теми рефератів

      1. Тарас Шевченко та діяльність Кирило-Мефодіївського братства.

      2. Маркіян Шашкевич - ідейний лідер українського національного відродження у Галичині.

      3. Заснування Чернівецького університету.

      4. Створення НТШ у Львові.

Методичні рекомендації

При підготовці відповіді на перше питання слід звернути увагу на ге, що внаслідок ряду реформ наприкінці XVIII ст. українські землі повністю втратили ознаки автономії і перетворилися на провінцію Російської імперії. Наслідком цього стало втягнення їх у загальноро- сійські соціально-економічні процеси. Українське селянство було за- кріпачено (док. № 1а - 16), а колишня українська козацька старшина га шляхта поступово набували рис російського дворянства. Вітчиз­няна війна з Наполеоном 1812 р. виявила серйозні проблеми всього російського суспільства. У боротьбу за його реформування вступи­ли представники вищих аристократичних кіл, офіцери російської армії, серед яких було чимало вихідців з українських родин (док. № І в). Зверніть увагу, що більшість організацій, які активно створюва­лись на території України, носили таємний загальноросійський ха­рактер. Зробіть аналіз діяльності масонських лож, зокрема, одеських, київських та полтавських. Покажіть особливості офіцерського руху н Україні, зокрема, організації «Залізні персні», «Союзу порятунку» та «Союзу благоденства», «Південного товариства», «Товариства об'єднаних слов'ян». Проаналізуйте їх програмні вимоги (док. № 1г - Іе). Зверніть увагу на еволюцію поглядів декабристів, зокрема, одних ї ї найрадикальніших їх представників - П. Пестеля та С. Муравйова- Дностола, страчених після поразки повстання (док. № їж). Чому рух декабристів не був підтриманий українським селянством?

Готуючи відповідь на друге питання, зверніть увагу на те, що суспільний рух 40-х рр. XIX ст. характеризувався втягненням у полі­тичну боротьбу представників різних соціальних верств, об'єднаних слов'янофільськими ідеями. Крім соціально-економічних вимог вперше постали й національні. Проаналізуйте умови виникнення Кирило-Мефодіївського братства, його програмні документи: «Книга буття українського народу» й «Статут». З'ясуйте значення діяльності товариства (док. № 2а - 2г). Якою була доля учасників братства?

Відповідь на третє питання слід розпочати з аналізу діяльності української громади у Петербурзі, яка видавала свій журнал «Осно­ва» (док. № За). Далі варто зупинитися на процесі розгортання гро- мадівського руху на українських землях, особливу увагу приділити Київській громаді та товариству «хлопоманів». Детально проаналі­зуйте основні напрямки діяльності громадівців. Зверніть увагу на те, що у своєму розвитку громадівський рух пройшов три етапи. Дай­те їх характеристику (док. № 36). Зауважте, що у 60-80-х рр. XIX ст. громадівці вважали пріоритетною культурницьку та наукову роботу, а у 90-х на перший план вийшли політичні. Визначте, як вплинули на українську суспільно-політичну думку переслідування царського уряду, зокрема Валуєвський циркуляр 1863 р (док. № Зв) та Емський указ 1876 р. (док. № Зг).

Четверте питання потребує аналізу становища українського на­роду на західноукраїнських землях у складі Австрійської імперії. По­кажіть основні умови виникнення організації «Руська трійця», про­аналізуйте основні її вимоги, напрямки діяльності (док. № 4а - 4б). Якою була доля учасників організації? Яке вона мала значення? По­кажіть активізацію українського політичного руху під час революції 1848 р. (док. № 4в). З'ясуйте основні передумови створення Головної Руської Ради. Проаналізуйте її здобутки. Покажіть процес скасування панщини на західноукраїнських землях (док. № 4г - 4д) та вплив ре­волюційних подій на українців Галичини і Буковини (док. № 4е - 4з) внаслідок революції 1848 р. в австрійській імперії і виходу на полі­тичну арену москвофілів. Проаналізуйте основні їх ідеї та напрями діяльності, вказавши провідних діячів Зверніть увагу на підтримку москвофільського руху російським урядом. З посиленням впливу Ро­сії на західноукраїнських землях виникла нова суспільно-політична течія - народовство, яка орієнтувалася на боротьбу за національ­ні права українського народу. Покажіть розгортання культурно- просвітницької діяльності народовців, її переростання у політичну.

Я ку роль у піднесенні національної свідомості мали товариства «Про­світа», «Руська бесіда»?

Готуючись до даної теми семінарського заняття, користуйтесь картами 5.1, 5.2 (див. додаток А).

Документи та матеріали

ІІМІІІІІІНІІМІІІМІІІІІІІІМІІІІІІІІІІІІІІІІІІМІІМІІІІІІІМІІІІІІІІІІІНІІІІІІІІІІІІІІІІІІМІІІІІІМІІІІІІІІІІІІІІІІ

№ 1а

Урядовець-поміщик Ю.Ф. Самарін про форми кріпосницьких відносин

(Уривок з праці «Крестьянское дело до высочайшего рескрипта, 20 ноября 1857 год»)

Під загальним юридичним поняттям кріпосного стану вироби­лись, як відомо, найрізноманітніші відносини кріпаків до їх володіль­ців, що становлять собою різні ступені особистої залежності.

Вище всіх стоять селяни оброчні, які щорічно виконують свої по- иинності грошовими внесками і цілком вільні як у виборі заняття, так і у використанні свого часу і робочої сили.

Нижче оброчних стоять здольні селяни, які відробляють на по­міщика панщину і користуються від нього угіддями. В цьому розряді, який охоплює собою значну більшість кріпосного стану, зустрічають­ся найпротилежніші крайності, від поступово зростаючого добробу­ту і відповідного розвитку розумових здібностей до жахливих зли­годнів, отупіння і бездушності.

Більша частина умов, які визначають ступінь добробуту здольних селян, залежить не від них, а від властивостей місцевості і особи їх іюлодільців; отже, їх власна, самостійна участь у влаштуванні їх по­буту дуже обмежена; однак здольний селянин має свій дім, свою ху­добу, свою ріллю, і якщо в його розпорядженні залишається вільного часу трохи більше, ніж йому потрібно на прожиток, то, при щасливих обставинах і напруженому трудолюбстві, він може навіть поліпшити своє становище і дивитись вперед не без надії.

На нижчому ступені стоять кріпосні люди, які не мають свого власного господарства. До цього розряду відносяться дворові люди, які займаються в своїх поміщиків домашнім слугуванням, та місяч­ники.

ному житті Наддніпрянщини? Чи вплинули вони на суспільний рух? Обґрунтуйте.

  1. Розкрийте причини масової еміграції українців у кінці XIX - на початку XX ст. Визначте відмінності цього процесу у Наддніпрян­ській Україні та західноукраїнських землях.

  2. Визначте роль «Громад» в українському національному русі у 60 - 70-х рр. XIX ст.

  3. Які фактори спричинили політизацію українського національно­го руху на початку XX ст.?

  4. Охарактеризуйте вплив російської революції 1905 - 1907 рр. на український національний рух.

  5. Столипінська аграрна реформа в Україні: успіхи й прорахунки.

  6. Розкрийте політичні наміри держав-учасниць Першої світової ві­йни щодо українських земель. Чому війна актуалізувала «україн­ське питання»?

Ключові терміни та поняття для самостійної роботи студентів

Національне відродження, Кирило-Мефодіївське братство, «Русь­ка трійця», «ходіння в народ», народовці, москвофіли, хлопомани, «тарасівці», декабристи, політична партія, Валуєвський циркуляр, Емський указ, «Просвіта».

ТЕМА б. УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД

План

    1. Входження України до складу СРСР: економічні та політичні пе­редумови.

    2. Індустріалізація та колективізація в Україні. Голодомор 1932 - 1933 рр.

ї. Репресії 20-30-х рр. та їх наслідки для України. І Західноукраїнські землі у міжвоєнний період.

Література

І ІНлас І. Репресивно-каральна система в Україні (1918 - 1953). - К„ 1994. - Кн. 1-2.

' Іірицький П., Юрійчук Є. Утворення СРСР: радянський стерео­тип та історико-правова дійсність. - Чернівці, 2002. і Насюта І. Національно-визвольний рух у Західній Україні (1918 -

1939 рр.) // Укр. іст. журн. - 2001. - № 5. - С.22-42. І Іолод 1932-1933 років на Україні: очима істориків, мовою доку­ментів. - К„ 1993. • Ґунчак Т. Україна: Перша половина XX століття. - К, 1993. - С. 183-203.

<> Даниленко В., Касьянов Г., Кульчицький С. Сталінізм в Україні: 20-30-ті рр.-К„ 1991.

Калініченко В. Селянське господарство України в період НЕПу. - Харків, 1997.

      1. Касьянов Г. Українська інтелігенція 1920 - 30-х років: соціальний портрет та історична доля. - К„ 1992.

      2. Касьянов Г., Даниленко В. Сталінізм і українська інтелігенція (20 - 30-ті pp.). - К„ 1991. - С. 76-148; 202-218; 250-269; 306-321.

      3. Конквест Р. Жнива скорботи. - К., 1993.

      4. Кульчицький С. Україна між двома війнами (1921-1939 pp.). Серія «Україна крізь віки». - К., 1999. - Т.11. - С. 7-65.

      5. Кульчицький C.B. 1933: трагедія голоду. - К., 1989.

      6. Кульчицький C.B., Мовчан О.М. Невідомі сторінки голоду 1921 - 1923 pp. в Україні. - К„ 1993.

      7. Марочко В. Репресовані педагоги України: жертви політичного терору (1929 - 1941). - К„ 2003.

      8. Реєнт О.П. Україна між двома світовими війнами (1914-1939): По­дії. Люди. Документи. - К., 2004.

      9. Рубльов О., Черченко Ю. Сталінщина й доля західноукраїнської ін­телігенції. 20-50-ті роки XX ст. - К.: Наук, думка, 1994. - С. 184-209.

      10. Солдатенко В. Незламний: Життя і смерть Миколи Скрипника. - К„ 2002.

      11. Ченців В.В. Політичні репресії в Радянській Україні в 20-ті роки. - Тернопіль, 2000.

      12. Шаповал Ю„ Пристайко В., Золотарьов В. ЧК-ГПУ-НКВД в Украї­ні: особи, факти, документи. - К., 1997.

Теми рефератів

        1. Встановлення радянської влади в Україні в кінці 1919 - на початку 1920 pp.: методи, соціальна опора, спротив.

        2. План і ринок в добу НЕПу.

        3. М. Скрипник - трагічна фігура української історії.

        4. Українське питання напередодні Другої світової війни.

        5. Львівський таємний університет (1921 - 1925).

        6. Знищення УАПЦ.

        7. Утворення та діяльність ОУН.

Методичні рекомендації

Готуючи відповідь на перше питання, слід показати наслідки ви­снажливої боротьби за Україну, особливості встановлення радян- і і.кої влади та запровадження нею політики «воєнного комунізму», (иерніть увагу на методи боротьби каральних органів радянської вла­ди проти учасників руху спротиву (док. № 1а). З'ясуйте політичні та економічні передумови входження України до складу СРСР, наслід­ки утворення СРСР для України (док. № 1б) та особливості процесу українізації (док. № їв).

Розкриваючи друге питання, визначте передумови, економічні 1.1 політичні обставини впровадження політики індустріалізації; її пп їитивні та негативні наслідки. Детально проаналізуйте здобутки і т рати України. Зауважте, що радянське керівництво застосову- ицло не тільки економічні методи стимулювання праці робітників, .і й ідеологічні та пропагандистські (приписки, метод Стаханова) (док. № 2а - 26).

Щодо політики колективізації, з'ясуйте місце і значення України и продовольчій політиці радянського керівництва. Зауважте, що на- і ильницька колективізація в Україні мала своєю метою насамперед і цс й підрив національних устоїв. Покажіть перебіг колективізації, і против селян та методи її впровадження. Детально зупиніться на її наслідках. Зокрема, з'ясуйте причини та наслідки голодомору 1932- 1433 рр. Чи можна вважати його проявом геноциду щодо українсько- іо народу? (№ 2в - 2з).

І Іри підготовці відповіді на третє питання зупиніться на процесі формування тоталітарного режиму в СРСР та його проявах в Україні (док. №. За). Зверніть увагу, що важливим елементом функціонування Готалітарної системи стали репресії, адже без репресивного режиму нона не могла існувати. Зазначте, що на території України репресії І >о шочалися ще в 20-х рр. Сигналом для масової «чистки» української їм гелігенції став процес над «СВУ» (док. №. 36). А після згортання по- N гики українізації репресії набрали ще більшого розмаху. Зверніть \ и.н у, що в 30-х рр. широкий і системний терор було розгорнуто про- і и всіх верств українського народу (док. №. Зв-Зг). У 1936 - 1938 рр. - і і к іваний «великий терор», у центрі якого були репресії проти вій- і і.кових (док. №. Зд - Зж).

Розкриваючи четверте питання, з'ясуйте як вирішувалася доля і.іхідноукраїнських земель на Паризькій мирній конференції. За и к их умов Галичина увійшла до складу Польщі? Проаналізуйте по­літику польського уряду щодо Галичини. Яким було її економічне становище? Покажіть розвиток української культури. З'ясуйте роль греко-католицької церкви у збереженні української духовності. Де тальніше зупиніться на боротьбі українських політичних організацій УВО, ОУН. Аналізуючи документ (№ 4а), ознайомтесь із програмни ми засадами Організації українських націоналістів (ОУН). Відповідь щодо становища Буковини в складі Румунії слід розпочати з аналізу політичної боротьби між українськими та румунськими політични­ми силами у жовтні-листопаді 1918 р. Покажіть обставини входжен­ня Буковини до складу Румунії. Проаналізуйте економічний та полі тичний розвиток краю. З'ясуйте становище буковинських українців. Покажіть особливості статусу Закарпаття у складі Чехословаччини. З'ясуйте становище українського населення. Які зміни тут відбулися після Мюнхенської змови 1938 р.? Що являла собою Карпатська Укра їна? (№ 46).

Готуючись до даної теми семінарського заняття, користуйтесь картами 6.1, 6.2 (див. додаток А).