Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наскризна_практ_каф_фінансів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2.05 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Харківський національний економічний університет

Кафедра фінансів

ПРОГРАМА НАСКРІЗНОЇ ПРАКТИКИ

для студентів спеціальностей

6.030508, 8.050104 напряму підготовки «Фінанси і кредит».

Галузь знань: 0305 «Економіка та підприємництво»

Укладачі:

Кондусова Л. Ф., Литовченко О.Ю., Сабліна Н.В., Кузенко Т.Б, Берест М.М., Литвиненко А.О. / Заг. ред. Журавльової І.В.

Відповідальний за випуск

Декан фінансового факультету Проноза П. В.

Поз.

Тир.

Харків, ХНЕУ, 2011

Затверджено на засіданні кафедри фінансів.

Протокол № 6 від 10.12.2010 р.

Програма наскрізної практики для студентів спеціальностей 6.030508, 8.050104 напряму підготовки «Фінанси і кредит». Галузь знань: 0305 «Економіка та підприємництво» (Укл. Кондусова Л. Ф., Литовченко О.Ю., Сабліна Н.В., Кузенко Т.Б, Берест М.М., Литвиненко А.О. / Заг. ред. Журавльової І.В. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2011. – с. (Укр. мов.)

ЗМІСТ

Вступ 4

  1. Загальні положення 5

  1. Види практик 5

  1. Зміст практик 7

  1. Бази практик 9

  1. Організація і керівництво практикою 10

  1. Підведення підсумків практики 14

  1. Загальні вимоги щодо написання звіту, порядку

його оформлення та захисту 15

  1. Матеріальне забезпечення практики 19

  1. Програма проходження практик: 20

9.1. Навчальна практика з університетської освіти (1 курс) 20

9.2. Ознайомча практика (2 курс) 22

9.3. Виробнича практика (3 курс) 26

    1. Переддипломна практика (4 курс) 45

    2. Виробнича практика (5 курс) 62

    3. Науково-дослідна практика ( 5 курс) 82

9.7. Переддипломна практика (6 курс) 83

  1. Список рекомендованої літератури 98

  2. Додатки 101

ВСТУП

Головними задачами вищої школи у справі підготовки фахівців, які задовольняли б потреби народного господарства й були конкурентоспроможними на ринку праці, є систематичне підвищення як теоретичного, так і практичного рівня навчання студентів.

Практика є невід’ємною складовою частиною освітньо-професійної підготовки фахівців, основним завданням якої є якість практичної підготовки випускника за освітньо-кваліфікаційним рівнями: бакалавр, спеціаліст, магістр.

У період практики студентів закладаються основи досвіду професійної діяльності, практичних умінь і навичок, професійних якостей особистості фахівця. Від ступеня успішності на цьому етапі залежить професійне становлення майбутнього фахівця.

3 метою створення єдиної методичної та організаційної спрямованості вcix видів практик для студентів підготовлена наскрізна програма, яка є одним із важливих учбово-методичних документів. Вона визначає організацію проведення окремих видів практики магістрів: навчальної (університетська освіта), ознайомчої, виробничої, науково-дослідної та переддипломної, вимоги щодо набуття практичних умінь та навичок.

Наскрізна програма практики є основним навчально-методичним документом, що регламентує мету, зміст і послідовність її проведення на визначених базах практики, підведення підсумків і містить рекомендації щодо видів, форм і методів контролю якості підготовки (рівень знань, уміння і навички), які студенти повинні отримувати під час проходження практики за кожним освітньо-кваліфікаційним рівнем: бакалавр, спеціаліст, магістр. Саме наскрізна програма забезпечує єдиний комплексний підхід до організації практик, системність та взаємозв’язок теоретичних знань та практичного досвіду, безперервності і послідовності навчання студентів.

  1. Загальні положення

    1. Метою практики є закріплення теоретичних знань, які були отримані в процесі навчання, формування у студента професійного вміння приймати самостійні рішення в певних виробничих умовах, оволодіння студентами сучасними методами, формами організації, знаряддями праці в галузі їх майбутньої спеціальності напряму підготовки «Фінанси і кредит».

    2. У процесі професійної підготовки студентів увага акцентується на:

розвитку творчих здібностей студента;

самостійності студента;

умінні студентами приймати рішення;

спроможності працювати в колективі.

    1. Практика студентів проводиться відповідно до діючих Державних та галузевих стандартів вищої освіти.

2. Види практик

Згідно до учбового плану за напрямом підготовки “Фінанси і кредит”, відповідно до кваліфікаційних рівнів, передбачені такі види практик:

навчальна,

ознайомча,

виробнича,

науково-дослідна,

переддипломна.

Метою навчальної практики є поглиблення та систематизація знань студентів про особливості впровадження Болонського процесу в систему вищої освіти України.

Ознайомча практика передбачає ознайомлення студентів з специфікою діяльності фінансових підрозділів підприємств.

Метою виробничої практики є ознайомлення студентів-практикантів безпосередньо на підприємствах, організаціях, установах, з виробничим процесом і технологічним циклом виробництва, відпрацювання вмінь і навичок із обраної професії та спеціальності, закріплення знань, отриманих при вивченні певного циклу теоретичних дисциплін та придбання певного практичного досвіду.

Завданням науково-дослідної практики є набуття вміння адаптувати теоретичні положення, методичний інструментарій, викладеного в спеціальній літературі, передовий досвід підприємництва до умов діяльності конкретного підприємства, установи, організації; закріплення практичних навичок проведеного економічного дослідження, формування його інформаційного, облікового або фінансового та методичного забезпечення, виходячи з сутності проблем, що вирішуються, та обмежень, пов’язаних з діяльністю конкретного підприємства, установи, організації; розвиток навичок та вмінь інформаційно-аналітичної, облікової та консалтингової діяльності для вирішення актуальних проблем функціонування підприємницьких структур в сучасних умовах господарювання; впровадження розроблених науково – обґрунтованих рекомендацій та пропозицій в діяльність державних органів влади та управління різних рівнів.

Переддипломна практика є завершальним етапом навчання і проводиться з метою узагальнення та вдосконалення знань, практичних умінь і навичок на базі конкретного об’єкта господарювання, оволодіння професійним досвідом та готовності майбутнього фахівця до самостійної трудової діяльності, збору матеріалів для дипломної роботи.

Розподіл видів професійно-практичної підготовки студентів спеціальностей 6.030508, 8.050104 напряму підготовки «Фінанси і кредит» за курсами, семестрами та тривалістю

Курс,

семестр

Вид

практичної підготовки

1 курс

(1 семестр)

2 курс

(3 семестр )

3 курс

(6 семестр)

4 курс

(8 семестр)

бакалаври

5 курс

(10 семестр)

5 курс (10 семестр)

6 курс

(11 семестр) магістри

Навчальна з університетської освіти

1 тиждень

Ознайомча

1 тиждень

Виробнича

2 тижні

4 тижні

Переддипломна

4 тижні

6 тижнів

Науково-дослідна

2тижні