Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(Т5укр)м(Л22-23).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
3.68 Mб
Скачать

(Л22) тема 5. Авіаційне та радіоелектронне обладнання ла

5.1. Призначення та склад авіаційного обладнання сучасних ла

Льотні якості літаків, їх тактико-технічні характеристики в значній мірі визначаються складом і характеристиками встановленого на борту ЛА комплексу обладнання. Серед цього комплексу важливу роль відіграє авіаційне обладнання.

Авіаційне обладнання (АО) широко використовується на всіх режимах польоту від зльоту до посадки. АО забезпечує:

– постачання електричною енергією постійного і змінного струму всіх приймачів електроенергії ЛА;

– запуск і управління силовими установками, забезпечення умов їх роботи;

– автоматичне і автоматизоване управління ЛА на всіх етапах польоту;

– виконання навігаційних розрахунків;

– створення нормальних робочих умов екіпажу і пасажирам у польоті;

– автоматичний контроль технічного стану обладнання у польоті і на землі, реєстрацію, запам'ятовування і зберігання інформації про параметри польоту, дії і стан екіпажа в польоті.

Встановлене на ЛА обладнання працює в умовах, що значно відрізняються від наземних. Наприклад, температура навколишнього середовища може змінюватися від -60 до +60 °С, а поблизу джерел тепла (двигунів, обшивки ЛА при надзвукових польотах і таке інше) вона може досягати 3000 °С і більше. Авіаційне обладнання працює в будь-якому просторовому положенні і при великих навантаженнях (прискорення до 10 g, вібрація з частотою до 3200 Гц, ударах і так далі), обумовлених маневруванням ЛА, ударами при посадці, а також в умовах шкідливої дії парів різних рідин і таке інше.

До авіаційного обладнання відносяться такі види бортового обладнання ЛА:

1. Електрообладнання (бортові системи електропостачання; електропривод; електричні засоби обігріву і пристрої систем кондиціонування повітря кабін і відсіків; електричні системи захисту від обмерзання, протипожежні і світлотехнічні пристрої).

2. Електричні системи і пристрої управління силовими установками (електричні системи і пристрої запуску, управління режимами роботи силової установки та вхідними пристроями).

3. Приладове обладнання (аерометричні прилади і системи; гіроскопічні пілотажні і навігаційні прилади; бортовий авіаційний годинник; акселерометри; недистанційні компаси; покажчики перевантажень; прилади контролю силових установок, масляних, гідравлічних і повітряних систем; вимірники вібрації та ін.).

4. Електронна автоматика авіаційного обладнання (автопілоти; системи автоматизованого і автоматичного управління польотом ЛА; демпфери коливань і автомати стійкості ЛА; регулятори і обмежувачі перевантажень і кутів атаки; командно-пілотажні системи; гіроскопічні, інерційні і астрономічні навігаційні системи; системи відображення пілотажно-навігаційної інформації на лобовому склі кабіни; аналогові і цифрові обчислювальні машини і пристрої авіаційного обладнання; електричні системи автоматичного виміру кількості і витрати палива й управління його виробленням).

5. Кисневе обладнання (бортові кисневі прилади; пристрої і системи кисневого живлення).

6. Бортові централізовані автоматизовані системи контролю (комплекс засобів з цифровим або аналоговим обчислювальним пристроєм, що забезпечує оцінку технічного стану пристроїв і систем різних видів бортового обладнання).

Для підготовки льотних екіпажів до польотів застосовуються наземні засоби підготовки – пілотажні, навігаційні і комплексні тренажери, які входять у комплекс наземного авіаційного обладнання.