Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка дипломн.10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

2 Структура дипломної роботи і вказівки щодо написання окремих її розділів

Структура дипломної роботи визначається різними чинниками (об’єктом і предметом дослідження; типом дипломної роботи та її тематикою; змістом роботи; характером використаних матеріалів; рівнем теоретичної й практичної підготовки студентів та ін.).

Але в усіх випадках дипломна робота повинна містити:

- титульну сторінку (наведено в додатках);

- завдання на дипломну роботу (наведено в додатках);

- реферат;

- зміст;

- вступ;

- основну частину, яка включає 5-6 розділів;

- висновки та пропозиції;

- перелік використаних літературних джерел;

- додатки.

Під час написання дипломної роботи доцільно керуватися наступними порадами.

Вступ призначений для обґрунтування актуальності теми роботи, формування мети та задач дослідження. Рекомендований обсяг вступу 3-4 друкованих аркуші.

Вступ повинен мати наступну інформацію:

- актуальність теми, в якій коротко викладається сучасний стан проблеми, яка розглядається; необхідність подальшого дослідження та її роль у державному управлінні;

- об’єкт дослідження – відповідна структура державної служби, де виконується робота; напрямок діяльності державної служби;

- предмет дослідження – проблеми (коло питань), які досліджуються в роботі на прикладі об’єкта дослідження;

- мета роботи – вивчення, аналіз стану або оптимізація предмета дослідження відповідно до об’єкта дослідження;

- завдання, які ставляться в роботі, повинні відповідати меті дослідження. Як правило, виходячи із завдання дослідження, будується структура роботи. Тому завдання дослідження формуються на основі найменування розділів і підрозділів;

- методи дослідження – необхідно вказати основні методи, які використані у дипломній роботі в процесі її виконання;

- використані теоретичні та законодавчонормативні джерела. Указати авторів , які зробили найбільш значний внесок у розробку проблеми, основні закони і нормативні акти, які використовуються в роботі ;

- сфера впровадження результатів роботи. Коротко охарактеризувати коло об’єктів, вид результатів роботи (методичні рекомендації щодо окремих напрямків діяльності об’єкта дослідження або аспекту предмета дослідження, моделі, доповнення до діючого законодавства тощо), та їх вплив на проблему яка досліджується у разі впровадження.

Вказані складові вступу необхідно виокремлювати.

Основна частина роботи складається з декількох розділів. Кожен розділ починають з нової сторінки. Розділи повинен поділятися на підрозділи. Кожний підрозділ повинен містити закінчену інформацію. Кількість розділів і підрозділів визначається студентом разом із керівником відповідної роботи. В основній частині роботи викладаються теоретичні та методологічні положення, практичні та проблемні питання, дискусійні й невирішені аспекти теми, науково-обгрунтовані соціально-економічні, професійно-орієнтовані рішення. Наприкінці кожного розділу автором робляться висновки.

У першому розділі розкриваються теоретичні аспекти організації бухгалтерського обліку в Україні та теоретичні аспекти теми дослідження.

Спочатку в розділі доцільно розкрити економічну сутність предмета дослідження, тобто розглянути його загальну концепцію (параграф 1.1). При цьому необхідно: дати визначення основних понять, що використовуються в процесі обліку певних операцій; розглянути форми, системи класифікації, які характеризують предмет дослідження (параграф 1.2).

Розділ повинен містити огляд наукової літератури за темою та розкривати еволюцію поглядів та наукових підходів щодо змісту предмету дослідження (параграф 1.3).

У розділі обов’язково необхідно подати огляд нормативних документів, які регламентують організацію бухгалтерського обліку на підприємствах (параграф 1.4). Це дасть можливість відобразити в дипломній роботі правові принципи регулювання, організації ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності відповідних (досліджуваних) підприємницьких структур.

У другому розділі подається техніко-економічна характеристика діяльності підприємства, висвітлюється система організації обліку на підприємстві, його облікова політика, способи ведення бухгалтерського обліку, обрані підприємством.

Техніко-економічна характеристика діяльності підприємства (параграф 2.1) проводиться на основі зіставлення основних показників діяльності підприємства протягом не менше ніж трьох звітних періодів. Доцільно навести наступні показники: обсяг виробництва продукції, дохід від реалізації продукції, собівартість реалізованої продукції, середньорічна вартість основних засобів, рівень їх зносу, чисельність працівників, фонд оплати їх праці, середньомісячна заробітна плата, розмір величини прибутку, рентабельність, дебіторська та кредиторська заборгованість тощо. Вказані, а також інші показники доцільно представити у табличному вигляді.

Документування є першим етапом бухгалтерського обліку, тому в параграфі 2.2 „Документальне оформлення руху предмету дослідження” потрібно в хронологічному порядку описати порядок оформлення первинних документів. За даною темою описати, хто їх складає та контролює. Порядок здачі згрупованих у звіти документів до бухгалтерії, та послідовність перевірки і обробки їх бухгалтером. Обов’язково в тексті потрібно робити посилання на документи подані в додатках. Ці документи мають бути правильно оформлені.

У наступних параграфах розділу (2.3-2.5), необхідно розкрити питання фінансового та податкового обліку. Спочатку потрібно дати характеристику рахунків, на яких знаходять відображення об’єкти дослідження, потім в логічній послідовності показати порядок заповнення бухгалтерських реєтрів за даною темою і порядок звірки підсумків цих журналів чи відомостей з іншими реєстрами. Незалежно від теми, розділ має містити питання про порядок проведення інвентаризації і відображення в обліку її результатів, а в Додатках до дипломної роботи має бути Інвентаризаційний опис, Акт інвентаризації з доданим “Результатом інвентаризації”.

У даному підрозділі варто дати критичну характеристику існуючої побудови облікової роботи на досліджуваному підприємстві. Теоретичні положення окремих пунктів підтверджуються конкретними даними з практики господарювання підприємства.

При відображенні організації бухгалтерського обліку на підприємстві необхідно використати первинні документи з відповідним їх заповненням і навести у додатках. Необхідно також навести основні бухгалтерські проводки щодо обліку операцій за темою дипломної роботи.

При цьому студент повинен критично оцінити стан обліку на підприємстві, обґрунтувати заходи щодо вдосконалення його організації. Закінчується розділ параграфом, у якому студент на основі вивчення практичних питань організації та ведення обліку на прикладі досліджуваного підприємства визначає основні заходи щодо вдосконалення облікової діяльності на підприємстві.

У третьому розділі дипломної роботи висвітлюються питання економічного аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства, зокрема організаційно-методичні основи проведення аналізу, аналіз динаміки та загальна оцінка виконання плану досліджуваних показників, аналіз факторів, які визначають вплив на рівень і динаміку зміни показників, вивчення резервів підвищення ефективності діяльності підприємства та поліпшення фінансового стану підприємства й економічне обґрунтування заходів щодо їх мобілізації.

У цьому розділі студент повинен показати вміння використовувати на практиці допоміжні технічні прийоми економічного аналізу, які дозволяють кількісно оцінити взаємозв’язок досліджуваних показників, виявити наявні резерви, прийняти оптимальні управлінські рішення.

Спочатку в розділі доцільно окреслити об’єкти і завдання аналізу теми дослідження (параграф 3.1). Наступним важливим етапом є визначення послідовності проведення аналітичної роботи та системи показників, які характеризують об’єкт дослідження. Для аналізу доцільно використовувати дані не менше ніж за три звітні періоди. Дослідження визначених показників доцільно проводити на основі порівняння з показниками плану звітного періоду, фактичними даними минулих років, провідних підприємств тощо. Важливою складовою аналізу є проведення факторного аналізу, який дає можливість визначити фактори, що впливають на досліджувані показники та рівень їх впливу на результати діяльності підприємства. Побудову схем, графіків, діаграм при проведенні економічного аналізу необхідно здійснювати з використанням комп’ютерних програм. За необхідності в третьому розділі дипломної роботи слід використовувати економіко-математичні й економіко-статистичні методи і моделі дослідження економічних явищ і процесів, про що йтиметься у п’ятому розділі.

Проведений аналіз має на меті виявлення резервів підвищення ефективності виробництва та обґрунтування управлінських рішень, заходів щодо поліпшення стану підприємства, одержання більш значимих результатів. Ці питання й наводяться в останньому параграфі третього розділу.

Четвертий розділ є формою незалежної фінансової експертизи спеціаліста, що практично реалізує одну із важливих функцій управління – контроль. Головне завдання, яке повинен вирішити студент при написанні розділу, олягає у визначенні реального, якісного та кількісного стану об’єктів, виявленні відхилень від базового або нормативного стану й оцінюванні цих відхилень за критеріями доцільності та законності.

При написанні розділу студент повинен продемонструвати знання теоретичних і методичних аспектів проведення внутрішнього аудиту та ознайомитись з результатами зовнішнього аудиту за умови його проведення на підприємстві та наявності звітів.

У розділі необхідно: розкрити теоретичні аспекти аудиту, продемонструвати вміння використовувати форми та методи аудиторської перевірки різних операцій фінансово-господарської діяльності. Особливу увагу слід приділяти посиланням на правові та нормативні документи, міжнародні та національні аудиторські стандарти.

Для написання даного розділу студенту необхідно зібрати інформацію, що характеризує стан фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання, а саме: статутні документи, наказ про облікову політику підприємства, фінансову, статистичну та податкову звітність тощо.

На підставі зібраної інформації, обробки та узагальнення аналітичних матеріалів студент повинен: виявити як позитивні, так і негативні сторони ведення фінансово-господарської діяльності; встановити причини виявлених недоліків; оцінити сучасний стан і надати відповідні рекомендації щодо поліпшення фінансового стану підприємства, яке досліджується.

У п’ятому розділі необхідно продемонструвати вміння використовувати економіко-математичні моделі для прогнозування економічних явищ і процесів. Враховуючи складність завдання та важливість розділу “Автоматизація обліково-аналітичної роботи підприємства” для консультування додатково призначається викладач.

При написанні даного розділу для проведення розрахунків необхідно використовувати комп’ютерну техніку та спеціальне програмне забезпечення, що дасть можливість:

  • виявити за допомогою факторних моделей взаємозв’язок між економічними показниками та спрогнозувати їх динаміку;

  • розробити оптимізаційні моделі різних економічних процесів (калькулювання собівартості продукції, планування обсягів виробництва, реалізації, рівня витрат та ін.

Розробку моделей слід здійснювати методами математичного лінійного та динамічного програмування, кореляційно-регресійного аналізу тощо. З цієї метою можна використовувати табличні процесори (Міcrosoft Excel), статистичні програми ( Statgrafics Plus for Windows, Statistica, SPSS та ін.). Усі моделі, прогнозні оцінки повинні базуватись на реальних матеріалах підприємств і забезпечувати розрахункове поліпшення результатів його діяльності.

У шостому розділі розкриваються питання охорони парці на підприємстві. Керівництво шостим розділом здійснюється викладачем кафедри безпеки життєдіяльності.

Усі розділи дипломної роботи повинні бути ілюстровані відповідними

схемами, графіками, діаграмами та іншими матеріалами. Це сприяє не тільки наочності й переконливості матеріалів роботи, але і більш глибокому розкриттю явищ і процесів.

У кожному розділі дипломної роботи слід зробити самостійні висновки та пов’язати їх із загальними висновками дипломної роботи.

У підсумковій частині дипломної роботи (висновках і пропозиціях) формулюються висновки і пропозиції, що безпосередньо випливають зі змісту дипломної роботи й обґрунтовані в ній.

Висновки – це завершальний етап дипломної роботи, в яких автор підбиває підсумки проведених теоретичних і практичних досліджень. У цьому розділі викладають найбільш важливі наукові та практичні результати, одержані в роботі, які повинні містити формування розв'язаної проблеми (задачі), її значення для науки та практики. Спочатку у висновках коротко оцінюють стан питання. Далі розкривають методи вирішення поставленої в дипломній роботі проблеми (задачі), її практичний аналіз, порівняння з відомими розв'язаннями. Потім формулюють висновки та рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів.

У висновках необхідно зробити акцент на якісних і кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність, викласти рекомендації щодо їх використання. За своїм змістом і формою вони повинні бути чітко викладені, аргументовані й співвіднесені з вже відомими науково-практичними розробками. Рекомендований обсяг матеріалу: 3 – 4 сторінки друкованих аркушів.