Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лаб.роб.13

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
384 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 13

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 13

ТЕМА: СТВОРЮВАННЯ І ФОРМАТУВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ТАБЛИЦЬ.

МЕТА: Навчитись вводити текстові, числові дані і формули в таблицю, редагувати дані, форматувати дані і таблицю.

Електронна таблиця (ЕТ) – це програма, призначена опрацювання даних, наведених у вигляді таблиці бухгалтерського, економічного чи статистичного характеру, а також для автоматизації математичних обчислень.

ЕТ складається з клітинок (комірок, чарунок), що утворюють рядки і стовпці. Стовпці таблиці позначені буквами (А, В, С, ..., Z, АА, АВ, ... , АZ, ВА, ...), а рядки цифрами (1, 2, ...). Кожна клітинка має адресу, наприклад, А1 – адреса лівої верхньої клітинки. Стовпців може бути до 256, а рядків до 65536.

Заповнені клітинки утворюють робочу таблицю. Робоча таблиця міститься на робочій сторінці (аркуші). Сторінка має назву, наприклад Лист 1, яка відображена на бірці внизу екрану. Декілька робочих сторінок утворюють робочу книжку. Книжка зберігається у файлі з розширенням .xls.

У клітинки користувач вводить дані трьох основних типів: числа, тексти, дати, а також формули для дій з даними. Текстові дані використовують для оформлення назв таблиці і назв рядків та стовпців даних.

Щоб виконати якусь дію над клітинкою чи її даним, клітинку потрібно виокремити (вибрати, активізувати). Це роблять за допомогою клавіш зі стрілками або миші. Активна (виокремлена клітинка має рамку з маркером, який є у правому нижньому куті. З нею можна виконувати дії, визначені в основному чи контекстному меню: ввести чи вилучити дане, скопіювати чи перемістити дане в буфер обміну, очистити клітинку, відформатувати дане чи клітинку, вставити примітку.

Виокремлювати можна не лише одну, але й декілька клітинок (рядків чи стовпців).

Декілька клітинок робочої таблиці, які мають суміжні сторони, утворюють діапазон клітинок.

Діапазони мають прямокутну форму і описуються адресами двох діагонально-протилежних клітинок.

Щоб виокремити діапазон, треба клацнути у лівому верхньому куті і, не відпускаючи клавіші, перемістити білий хрестоподібний курсор у правий нижній кут, відпустити клавішу. Щоб відмовитися від вибору, достатньо клацнути за межами діапазону.

Щоб виокремити несуміжні діапазони, треба користуватися клавішею Ctrl.

Щоб увести в клітинку дане, її виокремлюють, набирають дане на клавіатурі і натискають на клавішу вводу або на клавішу Таb. Під час введення дане можна редагувати. Уведений у клітинку текст (до 255 символів) автоматично вирівнюється до лівого краю, а числа – до правого.

Якщо почати вводити нове дане у клітинку, то старе пропадає.

Якщо в клітинці вже є дане і його треба відредагувати, клітинку вибирають і користуються одним із двох способів:

  1. двічі клацають мишею;

  2. натискають на клавішу F2.

Вилучити з клітинки дане, примітку, формат даного можна командами з меню: Правка → Очистить → Все.

Числа в клітинку вводять звичайним способом, але на екрані вони можуть бути відображені незвично: число може виглядати як заокруглене, з символом грошової одиниці ($, грн.), з кома чи пропусками, які відокремлюють тріади цифр.

Відображення даного залежить від формату його зображенні Формати чисел у вибраних клітинках задають командою Формат → Ячейка → вибирають закладку Число. Для роботи з числом корисним є формат Числовой, де можна задати кількість десяткових знаків після коми. Є й інші формати: загальний, грошовий, фінансовий, дата, час, процентний, дробовий, експоненціальний, текстовий, додатковий (поштовий індекс, номер телефону, табельний номер), усі формати користувача.

Розділювачем цілої і дробової частини в числах може бути крапка або кома залежно від налаштування Windows. Розділювач можна поміняти на закладці Числа у вікні програми Язык і стандарти панелі керування (Пуск → Настройки → Панель управления → Язык и стандарты).

Над таблицею є рядок формул. У ньому висвітлюється дане чи формула, які вводять або які вже є в клітинці.

Формули призначені для виконання дій над вмістом клітинок згідно умови конкретної задачі. Вони мають символ = на початку, наприклад, =В2*С2. Після введення формули у клітинці відображається результат обчислень, а формулу можна побачити лише у рядку формул.

Щоб побачити всі формули у таблиці, треба задати режим відображення формул у клітинках. Це роблять у діалоговому вікні Параметры так: Сервис → Параметры → закладка Вид → формулы→ ОК.

Щоб знову побачити результати обчислень, потрібно зняти режим відображення формул.

Якщо замість результатів ви отримали ######, то це означає, що велике число в клітинці не поміщається, отже, стовпець треба зробити ширшим, перетягнувши межу в заголовку стовпця.

Обчислення в таблиці ведуться автоматично. Це означає, що зміна будь-якого вхідного даного одразу ж веде до переобчислень всієї таблиці.

Адреси клітинок вигляду В3 чи С3 називаються відносними.

В ЕТ є можливість копіювати однотипні формули, що прискорює розв'язуван­ня задач.

Під час копіювання формули відбуваються такі дії:

♦ формула вводиться в інші клітинки автоматично;

♦ формула автоматично модифікується – змінюються відносні адреси, на які є посилання у формулі.

Наприклад, під час копіювання формули =В3*С3 з третього рядка у четвертий формула в четвертому рядку набуде вигляду =В4*С4.

Копіювання виконують методом перетягування маркера клітинки у потрібному напрямку. Це називають автозаповненням таблиці.

Копіювати можна не тільки формули, а й текст і числа.

Якщо клітинки містять текст з цифрами чи ціле число, то перетягування маркера за допомогою правої клавіші миші і виконання команди Заполнить веде до модифікації числа (збільшення на одиницю, якщо перетягування відбувається вниз, вправо і зменшення на одиницю, якщо перетягування відбувається вгору чи вліво).

Копіювання формул і автоматичне переобчислення таблиці – це два основні засоби автоматизації обчислень в ЕТ.

Надання таблиці бажаного вигляду називається форматуванням. Ширину стовпців та висоту рядків можна змінювати шляхом перетягування їхніх обмежувальних ліній. Вибрані клітинки можна замальовувати різними кольорами, обводити рамками, змінювати стиль і колір шрифта засобами основного меню панелі інструментів чи контекстного меню.

Таблиця на екрані має сітку, однак під час друкування на папері вона не відображається. Щоб таблиця була відповідним чином розграфлена на папері, треба задати параметри на закладці Границы діалогового вікна Формат ячеек: Формат → Ячейки… → Границы або скористатися відповідними кнопками на панелі форматування.

Розглянемо інші закладки вікна Формат ячеек.

На закладці Выравнивание задають спосіб написання тексту в клітинці: горизонтально, вертикально, під кутом і режим перенесення тексту по словах.

На закладці Вид можна задати колір клітинок і орнамент.

На закладці Защита можна зняти чи задати режими захисту клітині від несанкціонованих змін і ховання формул.

Задача.

Підготувати товарний чек, де зафіксована купівля шести-восьми канцелярських товарів, а в кінці розраховано повну суму.

ХІД РОБОТИ

Операції

Дії користувача

1

Завантажити Microsoft Excel.

Пуск → Программы → Microsoft Excel

2

Створити електронну таблицю Товарний чек за зразком.

3

Данні для заповнення:

Адреса

Дане

Адреса

Дане

А1

Товарний чек

А4

2

А2

Номер

B4

Зошит 2

В2

Назва

С4

0,6

С2

Ціна

D4

5

D2

Кількість

і т. д.

(введіть аналогічні дані в рядки 5, 6, 7, 8)

Е2

Сума

А9

7

АЗ

1

В9

Лінійка

ВЗ

Зошит 1 (Увага! Тут вводьте свої дані)

С9

0,35

СЗ

0,45

D9

2

D3

4

С11

Всього

4

Виконайте розрахунки в електронній таблиці.

5

Введіть формулу в комірку

Адреса

Формула

E3

=С3*D3

Активізуйте комірку E3, перевірте розкладку клавіатури (Англійський алфавіт) та введіть необхідну формулу.

6

Скопіюйте формулу з комірки E3 в діапазон комірок E4:E9 за допомогою маркера авто заповнення.

Активізуйте комірку E3, підведіть покажчик миші до нижнього правого куточка до появлення тонкого перехрестя “+”, натисніть на ліву клавішу миші і перетягніть по діапазону E4:E9, відпустіть ліву клавішу миші.

7

Перегляньте та запишіть до звіту які формули з’явились в комірках D4:D9, зробіть висновок.

8

Виконайте розрахунок в комірці Е11.

Введіть такі варіанти формул по черзі в активну комірку Е11:

1) := E3+ E4+ E5+ E6+ E7+ E8+ E9

2) Вставка → Функция → категория Математические → СУММ → в дужках повинен бути діапазон E3:E9 вигляд формули := СУММ(E3 : E9).

3) На панелі інструментів Стандартная знайдіть і натисніть кнопку Автосумма , Перевірте запропонований діапазон в функції СУММ –повинен бути E3:E9. Порівняйте результати розрахунків, зробіть висновки.

9

Форматування таблиці.

10

Створення заголовку таблиці.

Виділіть комірки А1:Е1, виконайте команду Формат → Ячейки → Выравнивание, встановити параметр вирівнювання По горизонтали → по центру, встановіть перемикач біля параметру Объединить ячейки.

11

Заголовок таблиці “Товарний чек” виконати напівжирним, шрифтом Arial, 15, червоного кольору.

Активізуйте комірку А1, виконайте команду Формат → Ячейки → Шрифт.

12

Виконайте оформлення “шапки” таблиці:

  1. Зміна напрямку тексту в комірці А2.

  2. Виконання напису в комірці В2 в декілька рядків.

  3. Виконати вирівнювання заголовків по центру.

  1. Активізуйте комірку А2 виконайте команду Формат → Ячейки → Выравнивание встановіть маркер зміни напрямку тексту за допомогою миші, або за допомогою поля Градусы.

  2. Активізуйте комірку В2, виконайте команду Формат → Ячейка → встановіть перемикач біля параметру Переносить по словам.

  3. Виділіть комірки А2:Е2, виконайте команду Формат → Ячейка → Выравнивание → По горизонтали → по центру → По вертикали → по центру.

13

Виконайте форматування комірок з даними в стовпцях Ціна, Сума формат денежный для пояснення одиниць виміру інформації.

Виділіть комірки С3:С9, затисніть клавішу Ctrl та доповніть діапазон виділення Е3:Е9 виконайте команду Формат → Ячейка → Число → Денежный в полі Обозначение виберіть Украинский, грн.

14

Виокремити і замалювати клітинки з числами жовтим кольором.

Формат → Ячейки… → Вид.

15

Виокремити заголовки стовпців і замалювати їх червоним кольором.

16

Відформатувати границі електронної таблиці.

Формат → Ячейки… → Граница вибрати тип ліній та їх положення.

17

Скопіювати таблицю на наступну сторінку (2).

  1. Виділіть діапазон комірок А1: Е11.

  2. Виконайте команду Правка → Копировать.

  3. Перейдіть на Лист2, встановіть курсор в комірку А1.

  4. Виконайте команду Правка → Вставить (або за допомогою відповідних команд контекстного меню та панелі інструментів Стандартная).

18

Змінити вхідні дані: кількість у клітинках D3 і D4 збільшити удвічі, ціни у клітинках E5:E7 збільшити на 20%. Перепишіть результат у звіт.

19

Відцентрувати усі значення в стовпцях A і D.

20

Зберегти книгу під ім’ям Товарний чек в власній папці.

ЗРАЗОК

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

  1. Що таке електронна таблиця і яке її призначення?

  2. Як позначаються стовпці і рядки в ЕТ?

  3. Що таке робоча книга?

  4. Що таке робочий аркуш?

  5. Що таке робоча таблиця?

  6. Як змінити ширину стовпця в ЕТ?

  7. Які типи даних опрацьовують ЕТ?

  8. Яка структура ЕТ?

  9. Яке призначення програми Ехсеl?

  10. Яке розширення має файл книги електронної таблиці?

  11. Як змінити висоту рядка?

  12. Як вибрати (виокремити) клітинку?

  13. З чого складається робоча книжка?

  14. Як ввести у клітинку дане?

  15. Як відредагувати дане в клітинці?

  16. Наведіть приклади даних числового і текстового типу.

  17. Від чого залежить відображення чисел в ЕТ?

  18. Яке призначення формул в ЕТ?

  19. Що зображено в клітинці після введення в неї формули?

  20. Як побачити формулу?

  21. Для чого використовують текстові дані в ЕТ?

  22. Як відобразити числа з символом грошової одиниці?

  23. Як побачити формулу у одній клітинці, формули у всій ЕТ?

  24. Які засоби автозаповнення таблиці Ви знаєте?

  25. Яке призначення клавіші F2 в ЕТ?

  26. Як виконати копіювання формули?

  27. Як вимкнути режим відображення сітки?

  28. Як розграфити таблицю?

  29. Як задати колір клітинкам і колір шрифта?

  30. Які Ви знаєте формати числових даних?

  31. Як захистити клітинки від змін у них?

  32. Що таке копіювання формул?

  33. В чому суть автоматичного переобчислення в ЕТ?

  34. Як заповнити стовпець зростаючою послідовністю чисел?

  35. Що відбувається під час копіювання формули в ЕТ?

  36. Які основні прийоми автоматизації обчислень в ЕТ?

  37. Що таке діапазон?

  38. Як виокремити діапазон?

  39. Яке призначення кнопки Автосумма?

  40. Які Вам відомі закладки вікна Формат ячеек?

1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]