Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колодій А. Права людини і громадянина.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.88 Mб
Скачать

§ 1. Поняття та структура конституційно-правового механізму - забезпечення реалізації прав і свобод

людини та громадянина1

Право в своїх нормах закріплює різні моделі обов'язкової, забороненої чи дозволеної поведінки учасників правовідносин, регулює та охороняє суспільні відносини, що піддаються пра­вовому регулюванню чи об'єктивно потребують такого регулю­вання. Це полягає у наданні одним учасникам суспільних від­носин певних суб'єктивних прав і в покладенні на інших суб'єктів певних обов'язків, що пов'язує 'їх взаємними правами і обов'язками, орієнтує на правомірну поведінку.

Джерелами права є закони та інші нормативно-правові ак­ти, їх прийняття - не самоціль. Правова норма тільки тоді «живе» і «працює», коли вона здійснюється. Здійснення норма­тивно-правових актів — одна з важливих проблем, що стоїть сьогодні в умовах формування правової, соціальної, демокра­тичної Української держави. Правові норми видаються тільки тоді, коли необхідно врегулювати правові відносини людей в тій чи іншій сфері їх життя, якщо іншими видами норматив-

У параграфі використано матеріали А. І. Хальоти - викладача ка­федри конституційного права НАВСУ.

-216-

-217-

ного регулювання досягти найбільш ефективного результату неможливо. Наявність правового регулювання передбачає з'ясування його механізму. Отже, механізм правового регулю­вання нас цікавить з позиції встановлення системи елементів, за допомогою яких здійснюється правове регулювання. Під ме­ханізмом правового регулювання в теорії права розуміють су­купність усіх правових засобів, за допомогою яких здійснюєть­ся правовий вплив на суспільні відносини. Правові норми зак­ріплюють крім зобов'язань і заборон певні можливості людини та громадянина, тобто його суб'єктивні права. Реалізація прав і свобод — це форма їх буття, що зводиться до переведення со­ціальних благ, що закріплені нормами права, в стан їх можли­вого і дійсного використання конкретною особою (особами) з метою задоволення своїх різноманітних потреб і інтересів.

З урахуванням предмету нашого дослідження, нас цікавить не механізм правового регулювання, а механізм реалізації суб'єктивних прав. Вони відрізняються між собою. Механізм правового регулювання одержав у загальній теорії держави та права всебічну розробку, на відміну від механізму реалізації суб'єктивних прав. Реалізація прав та свобод особистості є са­мостійною проблемою, що не може бути зведена до її характе­ристики як основної частини правового регулювання. Тому і механізм реалізації суб'єктивних прав людини та громадянина не зводиться до механізму правового регулювання. Відмінність цих механізмів полягає в їх різному функціональному призна­ченні. Механізм правового регулювання призначений для нор­мативного регулювання і втілення різних форм реалізації пра­вових норм, передусім правозастосування. Механізм же реалі­зації суб'єктивних прав — це єдність правових засобів, за допо­могою яких матеріалізуються права та свободи людей. На наш погляд, він, у вузькому розумінні, включає такі елементи, як юридично значуща діяльність суб'єктів, а також стадії реаліза­ції суб'єктивного права. Все це обумовлює самостійне існуван­ня механізму реалізації суб'єктних прав людини та громадя­нина.

Отже, так само, як реалізація норми права не збігається з реалізацією суб'єктивних прав, механізм правового регулюван­ня не є тотожним механізму реалізації суб'єктивних прав.

-218-

Кожний механізм — це високоорганізована система, а будь-яка система має свою структуру. Система характеризується єд­ністю елементів, що перебувають у певних зв'язках і відноси­нах між собою, характеризують сутність об'єкта як ціле і від­носно незалежне зовні явище. А структуру розглядають як ви­значений склад компонентів (елементів) об'єкта.

У літературі розрізняють юридичний, психологічний і со­ціальний механізми реалізації суб'єктивних прав. Юридичний механізм характеризують як систему юридичних норм, фактів, документів та основних форм і способів організації їх здійснен­ня. Психологічний механізм - це цінності, орієнтації, установ­ки, цілі, інтереси і потреби, мотивація, вольова активність лю­дини у процесі здійснення прав і обов'язків. Соціальний меха­нізм включає в себе політичні, організаційні, ідеологічні та інші чинники.

Ми пропонуємо визначати механізм реалізації конституцій­них прав, свобод і обов'язків людини та громадянина як відносно відокремлену сукупність конституційних елементів, за допомогою яких в умовах додержання законності, з позиції гу­манізму і соціальної справедливості кожною людиною і грома­дянином України здійснюються його конституційні можливос­ті, знешкоджуються ті негативні умови, що можуть завдати шкоди практичному втіленню можливого у повсякденне життя.

До елементів механізму реалізації конституційних прав, сво­бод і обов'язків людини та громадянина, у ширшому розумінні, відносяться: а) конституційні норми, що закріплюють суб'єк­тивні права; б) самі конституційні права та свободи, їх зміст, структура та гарантії здійснення; в) юридичні обов'язки; г) юридична діяльність, що є сутністю реалізації конституцій­ного права; д) законність і правосвідомість людини та грома­дянина, що забезпечують правильне розуміння ними своїх кон­ституційних прав, свобод та обов'язків і кожного права окре­мо, шляхів їх реалізації; є) стадії реалізації кожного конкрет­ного конституційного права.

Конституційні норми, що закріплюють права, свободи та обов'язки людини і громадянина, містяться в Конституції Ук­раїни. Ці норми мають вищу юридичну силу, можуть діяти без­посередньо чи деталізуватися в поточному законодавстві, ними

-219-

встановлюються не тільки певні соціальні блага, а й гарантії їх здійснення.

Конституційні права і свободи було розглянуто у поперед­ньому розділі. Зазначимо ще раз, на які групи вони поділяють­ся: а) фізичні (статті 27-35 Конституції України); б) політич­ні (статті 36-40); в) економічні (статті 41—45); г) соціальні (статті 46—49); д) екологічні (ст. 50); є) сімейні (статті 51 — 52).; с) культурні (статті 53-54); ж) особисті (статті 55-64). : Конституційні обов'язки, як вид і міра необхідної (обов'яз­кової) поведінки людини і громадянина, ми також розглядали. їх можна класифікувати за різними критеріями. Л. І. Летнян-чин виділяє такі критерії для класифікації конституційних обов'язків: І) залежно від тою, належать ці обов'язки людині чи громадянину — на обов'язки людини та обов'язки громадя­нина; 2) за сферами суспільного життя (особисті, політичні, соціальні, економічні, екологічні, сімейні, культурні); 3) за способом закріплення (прямо закріплені у. конституції чи випливають з тлумачення її норм); 4) за функціональною спрямованосте) дії (що діють прямо та опосередковано); 5) за адресатами (суб'єктами) дії (державні, суспільні, інших лю­дей, власні); 6) за характером здійснення (в конкретних чи у загальних правовідносинах); 7) за формами здійснення (інди­відуальні чи колективні); 8) за часом реалізації (постійні чи тимчасові); 9) за характером забезпечення (у право реаліза-ційній чи правозастосовчій діяльності) та інші'. Саме завдяки реалізації конституційних обов'язків уповноважений суб'єкт здатний у повному обсязі здійснити свої конституційні права.

Юридична діяльність суб'єктів права характеризується необ­хідністю створення певних-умов та використання певних засо­бів для реалізації кожного конституційного права. Конституція закріплює загальні та спеціальні умови і засоби (гарантії) юри­дичної діяльності. Серед суб'єктів юридичної діяльності виді­ляють законодавчі, виконавчі, судові та контрольно-наглядові органи влади.

Летнянчин Л. /. Конституційні обов'язки людини і громадянина в Україні: проблеми теорії і практики: Дис.... канд. юрид. наук (за спеціаль­ністю 12.00.02 - конституційне право). - Харків, 2002. - С. 125.

-220-

Законність і правосвідомість діяльності передбачає певний режим здійснення конституційних норм, їх знання та переко­наність людини і громадянина в їх справедливості.

Стадії реалізації конкретного конституційного права є різни­ми, Іх можна поділити на такі, що потребують активної діяль­ності зобов'язаного суб'єкта або створення умов людині для здійснення нею певної можливості.

: 'Крім, розуміння механізму реалізації суб'єктивних прав і обов'язків:, у нашому випадку має значення механізм забезпе­чення реалізації зазначених прав і обов'язків. На нашу Думку, такий механізм, повинен включати в себе: а) гарантії їх здійс­нення; б) юридичні елементи механізму реалізації; в) процес практичного втілення можливості та необхідності у дійсність; ,г) умови і фактори такого процесу.

Гарантії здійснення суб'єктивних прав — це умови та засоби, за допомогою яких забезпечується здійснення прав, свобод та обов'язків людини та громадянина. Вони можуть бути політич­ними, економічними, соціальними, юридичними тощо.

Юридичні елементи механізму включають в себе: а) правові норми та нормативно-правові акти; б) індивідуально-правові документи; в) юридичні факти; г) правові відносини; д) суб'єктивні права та юридичні обов'язки; є) форми і мето­ди організації здійснення суб'єктивних прав і юридичних обов'язків.

Правові норми містяться у нормативно-правових актах. Во­ни видаються компетентними суб'єктами правотворчої діяль­ності в Україні, визнають за людиною і громадянином різні правові можливості, що стосуються не лише іх поведінки, а й закріплюють взаємовідносини їх з іншими людьми, з колекти­вами людей, державою і громадянським суспільством в цілому. Такі можливості називаються суб'єктивними правами людини та громадянина.

Здійснення суб'єктивних прав, як і будь-яка інша діяль­ність, характеризується певним процесом. Елементами цього процесу є: а) правовий статус; б) правові відносини; в) корис­тування конкретними благами.

Правовий статус ми вже розглянули. Як категорія він стосу­ється інтересів не лише індивіда, а й колективів людей. Його

-221-

визначають як юридично закріплене положення людини і гро­мадянина в суспільстві. Як уже зазначалося, виділяють загаль­ний (конституційний), спеціальний та індивідуальний право­вий статус. Загальний, порівняно з індивідуальним, правовий статус є досить стабільним, постійним і не так часто змінюєть­ся, як спеціальний чи індивідуальний. Основу загального пра­вового статусу складають конституційні права, свободи, закон­ні інтереси та обов'язки людини і громадянина. Вони мають важливе значення для людини, однак не вичерпують всього розмаїття регулювання правових відносин, які характерні для галузевого і відомчого регулювання, що складає спеціальний і індивідуальний правовий статус людини. Саме на цьому рівні правового статусу людини і громадянина виникає ситуація го­товності суб'єктивних прав і юридичних обов'язків до їх здійс­нення, але і ця стадія не забезпечує індивіду здійснення його прав та обов'язків. Щодо цього дуже важливою є третя стадія безпосереднього користування суб'єктивним правом. Саме на цій стадії людині забезпечується фактичне переведення закріп­лених у моделі правової норми соціальних благ у повсякденну практичну діяльність і життя особистості. Такий динамічний процес переведення нормативної моделі у фактичну поведінку (здійснення суб'єктивних прав і юридичних обов'язків) нази­вають основою механізму реалізації суб'єктивних прав. Інши­ми словами, це сукупність факторів, що є рушієм самого про­цесу, тобто необхідними умовами переведення соціальних благ, що закріплені нормою права, в практичну життєдіяль­ність конкретної людини. Вони передбачають: а) активну ді­яльність самого індивіда, що є носієм суб'єктивного права; б) обов'язкову діяльність зобов'язаного суб'єкта, що повинен виконувати обов'язок, або забезпечувати його виконання.

Більшість суб'єктивних прав здійснюються без особливої ак­тивності носія права. Значна частина громадянських та полі­тичних прав здійснюються в процесі постійного користування людини і громадянина своїми благами. На державу та грома­дянське суспільство покладається обов'язок забезпечити здійс­нення таких прав шляхом створення умов для їх реалізації. Економічні, соціальні та культурні права у своїй більшості по­требують всього комплексу (створення умов для здійснення

-222-

права, його охорони, захисту та відновлення у випадку пору­шення ) щодо забезпечення реалізації прав і свобод людини та громадянина. Особливе значення в охороні, захисті та віднов­ленні порушеного права належить судам. Згідно зі ст. 8 Кон­ституції України людині гарантується звернення до суду для за­хисту своїх конституційних прав і свобод безпосередньо на підставі конституційних норм. Звідси можна зробити висновок про можливість реалізації саме конституційних норм, без дета­лізації їх до рівня спеціальних та індивідуальних. Тому є по­треба переглянути позицію К. Б. Толкачова щодо механізму реалізації саме конституційних прав, свобод та обов'язків без їх конкретизації в поточних законах.

Отже, слід розрізняти механізм правового регулювання, ме­ханізм реалізації прав і обов'язків та механізм забезпечення реалізації прав і обов'язків. Вони співвідносяться, як загальне та особливе. Конституція України закріплює систему елемен: тів, що складають механізм забезпечення реалізації конститу­ційних прав і свобод людини та громадянина. Серед таких еле­ментів важливе місце належить гарантіям їх забезпечення.