Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TO_konspekt_ua.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

3. Плунжерные механізми.

Застосовуються з одним, двома і великим числом плунжерів. Одно- і двухплунжерные зазвичай застосовуються в якості підсилювачів приводу; багатоплунжерні - в якості центруючих механізмів патронів і оправлянь.

Плунжер є проміжною деталлю нажимного дії(зазвичай циліндричний валик), що служить для передачі зусилля від одного елементу механізму до іншого або що впливає безпосередньо на заготівлю, що затискається.

ГОСТ 12483-67 встановлює 3 виконання конструкції плунжерів :

а) з одним сферичним і другим плоским торцем.

б) з двома сферичними торцями

в) з одним сферичним торцем і плоскою голівкою.

Плоским торцем плунжер сприймає тиск(напрмер створюване гідропластмасою), а сферичним торцем він впливає на деталь або інший елемент пристосування.

Для забезпечення пружної дії плунжера на деталь, обмеженого зусиллями пружин застосовуються порожнисті плунжери двох виконань :

з плоским і сферичним торцями

з сферичним торцем і плоскою голівкою

Матеріал плунжерів - сталь 45, твердість робочих торцевих поверхонь - HRC 40.45.

Приклади:

4. Ексцентрикові затиски.

Робоча частина цих затисків виконана у вигляді циліндричних або криволінійних кулачкових валиків. Затиск з їх допомогою здійснюється швидше, ніж за допомогою гвинтових пристроїв, проте можливість їх застосування більше обмежена в порівнянні з гвинтовими, оскільки вони добре працюють тільки при незначних відхиленнях розмірів поверхонь, по яких оброблювані деталі зміцнюються і за відсутності вібрацій.

1 – циліндричний ексцентрик має широке застосування, оскільки простий у виготовленні. Недоліком такої конструкції є малий хід і непостійність гальмівних властивостей.

2 – відрізняється наявністю зрізу для збільшення ходу при установці і знятті оброблюваної деталі.

3 – має найбільше застосування на практиці. Робоча поверхня ексцентрика обмежується сектором 60 - 90(, решта зрізується. Такий кулачок доцільно застосовувати для відведення затискного механізму при установці і знятті деталі на значні відстані (до 45 мм).

4 – затиск є здвоєним кулачком 3 і застосовується в центруючих механізмах і плаваючих лещатах.

Усі ці куркульки закріплюються на валу і за допомогою руків'я, прикріпленого до валу, обертаються разом з ним.

5 – ексцентриковий важіль, оскільки ексцентриковий кулачок в нім сполучений з руків'ям. Діапазон їх дії менший, ніж кулачків.

Сила затиску заготівлі :

де Q - сила на руків'ї;

L - довжина руків'я;

 - кут тертя спокою ( ( 8();

е - ексцентриситет;

 - кут підйому клину;

6

і 7 - ексцентрикові валики. Застосовуються в якості запірних механізмів для точно наповнених рухливими частинами пристосувань. У цих випадках не потрібно значний ексцентриситет, а отже, можна застосувати валик малого діаметру. перевагу слід віддавати двоопорним валикам 6, як жорсткішим і надійнішим проти вигину.

Робоча поверхня ексцентриків може виконуватися у вигляді кола і криволінійною - у вигляді евольвенти і спіралі Архімеда. Відмінність їх в тому, що в розгортці кругових ексцентриків клин виходить криволінійним з граничним кутом (, звідси нестабільність затиску. В той же час технологія виготовлення кругових ексцентриків значно простіша, ніж криволінійних. Самотормозящие властивості ексцентриків збільшуються зі збільшенням кута повороту. Рекомендований кут повороту (э = 30 - 135(

Матеріал для ексцентриків - сталь 20Х з цементацією на глибину 0,8 - 1,2 мм і загартуванням до HRC 55.60.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]