Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основные податки .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

2. Загальна класифікація податків; прямі та непрямі податки.

Класифікація податків дає можливість більш повно висвітлити сутність і функції податків, показати їх роль у податковій політиці держави, напрям і характер впливу на соціально-економічну сферу. Податки класифікують за кількома ознаками. 3а економічним змістом податки поділяються на  —податки на доходи (податок з доходів фізичних осіб, податок з прибутку)  —податки на споживання (податок на додану вартість, акцизний збір) —податки на майно І податок з власників транспортних засобів, податок на нерухомість). Залежно від рівня державних структур податки класифікують на

  • загальнодержавні 

  • місцеві, які відповідно встановлюються Верховною Радою України або місцевими радами.  Непрямі податки встановлюються в цінах товарів і послуг, а їх розмір для окремого платника не залежить від його доходів.

  • Із 1 січня 2011 року в Україні зменшилась кількість податків. Замість 29 загальнодержавних та 14 місцевих податків та зборів, згідно з ПКУ справлятимуть тільки 18 загальнодержавних та 5 місцевих податків і зборів. Отож із нового року Україна платитиме:      1. Загальнодержавні податки та збори (ст. 9 ПКУ):      1) податок на прибуток підприємств;      2) податок на доходи фізичних осіб;      3) податок на додану вартість;      4) акцизний податок;      5) збір за першу реєстрацію транспортного засобу;      6) екологічний податок;      7) рентна плата за транспортування нафти й нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного _азу та аміаку територією України;      8) рентна плата за нафту, природний газ і газо¬вий конденсат, що видобуваються в Україні;      9) плата за користування надрами;      10) плата за землю;      11) збір за користування радіочастотним ресурсом України;      12) збір за спеціальне використання води;      13) збір за спеціальне використання лісових ресурсів;      14) фіксований сільськогосподарський податок;      15) збір на розвиток виноградарства, садівництва й хмелярства;      16) мито;      17) збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками; 18) збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності.      2. Місцеві податки та збори (ст. 10 ПКУ):      2.1. Місцеві податки:      1) податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, вводиться з 01.01.12р.;      2) єдиний податок.      2.2. Місцеві збори:      1) збір за провадження деяких видів підпри¬ємницької діяльності;      2) збір за місця для паркування транспорт¬них засобів;      3) туристичний збір.      В Податковому кодексі передбачено зниження ставок основних податків. Зокрема, ставка податку на прибуток, яка становить сьогодні 25%, буде знижена в 2011 році до 23%, в 2012 році - до 21%, в 2013 році - до 19% і з 2014 року - до 16%. Крім того, податок на додану вартість з 2014 року також буде зменшено до 17% з нинішніх 20%. У частині оподаткування доходів фізичних нинішня єдина ставка 15% перетворена в малопрогресивну шкалу за рахунок додаткової ставки 17% для доходів, що перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року       На платників ПДВ чекає близьке знайомство з Єдиним реєстром податкових накладних.      Щорічний податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів замінить збір за першу реєстрацію транспортного засобу. Обов'язок вносити до бюджету екологічний податок за викиди пересувними джерелам (екс-збір за забруднення навколишнього природного середовища) покладуть на плечі агентів - оптових та роздрібних продавців палива.