Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
basic-9cbc6d3b809d41d39baa075e226d0f7a.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

3. Завдання до лабараорної роботи № 2

Виконати свій варіант завдання. За результатами виконання оформити звіт:

1.Дані 3 числа. Якщо перше число більше за інших, то обчислити і надрукувати суму квадратів всіх чисел. В іншому випадку надрукувати їх твір.

2.Данило 2 числа. Якщо сума і добуток цих чисел більше 100, то обчислити і надрукувати подвоєний куб першого числа, в іншому випадку надрукувати обидва числа.

3.Дані одне число. Якщо і синус, і косинус цього числа більше 0.3, то обчислити і надрукувати квадрат цього числа, в іншому випадку його куб.

4.Дани 4 числа. Якщо сума перших 2-х чисел більше 2-х останніх, то обчислити і надрукувати тангенс третього числа. В іншому випадку надрукувати синус першого числа.

5.Дани 3 числа. Якщо серед них немає нулів, то обчислити і надрукувати твір цих чисел. В іншому випадку - їх потрійну суму.

6. Дано 2 числа. Обчислити їх суму. Якщо вона перевищує 1000, то обчислити і надрукувати квадрат першого числа. В іншому випадку - квадрат другого.

7.Дано 4 числа. Якщо серед них знайдеться число 999, то надрукувати всі чотири числа, в іншому випадку - суму 2-х останніх.

8. Дано одне число. Обчислити його квадрат і синус. Якщо синус числа позитивний, то обчислити і надрукувати його подвоєний тангенс. В іншому випадку - потроєний косинус.

9. Дано 3 числа. Якщо всі вони негативні, то обчислити і надрукувати куб другого числа, в іншому випадку - твір 2-х перших чисел.

10. Дано 2 числа. Обчислити квадрат 2-го числа. Якщо він перевищує 300, обчислити і надрукувати квадрат першого числа, в іншому випадку - надрукувати друге число.

Лабораторна робота № 3

ПРОГРАМУВАННЯ ЦИКЛІЧНИХ АЛГОРИТМІВ

1.Мета роботи:

Освоїти прийоми постановки завдань, розробки алгоритмів, де потрібно обчислювати багаторазово по одним і тим же формулами, але з різними значеннями змінних, що входять в ці формули, їх опису у вигляді блок-схем, написання програм на алгоритмічній мові BASIC, що описують такі алгоритми та отримання результатів на комп'ютері.

2.Порядок виконання:

Розглянемо порядок виконання на прикладі розв'язання задачі при обчислення безлічі значень функції Y = Х2 + В, де В= , для аргумента Х, мінливого від ХНАЧ до ХКОН з кроком ∆Х:

Етап 1. Фізична постановка задачі

  • Введені дані: ХНАЧ, ХКОН, ∆Х и С – дійсні числа.

  • Результат обчислення: безліч значень функції Y.

Етап 2. Математичне описання

  1. Покласти Х = ХНАЧ

  2. Обчислити В

  3. Обчислити Y

  4. Роздрукувати Х и Y

  5. Обчислити нове значення Х = Х + ∆Х

  6. Перевірити: якщо Х ≤ ХКОН, то продовжити повторно обчислення з п.2, інакше припинити обчислення.

Етап 3. Опис алгоритму рішення задачі

Виконане на попередньому етапі математичний опис найпростіше реалізувати за допомогою циклічних операцій. Опис алгоритму обчислення функції Y (X) виконано з використанням графічних об'єктів (блоків) за ГОСТ 19003-80:

BEGIN

Ввод XN, XK,

DX, C

X=XN,XK,DX

END

Вычислить В

Вычислить Y

Вывод X,Y

NEXT A

Етап 4. Програмування на алгоритмічній мові BASIC

REM Обчислення безлічі значень функції Y(X)

CLS

INPUT “Введення XN, XK, DX, C”, XN, XK, DX, C

FOR X=XN TO XK STEP DX

LET B = SQR(X+C)

LET Y = X2 +B

PRINT “X=”, X, “Y=”, Y

NEXT X

END

Етап 5. Налагодження програми:

• Запустити програму QBASIC за допомогою ярлика на Робочому столі персонального комп'ютера.

• Набрати текст програми (Етап 4) у вікні редактора QBASIC. В процесі набору тексту редактор контролює правильність написання операторів. У разі виявлення помилки процес редагування припиняється до тих пір, поки помилка не буде усунена.

• Зберегти програму після закінчення її набору, виконавши команду "Зберегти як" з меню "Файл".

• Виконати компіляцію (переклад з алгоритмічної мови в коди ЕОМ) програми. Для цього необхідно стартувати команду "Запуск" з меню "Запуск". В процесі компіляції можуть бути виявлені синтаксичні помилки в тексті програми. Після усунення всіх помилок комп'ютер створює завантажувальний (в кодах ЕОМ) модуль програми і відразу ж переходить до виконання програми, починаючи з першого виконуваного оператора.

• Виконати введення з клавіатури значень для XN, XK, DX, С у відповідь на запрошення до введення, що з'явилося на моніторі при виконанні комп'ютером оператора INPUT. Пам'ятайте, що значення однієї змінної відділяється від значення наступної, зі списку введення оператора вхід натисканням клавіші "Кома". Ознакою закінчення введення всіх значень зі списку введення оператора є натискання клавіші INPUT "Enter".

• Для перевірки програми можна ввести такі вихідні дані: XN = 0, XK = 10, дх = 2, C = 4, які дозволять легко отримати результат при ручному рахунку за формулами (Етап 2) і порівняти їх з тим, що виведе комп'ютер на монітор при виконанні оператора PRINT. У даному прикладі вихідних даних на моніторі має з'явитися 6 значень для Х і Y = 0, причому для Х на моніторі має з'явитися Y = С. Якщо цього не сталося, необхідно проаналізувати алгоритм і текст програми, знайти помилку, виправити її і виконати етап 5 (налагодження) знову.

Етап 6. Виконання розрахунку за вихідними даними завдання:

Виконати розрахунок для наступних вихідних даних:

ХN = 34.5; ХK = 412.8; DХ = 26.5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]