Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ 1 .docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
76.98 Кб
Скачать

3.3 Соціально – економічні умови та ресурси Марокко

Економіка Румунії знаходиться на етапі переходу до ринкової економіки. Основні макроекономічні показники Румунії протягом останнього років підтверджують продовження процесу економічного розвитку країни. Найбільше розвиті галузі промисловості: гірничодобувне, деревообробне, хімічне, металургійна, машинобудування, харчова. Румунія - значний виробник пшениці і кукурудзи. ВНП склав у 2005 р. 19 737,5 млрд. лий.

Зайнято 11 млн. чол., з них у ц.р. - 24 %, промисловості - 47 %. Частка у ВНП: ц.р. - 21 %, промисловість - 40 %, сфера послуг - 39 %. Обробляється 43 % площі; пасовища - 21 %. Зрошується 3,1 млн. га. Вирощують, зернові (кукурудза, пшениця), соняшник, цукрові буряки, картоплю, овочі, фрукти і виноград. Поголів'я (млн.): вівці - 10,4, свині - 8,0, велика рогата худоба - 3,5. Виробництво (млн. т): зерно - 17,5, м'ясо - 1,2, овочі - 3,6, фрукти - 3,0, виноград - 1,3, вино - 0,5, вовна - 0,034. Заготівлі промислової деревини - 7,7 млн. м. Виплавка сталі - 5,6 млн. т, алюмінію - 117 тис. т. Нафтопереробна, машинобудівна, деревообробна, текстильна галузі. Споживання енергії на душу населення - 1733 кг у.п., виробництво електроенергії - 55 млрд. кВт рік. ГЕС «Залізні коміра» на Дунаї (спільно з Югославією); одна АЕС. Видобувають природний газ і бурі вугілля.

Залізниць 11 З01 км. Автопарк: 2,0 млн. пасажир, і 370 тис. вантажних машин. 12 аеропортів. Морський торгівельний флот - 2,6 млн. Порти: Констанца, Бреїла. Судноплавство по Дунаю. Канал Дунай - Чорне море (довжина 50 км). Відстань морем між м. Констанца та Одесою (Україна) - 320 км. На 1000 жителів: телевізорів - 200, телефонів - 131. Експорт - 7,5 млрд. дол. (77 % - готові вироби), імпорт - 9,4 млрд. діл. (паливо, сировина, обладнання). Частка в зовнішньо-торгового обігу України - 0,71 %.

Населення складає 23 400 000 чоловік (1994), середня щільність населення біля 96 чоловік на км2. Біля 90% населення - румуни, угорців - 7,1%, інші етнічні групи - цигані, німці, українці, серби, хорвати, росіяни, турки. Православ'я сповідає 86% населення, римсько-католицьку релігію - 5%, греко-католицьку - 1%, серед віруючих є також іудеї, мусульмани. Народжуваність -10,9 немовлят на 1000 чоловік (2008). Смертність -11,7 чол. на 1000 чоловік (рівень дитячої смертності - 23,9 смертельних випадків на 1000 немовлят). Середня тривалість життя: чоловіків - 66 років, жінок - 74 року (2008). Працездатне населення - 10 062 000 чоловік, із них у промисловому секторі зайнято 30%, у сільському господарстві - 35%. ВНП на душу населення (2008): 1230 $.

Річний ріст ВНП (1985-99): -6,2%. Торговий баланс (2008): -259 млн. $.

Експорт: нафтопродукти, машини й устаткування, хімікати, транспортні засоби, цемент, одяг, взуття. Імпорт: паливо, промислове сировина, бавовна.

Основні торгові партнери: Росія, Україна, Німеччина, Італія, Великобританія, Австрія, США. Залізниці (2008): 11 348 км.

Іv Розділ Туристичний комплекс Румунії

4.1 Характеристика туристичної галузі Румунії

До 19 століття, коли почався бурхливий розвиток туризму в Європі, в Румунії туризм розвивався стихійно, завдяки самодіяльній організації. Подорожі в середні віки здійснювалися в основному з метою навчання та лікування на відкритих вже тоді курортах Румунії.

З початком розвитку організованого туризму в Європі, в Румунії також з’являються перші туристичні бюро, які організовували спочатку екскурсії у визначних містах, з часом поглиблюючи свою спеціалізацію.

До революції країну відвідувало небагато туристів, усього 4,5 млн. чоловік, із них 1 млн. гостей приїжджав на один день. Це було пов'язано з політичною ситуацією в країні, хоча Румунія була єдиною країною в Східної Європі, що надавала пекедж-тури для пляжного відпочинку на узбережжя Чорного моря для східноєвропейського ринку.

С 1989 року по всій Румунії почали відкриватися власні туристичні агентства, але їх бізнес був в основному спрямований на організацію подорожей для румунських туристів.

У 1990 р. країну відвідали 6,5 млн. закордонних гостей, більшість із який були зі Східної Європи: туристи з колишнього СРСР складали 2,1 млн. чоловік, Угорщини 900 тис. і тільки 13% прибуттів прийшлося на інші країни Європи.

Не останню роль у тому, що Румунія довгий час була закрита не тільки для Росії, але і для усього світу, зіграв останній комуністичний диктатор країни - Ніколає Чаушеску. Але саме в ці роки були створені чорноморські літні курорти Румунії, що притягають сьогодні туристів із всієї Європи. Самі популярні курорти - Нептун-Олімп, Кап Аурора, Костинешть, Ейфоріє Норд, Мангалія, Мамая - цілком відповідають європейському рівню. Готелі тут на відміну від сусідньої Болгарії розміщуються на першій лінії від моря.

Перехід на початку 90-х рр. ХХ в. Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Чехії, Болгарії на ринкову систему господарювання зажадав структурних змін не тільки туристської галузі цих країн, але і всієї туристичної політики. Звідси починається етап реформування туристських комплексів країн Центральної і Східної Європи і самої концепції розвитку туризму в цих країнах.

Практично всі країни після розпаду соціалістичної системи зіткнулися з проблемою низької конкурентноздатності національного туристського продукту на європейському туристському ринку. Якість же турпродукту, запропонованого вишуканому західноєвропейському туристу, не могла відповідати вже устояним у країнах ЄС стандартам унаслідок украй слабкої матеріально-технічної бази. Відсталість же останньої щиро була пов'язана з тією формою господарювання, що існувала наприкінці 80-х рр. у Румунії.

В середині 90-х років був етап кризи в розвитку румунського туризму. Але втрати румунського туризму не були пов'язані з кризою на Балканах і почалася набагато раніше, коли в країні ігнорувалися інтереси однієї з традиційно найбільше сильних галузей національної економіки. У 1993-1994 р. із туристичного напрямку пішли головні світові оператори, розладналася інтеграційна система СЕВ, Румунія фактично втратила найбільше значимі європейські і східні ринки, туристична галузь впала в стан стагнації. Але після 10 років мовчання румунський туризм повернувся в міжнародну сферу.

Туристично розвинуті регіони країни, зокрема, морські курорти виявилися віддалені і надійно ізольовані від району конфлікту, жодного інциденту поблизу румунської межі не відбулося. Румунія не брала не себе зобов'язань по розміщенню біженців і не має на своїй території натовських баз. Головна трансєвропейська автомагістраль, що з'єднує Болгарію й Угорщину, проходить у центрі країни зі сходу на захід і обгинає небезпечну ділянку, у результаті чого транспортний потік, як і обсяг перевезень по цьому маршруті, значно виросли.

В даний час Міністерство туризму Румунії акумулює інформацію про втрати туристичної галузі. Головне питання - чи вдасться за рахунок туризму надолужити запланований ріст економічних показників - залишається відкритим.

Карпати – один з туристичних регіонів країни, приходячи другим гірським ланцюгом після Альп, завжди привертають увагу туристів і гірськолижників. Велика частина Карпат знаходиться в Румунії і займає 1/3 її території. Максимальні висоти гірських вершин Карпат - майже 2600 м, а гірськолижні траси протягнулися до висоти 2150м. Притягальна сила цих гір полягає не тільки в їхньому величному спокої і надзвичайній красоті пейзажів, але й у розмаїтості лижних трас і в їх дивовижно зручному розташуванні по одній гірській осі найвідоміших гірськолижних центрів Румунії: Сіная, Буштень, Азуга, Предял, Пояна Брашов. Так, наприклад, відстань між цими курортами складає хв. 4 км, максимально-36 км, що дає туристам прекрасну можливість різноманітити своє катання, знаходячись на будь-якому з цих курортів. Для починаючих на всіх курортах відкриті гірськолижні школи і пункти прокату інвентарю. Одним із переваг розташування гірськолижних центрів є пряме залізничне й автомобільне повідомлення між столицею Румунії Бухарестом і будь-яким із цих курортів, а також і між самими центрами. Особливий інтерес ці курорти подають не тільки для гірськолижників, але і для аматорів історії і культури.

Предял - "місто за хмарами" - знаходиться на висоті 1060 м. Один із самих популярних курортів Румунії. Відстань до Бухареста - 142 км, до Брашова - 25 км, до Сіная - 25 км. Траси розташовані на північних схилах Карпат, що дозволяє природному сніжному покрову утримуватися більш 100 днів у році, надаючи можливість кататися на лижних трасах високої якості. Так, наприклад, траса Клебучет, освітлена вночі, визнана приїжджаючими сюди з усієї Європи лижниками.

У 8 км від Предяла знаходиться другий регіон катання для гірськолижників - Азуга, де в 2000 році відкрита нова траса з підіймачами, що освітлюється.

Курорт має різноманітні можливості для відпочинку і занять лижним спортом. Для аматорів відокремленого і спокійного відпочинку, а також для міні-груп курорт має самі кращі можливості розміщення на віллах. Також туристи розміщаються в комфортабельних отеленнях 2*-4*.

Пояна Брашов - "сонячна галявина" - один із найбільших і відомих гірськолижних курортів Румунії, що знаходиться в 12 км від стародавнього міста Брашов і в 210 км від Бухареста. Курорт вважається елітним. Достаток хвойних дерев і красота Карпат у цьому місці захоплює дух. Курорт розташований на висоті 1030 м над рівнем моря. Курорт міжнародного рівня.

Сіная - "перлина Карпат" - один із самих мальовничих і самобутніх міст (16 тис. жителів) і гірськолижних курортів Румунії, що розташовані в долі ріки Прахова в 105 км від аеропорту Бухареста. Курорт пропонує високу якість обслуговування при невисоких цінах. Курорт пропонує різноманітну екскурсійну програму (королівські замки Пелеш і Пелишор, монастир Сіная, що знаходяться безпосередньо в Сінає).

Найближчий курорт - Буштень - розташований на відстані 8 км від Сіная, Предял - на відстані 25 км, Пояна Брашов - у 85 км. Є траси для катання на санках і бобслей. Верхня станція підіймача знаходиться на висоті 2206 м.

Між гірськими хребтами Карпат, у північно-східній частині Румунії, у долі ріки Сленик на висоті 530 м над рівнем моря, оточений з усіх боків хороводом високих гір, розташовується знаменитий бальнеологічний курорт "Сленик-Молдова". Перше джерело цього курорту було відкрито у 1800 році. Тоді це були непрохідні гірські хащі. З 1974 року курорт Сленик-Молдова набув статус міжнародного. Сотні ізраїльтян, німців, датчан і людей з інших країн щорічно відвідують його, щоб позбудеться від багатьох недуг за допомогою його цілющих джерел і оздоровчого повітря.

На території курорту б'ють більш 20 мінеральних джерел, багато з який є неперевершеними водами інших відомих світових курортів. На міжнародних виставках, де їм припадало вступати в конкуренцію з водами таких курортів як Баден-Баден, Віші, Карлови Вари, Валс, Емс, Крейцнах і ін. Сленикські води майже завжди одержували золоту медаль. Узбережжя Чорного моря – ще один регіон туризму Румунії.

Мамая є самим найстаршим і найбільшим курортом румунського узбережжя. На початку 60-х років, він був включений у число самих привабливих курортів південно-східної Європи. Пляж, довжиною більш 8 км і шириною в 100-200 м, знаменитий своїм золотавим, дрібним піском. Курорт витягнувся вузькою смугою між озером Сютгиол (одним із найбільших прісноводних озер Румунії) і морем. Тут є все необхідне для комфортного відпочинку і розваг. На середині озера Сютгиол є острів "Овідіу". На озері можна займатися водяними лижами, серфінгом або плаванням на яхтах. У Мамає за останній рік з'явилося три нових п’ятизіркових готеля.

Курорт Ейфорія Норд знаходиться між озером Текиргиол і узбережжям Чорного Моря. Курорт почав функціонувати з 1894 року, коли Бухарестським цивільним госпіталем тут був побудований санаторій. Результати лікування перевершили всі чекання і, на початку 20-го сторіччя, курорт стає відомим і популярним у Європі. Основний природний чинник - сапропелевий бруд, що дозволяє рятуватися від хвороб опорно-рухового апарата, шкіри (у тому числі псоріазу), гінекологічних захворювань і невралгії. Купання в концентрованій солоній воді озера Текиргиол (щільність у 6 разів більше щільності морської води) і морський біоклімат посилюють цей ефект.

Курорт Нептун-Олімп розвивався на території лісів Комарова, що прилягає до узбережжя. Змішані хвойні і листяні дерева, що оточують готелі, достаток озону, створюють добродчинну атмосферу для відпочинку. (Доповнення)

Курорт Сатурн знаходиться в 42 км від Констанци і 1 км від Мангалії. Помірні ціни в готелях, вдале сполучення морського клімату і достатку зелені робить Сатурн одним із привабливих курортів румунського узбережжя. Наявність на відстані в 1км термального басейну і брудів сприяло створенню сучасних лікувальних баз в отеленнях Хору і Валлада.

Курорт Мангалія знаходиться в 44 км. від Констанци. Самий південний курорт. Єдиний курорт узбережжя, на якому є не тільки бруди, але і термальні джерела і мінеральні води для пиття. Бухарест – є туристичним центром Румунії і славиться своїми видатними пам’ятками архітектури.

Для поїздки в країну віза не потрібна, оскільки діє договір про безвізовий в'їзд. На кордоні подаються: закордонний паспорт, туристський ваучер (путівка) румунської турфірми або запрошення, завірені в румунській поліції й у румунського нотаріуса. По приватному і туристичному запрошенням можливий виїзд із дітьми. Типові терміни перебування по тур. ваучері - до 1 місяця, по приватному і службовому запрошенням - до 3 місяців. Консульського збору немає.

Особливості митного контролю: Офіційно в країну дозволено увозити валюту в межах 50000 доларів, але суми понад 1000 потребують декларування при в'їзді. Вивозити дозволяється 5000 леїв у румунській валюті, і тільки банкноти в 1000 і менше леїв. Подарунки загальною вартістю до 100 доларів США можна ввозити безмитно. Безкоштовно можна ввезти: 4 л. вина, 1 л. міцного спиртного напою, 200 сигарет, по 200 гр. кави і какао, (для особистого вжитку).

Це одна з країн, де дешеві готелі дорожче від українських такого ж стандарту, а більш комфортні набагато дешевші від наших. Деякі недорогі готелі навіть збирають додаткову платню за користування загальним душем.

В готелі можна розраховуватися леями, але завжди адміністратори будуть вимагати від туриста квитанцію про легальний обмін валюти.

Багато румунських готелів сертифіковані по першому розряді лише тому, щоб збільшити ціни, тому першокласний готель зовсім необов’язково надасть першокласне обслуговування. В додаток до цього найвища категорія готелів в Румунії друга, тому всі готелі третього та четвертого розряду, автоматично стають готелями третього класу.

Карпатське національне туристичне Бюро – державне агентство, яке контролює туризм в Румунії. Але для іноземного туриста більш вигідні місцеві туристичні бюро, які пропонують більш дешеві екскурсійні послуги ніж КНТБ.

ACR, туристичне агентство Румунії автомобільного клубу має контори в декількох готелях по всій Румунії. ACR надає інформацію для тих, хто подорожує власним транспортом, видають безкоштовно екземпляр карти автомобільних доріг Румунії. Також вони займаються прокатом квартир.

Потенціал виїзного потоку з Румунії складає зараз порядку 4,7 млн. чол. Можливість притягнення значної частини цього обсягу на російський та український ринки оцінюється як досить високий. У цьому зв'язку Румунське представництво по туризмі виявляє зацікавленість у поновленні прямих рейсів між Бухарестом і Москвою національною авіакомпанією Tarom, заповнюваність якої через внутрішні проблеми авіаперевізника складала 98%.

Румунія багата прибережними і гірськими ресурсами (Карпат) для задоволення внутрішніх потреб. Виїзний туризм Румунії в останні роки зріс, проте його витрати були малі. Більшість закордонних подорожей були спрямовані в Угорщину (9 млн.), далі - у Болгарію (1,8 млн. чоловік) і Туреччину (500 тис. чоловік). Модель виїзного туризму Румунії аналогічна моделям інших країн Східної Європи, проте велика частина подорожей були одноденними.

Румунія - по всіх ознаках має дуже перспективний туристичний ринок - може запропонувати і екскурсіонку, і гори, і відпочинок на узбережжі, до того ж по прийнятних цінах. Останнім часом стали помітні і дуже серйозні вкладення в туристичну галузь країни - йде реконструкція пам'ятників, будівництво сучасних готелей, розвиток інфраструктури. І усе ж котрий рік Румунія не може зайняти на ринку туристичних пропозицій помітне місце, і причин тут може бути декілька: по-перше, недостатня реклама самого напрямку, адже про Румунію в нас часом мислять категоріями ще радянських часів; по-друге, відсутність злагодженості в діях фірм, що працюють із Румунією.

У теперішньому сезоні декілька фірм об'єднуються для організації автобусної "ланцюжки” в Румунію. Між іншим, у Москві збираються піднімати чартер у Констанцу, а також пропонують комбіновані тури з відпочинком на морі в Болгарії і Румунії.

В даний час ринок туристських послуг у Румунії є вільним і функціонує в умовах конкуренції. Як правило, держава не втручається щиро в діяльність суб'єктів туристського бізнесу, а регулює її за рахунок податків на обслуговування туристів і конкретно зроблені послуги.

Питаннями туризму в даний час у Румунії займається Міністерство туризму, створене на базі відомств, що раніше існували - Національної адміністрації по туризмі, Служби по роботі з турфірмами і Служби по розвитку туризму.

Функції Міністерства багато в чому схожі з функціями Міністерства спорту і туризму Республіки Бєларусь. Крім того, Міністерство туризму Румунії контролює процес приватизації туристських об'єктів. Цікавим рекомендується створення в Міністерстві Керування європейської інтеграції і міжнародних відношень, що здійснює контроль за ефективністю заходів в області туризму, необхідних для інтегрування в Євросоюз. Здійснення скасування візового режиму з країнами ЄС сприятливо позначилися на притоці іноземних туристів у країну. У законодавство країни також уведена норма, відповідно до котрої організовані групи туристів звільняються від сплати консульських зборів за видачу віз.

Все це говорить про те, що Румунія дійсно обрала своєю стратегічною ціллю реформування господарського комплексу країни, пов'язаного з туристським сектором економіки. І треба відзначити, що в цьому напрямку вони вже зробили серйозні кроки.

Нещодавно приступив до своїх обов'язків новий міністр по туризму Румунії - Троян Іорданеску. Міністерство відчинило ще два своїх представництва за кордоном: у Токіо і Брюсселі. На 2000 рік пріоритетними для румунського турбізнеса визнані ринки Німеччини, Японії і Росії. Німеччина вважається в Румунії найбільшим туристичним ринком, Японія - самим динамічним, а Росія - самим перспективним. Про увагу до російського ринку свідчить також збільшення витрат Румунії на рекламу в Росії. У 2000 році вони складуть $200 тис., що перевищує аналогічний показник на $50 тис. Виділені засоби підуть на участь румунських турфірм і представництва Міністерства по туризмі в різноманітних виставках, на інформаційну підтримку. Частина засобів буде виділена на видання першого в Росії путівника по Румунії російською мовою [12].

У Румунії, у регіоні Трансільванії, найближчим часом планується почати будівництво тематичного парки Дракула-ленд, що істотно підвищить інтерес туристів до цієї країни.

Будівництво парку планується закінчити до кінця 2003 р. Тематичений парк, що розташується неподалік від трансильванського міста Сигішоара, буде займати площу в 60 гектарів, а його "хазяїном" стане знаменитий граф і вампір Дракула, що є героєм багатьох кінофільмів, а також відомого роману ірландського письменника Брема Стокера. Прототипом Дракули став румунський жорстокий принц Влад, що жив у XV-ом сторіччі, в Цепеші. Міністерство по туризмі Румунії розраховує, що цей проект надасть можливість сформувати 3000 нових робочих місць, а також - заробляти приблизно $12 млн. у рік.

Румунія планує, що Дракула-ленд буде сприяти притоці туристів, і число іноземних гостей, що відвідають країну за рік, досягне 1,1 млн. чоловік до 2007 року. У грудні минулого року румунський уряд почав пропонувати на продаж акції парку на загальну суму 5,6 млн. євро.

Подорожуючі радянського часу розповідають масу небилиць про Румунію, адже ця країна – одна з найпопулярніших серед радянських туристів в ті часи місць культурного відпочинку. Як виглядає сучасна Румунія і що їй дісталося від предків, можете дізнатися з цієї статті.

Свою лепту у створення іміджу і підігрівання інтересу до Румунії свого часу вніс відомий англійський письменник Брем Стокер – автор нашумілого роману «Дракула». У своєму творі, як відомо, Стокер описав життя короля вампірів графа Дракули. І, зокрема, повідав про його пристрасть до невампірши Мине Харкер.

Ім’я «граф Дракула» було запозичено письменником у реального історичного персонажа Влада Цепеша – знаменитого румунського князя, який жив у XV столітті. Він також був відомий під ім’ям Влад III Дракул (Дракон). Славився Цепеш своєю небувалою жорстокістю. Усіх без розбору (і друзів, і ворогів) садив на палю. За приблизними підрахунком, долі цієї не вдалося уникнути 20 тис. людей.

Втім, і похмурі таємниці Влада Цепеша, і чуттєвість головного героя роману Стокера роблять замок Дракули в Трансільванії магнітом для туристів зі всього світу. Знаходиться він у мальовничому містечку Бран. Насправді історичний князь там не жив, а лише ночував періодично, оскільки любив полювати в цій місцевості. Принаймні, так стверджують деякі історики.

Як би там не було, замок Дракули являє собою яскравий приклад середньовічної архітектури і однозначно заслуговує уваги. Хоча, як кажуть ті, хто туди заїжджав, нічого містичного в цьому місці немає. Але вони ж уточнюють, що якщо потрапити туди в похмуру дощову погоду, дозу гострих відчуттів отримати все ж можна.

До речі, замок зовсім невеликий – 17 кімнат. При цьому він входить в список найдорожчих об’єктів нерухомості в країні. Вартість його, за різними оцінками, становить $ 140-150 млн.

І ще про Влада Цепеша. Його справжня батьківщина – старовинне трансільванське місто Сігішоара, одне з найколоритніших в країні. Воно оточене стіною, яка перетворила його на справжню фортецю. Тут збереглося в первозданному вигляді більше сотні середньовічних будинків, Гірська Церква (XIV ст.) з унікальними дерев’яними сходами і годиннкова башта з курантами. В околицях знаходяться замки Бетхлен (XV-XVII ст.), Криш (XVI ст.), Телекі (XVIII ст.), Думбревьоара (XVII ст.), А також фортеця і Реформована церква (1316-1442 рр.) [13].

До дійсного часу уже викуплені акції на 1,5 млн. євро. Отримані від продажу акцій засоби будуть спрямовані у Фонд розвитку туризму Сигішоара.