Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
218_8__10-10___2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

1.2. Організація зв'язку в наступі при висуванні до рубежу переходу в атаку.

Проводовий зв'язок у вихідному районі згортається з таким розрахунком, щоб до моменту початку висування батальйону вузол зв'язку (польовий) зайняв своє місце в похідному порядку. Радіозв'язок до цього часу повинен бути готовий забезпечити командиру і штабу батальйону управління підлеглими і доданими підрозділами, а також передачу даних командиру і штабу бригади при висуванні до рубежу переходу в атаку, з початком атаки і в ході бою.

Висування батальйону до рубежу переходу в атаку починається у встановлений час, здійснюється в похідному порядку (колоні) з максимальною швидкістю і приховано.

Управління підлеглими і доданими підрозділами у визначений період командир батальйону здійснює, як правило, сигнальними засобами, призначеними для передачі заздалегідь обумовлених зорових (прапорцями), світлових (ліхтарями) і звукових (гудками машин) сигналів оповіщення і управління.

Зв'язок по радіо при висуванні повинен забезпечити управління підрозділами на всіх етапах дій батальйону і здійснюватися в радіомережі командира батальйону на радіостанціях Р-173 (Р-123М). До неї входять командир батальйону, командири рот і доданих підрозділів, мінометної батареї і всіх бойових машин.

Робота радіозасобів на передачу в ході висування забороняється. Режим роботи радіомережі - "черговий прийом". Дозволяється передача тільки сигналів оповіщення.

Зв'язок командира батальйону з командиром і штабом бригади здійснюється по системах зв'язку комендантської служби, що розгортається вищестоящим штабом.

1.3. Організація зв'язку в наступі з початком атаки й у ході бою.

При виході підрозділів бригади на рубіж розгортання в батальйонні колони (з цього моменту, як правило, уводиться режим роботи радіостанцій на передачу без обмеження) командир батальйону одержує можливість керувати підлеглими, доданими, підтримуючими підрозділами і здійснювати зв'язок з командиром і штабом бригади по радіо.

Радіозв'язок забезпечується з КСП, до якого входять командирські машини командира та начальника штабу батальйону, машина бойового управління (МБУ) командира артилерійського дивізіону, БМП (БТР) начальника вузла зв'язку(польового) батальйону.

Зв'язок командира і штабу механізованого батальйону з командиром і штабом бригади здійснюється по двох радіомережах: командира бригади і начальника штабу бригади на радіостанціях на УКВ радіостанціях Р-173 (Р-123М).

До складу першої радіомережі входять радіостанції командира і начальника штабу бригади, командирів механізованих і танкових батальйонів.

До складу другої радіомережі входять радіостанція начальника штабу бригади та радіостанції начальників штабів батальйонів. У радіомережу можуть бути включені інші підрозділи (елементи бойового порядку) бригади (рухомий загін загородження, загін забезпечення руху і т.п.).

Радіозв'язок командира батальйону з заступником командира бригади - начальником тилу забезпечується взаємним входженням у радіомережу тилу бригади радіостанцією Р-173 з командирської машини (на одній зі ЗПЧ).

Для рішення задач управління підлеглими і доданими підрозділами в батальйоні створюються дві радіомережі командира батальйону:

  • радіомережа управління підрозділами при дії на БМП (БТР) у складі танкових УКХ радіостанцій Р-173 (Р-123М) командира батальйону, начальника штабу, командирів рот, мінометної батареї (Р-159), розвідувального, гранатометного і протитанкового взводу (у батальйоні на БТР), а також усіх радіостанцій бойових машин піхоти (БТР) батальйону;

  • радіомережа управління підрозділами при дії їх у пішому порядку в складі радіостанцій Р-159 командирів рот, мінометної батареї, протитанкового взводу (Р-158, Р-123), взводу забезпечення і Р-173 (Р-123М) командира батальйону.

Для одержання розвідувальних даних від органів розвідки батальйону і управління ними на період їхніх дій у батальйоні створюється радіонапрямок начальника штабу батальйону, куди входять радіостанції Р-173 (Р-123М) (із БМП-1К) начальника штабу і командира розвідувального взводу (з бойової розвідувальної машини БРМ-1К). У радіомережу командира батальйону входженням у радіомережу можуть включатися командир бригади, начальник штабу бригади при втраті зв'язку з командиром і начальником штабу батальйону у своїх радіомережах або для зв'язку з командирами рот (на інстанцію нижче). Командири підрозділів батальйону повинні знати постійний позивний командира і начальника штабу бригади. У ці ж радіомережі для взаємодії можуть входити радіостанції командирів сусідніх батальйонів (як правило, сусіднього бригади).

У ході бою батальйон може взаємодіяти з танковими й артилерійськими підрозділами, батальйонами свого і сусіднього полків, з підрозділами спеціальних військ.

Радіозв'язок командира механізованого батальйону з командиром взаємодіючого танкового підрозділу здійснюється взаємним входженням у його радіомережу.

Якщо танкова рота додана батальйону, то доцільно включати в радіомережу доданих танків радіостанцію Р-159 із БМП-1К чи станцію Р-159 (Р-123) начальника штабу батальйону.

Зв'язок з командиром доданого артилерійського дивізіону командир батальйону здійснює особистим спілкуванням при спільному розміщенні їх на КСП, а при дії на машинах (відповідно БМП-1К и МБУ) по радіо, включенням радіостанції командира дивізіону (чи передового спостережного пункту) у радіомережу командира механізованого батальйону. Командир артилерійського дивізіону керує вогнем дивізіону зі своєї машини бойового управління

Радіозв'язок з батальйонами свого бригади забезпечується по радіомережах командира (начальника штабу) бригади, а також взаємним входженням у радіомережі командирів взаємодіючих батальйонів; зв'язок з батальйонами сусіднього бригади - взаємним входженням у їхні радіомережі.

Для цього начальники зв'язку батальйонів забезпечуються відповідними радіоданними.

Командир батальйону керує доданими підрозділами родів військ (инженерно-саперним взводом, відділенням радіаційної та хімічної розвідки і т,п,) по своїй радіомережі на радіостанціях Р-173 (Р-123М) чи Р-159 у яку включаються радіостанції даних підрозділів.

При втраті зв'язку командира батальйону з командиром і штабом бригади і неможливості його відновлення по обхідних каналах радіозв'язок може бути встановлений з командиром бригади включенням радіостанції Р-173 (Р-123М) у чергову радіомережу штабу бригади. Для цього начальник зв'язку батальйону повинний мати радіоданні радіомереж. При втраті зв'язку командиром батальйону з командирами рот передбачається входження в радіомережі командирів рот.

Для управління підрозділами в наступі можуть використовуватися і сигнальні засоби.

Зв'язок у механізованому батальйоні при наступі на противника, що обороняється, з положення безпосереднього зіткнення з ним здійснюється виходячи з конкретних умов переходу військ у наступ.

Система зв'язку батальйону повинна будуватися так, щоб забезпечувалося управління підрозділами в ході перегрупування, у вихідному районі й у ході наступу.

Для забезпечення скритності підготовки до наступу в період перегрупування чи заняття вихідного району батальйоном робота радіостанцій на передачу, як правило, забороняється. Управління підрозділами здійснюється по системі проводового зв'язку, створеної для оборони, рухомими (зв'язковими) і сигнальними засобами.

По мірі виходу підрозділів у вихідне положення (вихідний район) для наступу проводовий зв'язок у районі оборони батальйону поступово згортається, одночасно включається радіомережа командира батальйону на Р-159. Режим роботи радіомережі - черговий прийом. Радіостанції в ротних радіомережах у період перегрупування можуть працювати тільки на прийом, командир роти керує сигнальними і рухомими засобами.

Робота радіостанцій на передачу без обмежень дозволяється тільки з початком вогневої підготовки атаки.

З початком атаки й у ході бою система зв’язку в батальйоні нічим не відрізняється від розглянутої раніше.

Друге навчальне питання Організація зв'язку в обороні

В оборонному бою система зв'язку батальйону, умови її функціонування, а також порядок використання різних засобів зв'язку залежать від способів переходу до оборона.

При переході до оборони в умовах безпосереднього зіткнення з противником управління підрозділами батальйону і зв’язок з старшим командиром і штабом забезпечуються по радіо, рухомими і сигнальними засобами в рамках тієї системи, що була створена для наступального бою.

З переходом до оборони механізованого батальйону силами вузла зв'язку (польового) розгортається вузол зв'язку КНП, від якого прокладаються лінії проводового зв'язку, і забезпечується телефонний зв'язок з командирами механізованих рот, мінометною батареєю, гранатометним, протитанковим взводами, взводом забезпечення і медичним пунктом. У першу чергу вона встановлюється з підрозділами першого ешелону й артилерією, у наступному - з іншими підрозділами. Якщо від батальйону виділяється бойова охорона, то при наявності часу з ним організується проводовий зв'язок. По мірі встановлення проводового зв’язку робота радіо засобів з метою радіомаскування до переходу противника у наступ забороняється.

Зв’язок командира і штабу батальйону з старшим командиром (штабом) організується на радіостанціях Р-159 (Р-173) в радіомережах старшого командира (штаба).

У батальйоні радіозв'язок командира батальйону з підлеглими підрозділами організується в радіомережі командира батальйону на радіостанціях Р-173(Р-159). Вони, як правило, включаються при виході з ладу ліній проводового зв'язку та працюють тільки на прийом. З початком наступу противника у всіх радіомережах встановлюється режим роботи радіостанцій на передачу без обмеження.

Зв'язок з командиром доданого танкового підрозділу здійснюється по радіо (Р-159, Р-123М) взаємним входженням у радіомережу командира танкової роти (батальйону) або включенням радіостанції Р-159 у радіомережу доданих танків.

При наявності часу та засобів проводового зв'язку може організовуватися проводовий зв'язок з КСП танкового підрозділу силами і засобами вузла зв'язку батальйону, із сусідніми батальйонами, тиловими та іншими підрозподілами своєї частини.

Для підвищення стійкості проводового зв'язку і взаємодії старший штаб може планувати проводовий зв'язок по фронту. Лінії зв'язку прокладаються від правого сусіда до лівого силами і засобами батальйону, який обороняється праворуч. Сигнали попередження про безпосередню загрозу застосування противником зброї масового ураження і усіх видів оповіщення передаються по всіх діючим каналах зв'язку та сигнальними засобами.

При переході до оборони поза зіткненням з противником для організації і встановлення зв'язку, як правило, є більш сприятливі умови. Під час заняття і організації оборони керування в батальйоні в основному забезпечується рухливими засобами (зв'язковими) і особистим спілкуванням.

Проводовий зв'язок організується так само, як і при перехід до оборони в умовах безпосереднього зіткнення із супротивником. Зв'язок з бойовою охороною звичайно забезпечується по проводовому зв'язку роти, від якого виділена бойова охорона. Це зменшує витрати кабелю й дає можливість командирові взводу, виділеному в бойову охорону, підтримувати зв'язок і з командиром своєї роти.

Радіозв'язок командира батальйону з командиром бойової охорони та підпорядкованими підрозділами організується в радіомережі командира батальйону на радіостанціях Р-159. Командир бойової охорони для цієї мети використовує свої радіостанцію Р-158 або Р-123М своєї БМП (БТР).

У підрозділах батальйону зв'язок організується по радіо, посильними та сигнальними засобами. Система радіозв'язку, як правило, не відрізняється від системи радіозв’язку, яка створена для наступу.

Командир механізованої роти управляє боєм в основному по радіо в ротній радіомережі на радіостанціях Р-158 (Р-173), з командиром батальйону зв'язок підтримується на радіостанції Р-159 (Р-173), в радіомережі командира батальйону.

В ході оборонного бою система зв'язку батальйону повинна забезпечити управління при знищенні противника на підступах до переднього краю оборони, відбиття його і знищення противника, що уклинився в оборону. Тому з зав’язуванням бою (з початком вогневої підготовки противника) для управління використовуються всі засоби зв'язку, дозволяється робота радіостанцій на передачу без обмежень. Взаємодія з передовим загоном, що відходить через район оборони батальйону, здійснюється через старшого командира або входженням у радіомережу командира передового загону.

Після відбиття або знищення противника, що уклинився в оборону, приймаються заходи до якнайшвидшого відновлення проводового зв'язку, уточнюється організація радіозв'язку у зв'язку з можливими втратами засобів зв'язку і змінами в бойовому порядку.

Третє навчальне питання Відпрацювання схеми організації радіозв'язку та схеми проводового зв’язку в мб.

Питання організації зв’язку можуть відпрацьовуватись на робочій карті або окремими документами.

Схема радіозв’язку складається на чистому аркуші паперу.

На схему радіозв’язку схематично наносять:

  • командно-спостережні пункти старшого начальника, підлеглих, приданих, підтримуючих та взаємодіючих підрозділів;

  • засоби зв’язку, що є в наявності на цих КСП та на рухомих засобах;

  • перелік радіомереж, що мають застосовуватися;

  • відомості щодо порядку підтримання зв’язку у радіомережах.

В розрахунку сил і засобів враховують всі засоби зв'язку, що в роті мають графи (номер за рахунком) підрозділи або пункти управління і засоби зв'язку по типах. На схемі зв'язку відображаються всі радіомережі і радіонапрямки, що організовуються в підрозділі. Радіомережі зображаються силовими лініями.

КСП роти та батальйону зображаються у вигляді прямокутника штриховими або суцільними лініями В прямокутнику зображаються бойові або командирські машини, що входять до складу КСП. В командирських машинах зображаються радіостанції. Радіостанції бронеоб'єктів зображаються у вигляді зменшених умовних знаків машин. Переносні радіостанції зображаються колом, більш потужні радіостанції - трикутником. Суцільними лініями радіостанції зображаються в тих радіомережах, де вони працюють основний час, штриховими - в тих, радіомережах де вони працюють тимчасово. В значках радіостанції вказуються їх тип цифрами.

В розрахунок сил і засобів враховуються всі засоби зв’язку взводу зв’язку батальйону видані в роту.

Розрахунок буде мати таку форму: (варіант).

підрозділи

Р-159

Р-158

Р-173

КСП мр

1

1

1

1 мв

-

1

3

2 мв

-

1

3

3 мв

-

1

3

Резерв

-

1

-

Схема проводового зв’язку складається, як правило на карті і ведеться протягом всього бою. За відсутності карти схема проводового зв’язку може бути викресленою у вільному масштабі на чистому аркуші паперу.

На схему проводового зв’язку наносять:

  • передній край своїх військ та противника;

  • розмежувальні лінії;

  • командно-спостережні пункти батальйону, роти, та старшого начальника;

  • телефонні станції та дротові лінії зв’язку.

Викладач кафедри ЗВП

службовець І.В.Дейнега.

“_____” вересня 2010 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]