Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_АХД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Яке місце займає аналіз у пізнанні економічних явищ та суспільних процесів?

  2. Яка різниця у змісті аналізу господарської діяльності на макро- та мікрорівнях?

  3. У чому полягає сутність системного підходу до управління?

  4. Назвіть п’ять найважливіших принципів визначення системи.

  5. Місце аналізу господарської діяльності в системі управління підприємством.

  6. Які завдання стоять перед економічним аналізом на підприємствах?

  7. Назвіть головну особливість управлінських рішень.

  8. Сформулюйте зміст поняття «управлінське рішення».

  9. Дайте перелік основних вимог до управлінського рішення.

  10. Назвіть основні складові блок-схеми процесу прийняття управлінських рішень. У чому полягає їх ітеративний характер?

  11. Дайте визначення терміна «системний аналіз» і назвіть його чотири основні стадії.

  12. Які фактори впливають на процес прийняття управлінських рішень?

  13. Яке призначення й сутність управління за відхиленнями?

  14. Назвіть три основні передумови здійснення управління за відхиленнями.

  15. Яке значення має встановлення допусків відхилень в економічних явищах?

  16. Охарактеризуйте найважливіші складові управлінського обліку.

  17. Місце аналізу господарської діяльності в управлінському обліку.

  18. Охарактеризуйте особливості аналізу взаємозв’язку показників «витрати-обсяг-прибуток».

  19. У чому полягає аналіз ситуацій для управлінських рішень з окремих проблем?

  20. П оясніть суть аналізу господарської діяльності інвестиційних рішень.

Розділ 2 ПРЕДМЕТ І ВИДИ АНАЛІЗУ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

2.1. Роль аналізу господарської діяльності за ринкових відносин

Курс аналізу господарської діяльності займає провідне місце в системі економічної освіти. Це зумовлено значенням аналізу господарської діяльності в управлінні різними за формою суб’єктами підприємницької діяльності та характером знань, що становлять його зміст. Саме цим пояснюється те, що дану навчальну дисципліну студенти вивчають на всіх факультетах і всіх спеціальностях економічних вузів. Економіст будь-якого профілю повинен в достатній мірі володіти навичками аналітичної роботи.

Важливого значення аналіз господарської діяльності набуває за ринкових реформ, коли на перший план виходять економічні методи управління: він має не лише виявляти хиби, а й розкривати можливості дальшого зростання економіки.

За цих умов аналіз забезпечує можливість об’єктивної оцінки економічних результатів діяльності трудових колективів, визначення їхнього місця в галузі, регіоні, а також визначення внеску кожного робітника в загальний економічний результат діяльності підприємства відповідно до кількості та якості його трудових затрат. Це створює підґрунтя для розробки системи матеріального заохочення працівників на підприємстві за рахунок фонду оплати праці та інших джерел .

Криза економіки України потребує активної аналітичної роботи, бо саме аналіз господарської діяльності дає змогу виявити й кількісно виразити залежності між результатами діяльності підприємств та ресурсами, заробітком, формами власності. Аналіз господарської діяльності сприяє бережливості, умілому витрачанню всіх видів засобів, ліквідації безгосподарності, непродуктивних витрат і втрат.

Ринкові відносини потребують ґрунтовного аналізу ринкових ситуацій з тим, щоб визначити принципи дії ринкових механізмів. Такий аналіз у розвинутих країнах виявив цілу низку об’єк­тивних закономірностей і дав змогу планувати кількість товару відповідно до вимог споживачів, «підігнати» товар під наявний на ринку попит. У результаті відбулась переорієнтація виробництва, а слідом за ним і попиту. Почалось становлення так званого ринку покупця — практичне втілення концепції маркетингу.

Економіку, що відтворює сама себе, екстенсивно нарощує витрати, позбавлено гнучкості, мобільності й дійових стимулів, щоб іти нарівні з науково-технічним прогресом і мати за основний критерій якість продукції. Не спроможна вона також орієнтуватись на запити споживачів. Для виправлення цих деформацій необхідний аналіз господарської діяльності як засіб контролю.

За умов приватизації та ринкових відносин неминучим є перехід від нарощування валових обсягів виробництва до виробництва того, що дійсно потрібно, хай і в менших кількостях. І тут виникає необхідність збирання та аналізу інформації про стан і потреби ринку, без чого концепцію маркетингу буде позбавлено будь-якого сенсу. Очевидно, потрібна перебудова роботи наявних служб і створення нових для забезпечення інформацією і методикою аналізу, створення міжгалузевих і спеціалізованих банків даних, вивчення маркетингу.