Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курсовой работы Организ производства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать

21

Міністерство освіти і науки України

Слов'янський коледж Національного авіаційного університету

Циклова комісія „Економіка підприємства”

Організація виробництва

методичні рекомендації щодо виконання

курсової роботи

спеціальність

6. 050100 “Економіка підприємства”

Обговорено та схвалено

на засіданні циклової комісії „ЕП”

Прот. №____ від _________2008

Голова циклової комісії

______________ Л.В.Бурда

“___”___________________ 2008

Склав викладач

___________________Л.В.Бурда

2008

ЗМІСТ

Міністерство освіти і науки України 1

Склав викладач 1

ЗМІСТ 2

1 СТРУКТУРА І ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ 3

2 ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 5

3.МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ РОЗРАХУНКУ ПОТОЧНИХ ЛІНІЙ 8

3.1 Методичні вказівки щодо розрахунку параметрів перервно-потокової лінії 8

3.2 Методичні вказівки щодо розрахунку параметрів змінно-потокової лінії 12

3.3 Методичні вказівки щодо розрахунку параметрів конвеєру 15

ПРИБЛИЗНА ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ 19

1 Структура і зміст курсової роботи

Курсові і дипломні роботи відносяться до категорії навчально-наукової документації. Вони повинні оформлятися відповідно до вимог Державного стандарту України (ДСТУ 3008-95), затвердженого і введеного в дію наказом Держстандарту України №58 від 23 лютого 1995 p.; гармонізованого з міжнародними стандартами ISO 5966: 1982 "Documentation - Presentation of scientific and technical reports".

Відповідно до цього стандарту курсова робота повинна мати наступну структуру:

  • вступну частину;

  • основну частину;

  • додатки.

Вступна частина містить наступні структурні елементи:

    • обкладинка;

    • титульний лист;

    • реферат;

    • зміст;

    • перелік умовних позначок, символів, одиниць, скорочень і термінів.

Курсова робота повинна мати чітко оформлений титульний лист, грамотно написаний текст відповідно до змісту роботи, бути прошитою (переплетеною) і мати тверду обкладинку.

Титульний лист оформляється за установленою формою, запропонованою в Додатку Б до цієї методичної розробки, і є першою сторінкою роботи. Титульний лист повинний містити дані, що розміщають у наступній послідовності: назва навчального закладу, ідентифікатори курсової роботи, повне найменування роботи, підпис і прізвище студента — виконавця і викладача - консультанта, рік підготовки курсової роботи. Крім того, титульний лист може містити інформацію про зв'язки роботи з іншими роботами, відомості про доповіді чи назву конференції, де була представлена робота.

Реферат призначений для ознайомлення з курсовою роботою. Він повинний бути коротким (1 сторінка формату А4) і інформативним, обсягом не більше 500 слів. Вміщується за титульним листом. У ньому вказуються:

  • відомості про обсяг курсової роботи; кількості її частин, кількості таблиць, додатків, кількості джерел по переліку посилань (списку використаних джерел);

  • текст реферату;

  • перелік ключових слів.

Текст реферату повинний відображати інформацію про роботу в такій послідовності:

  • об'єкт дослідження;

  • ціль роботи;

  • методи дослідження;

  • результати роботи і їхня новизна;

  • основні техніко-економічні характеристики і показники, що містяться в роботі;

  • висновки (резюме).

Ключові слова, істотні для розкриття суті роботи, поміщають після тексту реферату. Перелік ключових слів включає від 5 до 15 слів (словосполучень), написаних (надрукованих) великими літерами в називному відмінку в рядок через коми.

Зміст роботи міститься безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки. Воно являє собою розгорнутий план роботи і включає всі розділи і підрозділи роботи, починаючи з переліку умовних позначок, із указівкою початкового номера сторінки кожного розділу і підрозділу.

Усі використовувані в роботі умовні та мало поширені позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни пояснюються на новій сторінці. Ліворуч за абеткою приводять умовні позначки, символи, одиниці і т.д., а праворуч - їхню детальну розшифровку. Якщо робота містить лише загальновживані скорочення, символи, одиниці виміру та позначки, то окремо їх пояснювати не треба.

Структурними елементами основної частини курсової роботи є:

  • вступ;

  • суть курсової роботи;

  • висновки (резюме);

  • рекомендації;

  • перелік посилань.

У вступі коротко (на 2-3 сторінках) викладають:

  • актуальність теми;

  • аналітичний огляд літературних джерел, що висвітлюють методи і результати досліджень різних авторів по даній темі;

  • перелік прізвищ учених, що займаються даною темою, у тому числі вітчизняних і закордонних, із указівкою їх найбільш значимих праць по досліджуваній темі;

  • оцінку сучасного стану проблеми, відзначаючи при цьому практично вирішені задачі, пробіли знань, що існують у даній предметній області, світові тенденції вирішення поставлених задач;

  • суть наукової проблеми, парадокса, протиріччя, що підлягають розгляду в даній курсовій роботі. Студенту варто звернути увагу на цей етап роботи, тому що правильна постановка проблеми значною мірою визначає успіх наукового дослідження;

  • мета роботи, обумовлена науковою проблемою;

  • задачі дослідження, що представляють собою складові елементи основної мети, проблеми роботи. Як правило, задачі визначають структурні елементи основної частини роботи (розділи, підрозділи);

  • взаємозв'язок даної теми з іншими проблемами курсу макроекономіки

Вступ повинен починатися з окремої сторінки.

Суть роботи викладають, розділяючи матеріали на розділи і підрозділи, кожний із яких повинний містити закінчену інформацію. Кожний розділ і підрозділ повинні мати власні змістовні назви, що відображають логіку та порядок аналізу проблеми. Структурно основна частина складається з двох розділів. В першому розділі аналізуються теоретичні аспекти певної проблеми стратегічного або поточного планування В другому розділі студент виконує розрахунок планових показників виробничо-господарської діяльності підприємства за алгоритмом, наведеним у п.7 цієї методрозробки. Обсяг основної частини курсової роботи 40 — 45 сторінок.

Суть курсової роботи являє собою виклад основних положень (зведень) по темі, що розкривають її сутність як об'єкта розгляду й аналізу. Вона повинна містити теоретичні основи досліджуваної проблеми, тобто опис теорії і методології, методів дослідження, принципів функціонування, характеристик і властивостей предмета дослідження, механізмів взаємодії, функціональних залежностей, взаємозв'язків явищ і категорій і ін.

Тут же викладається сутність питань, що складають основний зміст теми. Таких питань може бути виділено 3-4. Виклад повинний будуватися на вивченні фактичного матеріалу, містити аналіз статистичної інформації, що характеризує сучасний стан господарської дійсності. При дослідженні економічних закономірностей, явищ, процесів необхідно звернути увагу на соціально-економічні наслідки цих процесів; запропонувати практичні напрямки діяльності підрозділів підприємства щодо поліпшення фінансово-економічних показників діяльності підприємства, залучення нереалізованих резервів використання виробничих ресурсів.

Висновки (резюме) поміщають безпосередньо після викладу питань теми на новій сторінці. У висновках на 1-3 сторінках дається оцінка отриманих результатів дослідження, на основі яких можуть бути дані рекомендації.

Рекомендації повинні носити конкретний характер і бути цілком підтверджені виконаною роботою. Тут визначаються подальші роботи, які автор вважає за необхідне провести надалі. При цьому основну увагу приділяють пропозиціям по ефективному використанню результатів дослідження.

Текст висновків і рекомендацій може бути розділений на пункти.

Перелік джерел (список використаної літератури), на які посилається студент у роботі, повинний приводитися наприкінці тексту роботи відповідно до ДСТ 7.32-81, починаючи з нової сторінки, а у відповідних місцях роботи повинні бути посилання у квадратних лапках.

Бібліографічні описи в переліку посилань приводять у порядку, у якому вони вперше згадувалися в тексті. Порядкові номери описів у переліку є номерами посилань у тексті (номерні посилання). Бібліографічні описи посилань на монографії, навчальні посібники, брошури приводять відповідно до діючого стандартами по бібліотечній і видавничій справі.

У додатках поміщають матеріал, який не може бути поміщений у роботі через великий обсяг чи носить допоміжний характер. У них можуть включатися вихідні дані для аналізу і розрахунків, додаткові ілюстрації (фотографії, таблиці, математичні докази, формули, програми, інструкції, методики, договори і т.п.). Крім того, тут може розташовуватися додатковий перелік джерел, на котрий не було посилань у звіті, але які можуть викликати інтерес у зв'язку зі змістом курсової роботи.

Крім вище вказаних розділів в тексті роботи повинні бути вміщені ще деякі обов’язкові елементи.