Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судово-бухгалтерська експ..rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
119.28 Кб
Скачать

23.2. Оцінювання висновку бухгалтера-експерта слідчим та адвокатом

Судово-експертна діяльність здійснюється на принципах законності, незалежності, об’єктивності і повноти дослідження.

Судово-бухгалтерська експертиза може бути призначена як на стадії досудового слідства, так і при розгляді справи в суді в карному, цивільному і господарському процесах. Причому, згідно зі статтею 22 КПК України, призначення судово-бухгалтерської експертизи не є обов'язковим навіть при розслідуванні господарських злочинів. Слідча і судова практика показує, що при якісному проведенні ревізії за участю фахівців-бухгалтерів може бути зібрана необхідна кількість доказів за всіма обставинами злочину, що розслідується. Таким чином, судово-бухгалтерська експертиза не підміняє собою ревізії, що призначається за вимогою правоохоронних органів, хоча і має багато загального. Насамперед, вони ґрунтуються на використанні спеціальних знань у сфері бухгалтерського обліку, контролю й аналізу господарської діяльності. Як ревізія, що призначена за вимогою правоохоронних органів, так і судово-бухгалтерська експертиза застосовуються для розслідування господарських правопорушень у сфері економіки. Разом з тим між ними існують важливі розбіжності процесуального характеру, що постійно необхідно враховувати при розслідуванні і розгляді справ у суді.

На стадії досудового слідства бухгалтерська експертиза, відповідно до статті 76 КПК, призначається у тих випадках, коли без застосування спеціальних знань у сфері бухгалтерського обліку слідчий не може вирішити істотні конкретні питання, що виникли по справі.

Повнота експертного дослідження і об’єктивність його висновків повинні забезпечуватися закладом у процесі експертизи наукових методів дослідження отриманих матеріалів, високою кваліфікацією та об’єктивністю експерта. Критерієм вірогідності і об’єктивності експертного висновку є документальна обґрунтованість висновків і отриманих доказів по справі.

Слідчий повинен контролювати хід проведення експертизи, щоб забезпечити всебічне і повне дослідження всіх матеріалів необхідних для давання аргументованого висновку, з дотриманням усіх процесуальних норм. Зокрема, слідчий перевіряє план роботи експерта-бухгалтера, з’ясовує прийоми і способи дослідження, що має намір використовувати експерт для з’ясування поставлених перед ним питань, визначає термін проведення експертизи. Слідчий може відсторонити призначеного експерта від подальшої роботи і запросити іншого, якщо в ході експертизи виявляться підстави для відводу експерта, або з'ясується нездатність експерта дати кваліфікований висновок за поставленими питаннями.

Однак при здійсненні зі сторони слідчого контролю за діяльністю експерта-бухгалтера повинно цілком виключатися будь-яке втручання в діяльність експерта, а також чинити тиск на нього з метою отримання бажаних висновків. Тому експерт має право оскаржити дії особи, що веде справу, якщо такі дії порушують права експерта.

Експерт-бухгалтер має право давати висновок тільки за матеріалами, наданими йому слідчим чи судом. Однак найчастіше вони не мають у своєму розпорядженні таких знань в галузі обліку, контролю й аналізу господарської діяльності, що необхідні для визначення повного обсягу матеріалів, необхідних експерту-бухгалтеру. Тому експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів, необхідних для давання висновку. У клопотанні повинно бути аргументовано, у зв'язку з якими обставинами і яка конкретно інформація необхідна експерту.

В випадку відхилення клопотання експерт у письмовій формі повинен повідомити про неможливість проведення експертизи в цілому чи за окремо поставленими питаннями. Після задоволення клопотання експерта слідчим чи судом виноситься постанова про доповнення переліку матеріалів, що направляються на експертизу.