Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr.biology.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
85.4 Кб
Скачать

15.Що таке явище ембріональної індукції?

Ембріональна індукція. Ембріональну індукцію можна визначити як явище, при якому в процесі ембріогенеза один зачаток впливає на інший, визначаючи шлях його розвитку, і, крім того, сам піддається индуцирующему впливу з боку першого зачатка.

У місці контакту зачатка хордомезодерми з ектодермою утво­рюється нервова трубка. Отже, в процесі розвитку один зачаток впливає на інший, визначаючи шлях його розвитку. Та­кий вплив називається ембріональною індукцією.

Наскільки важливу роль відіграє ембріональна індукція в роз­витку, показує наступний досвід. Якщо на стадії ранньої гаструли повністю видалити зачаток хорди, то нервова трубка зовсім не роз­вивається. Ектодерма на спинній стороні зародка, з якої в нормі утворюється нервова трубка, диференціюється в шкірний епітелій. Явище індукції спостерігається і при виникненні інших органів. Наприклад, контакт випинання нервової трубки — очного пузиря — з ектодермою приводить до розвитку кришталика ока. У свою чергу, кришталик індукує перетворення ектодерми в рогівку.

16.Що таке постембріональний розвиток? Які типи постембріонального розвитку вам відомі?

Постембріональний розвиток. Цей процес починається після виходу організму з яйця або утроби матері, тобто після його народження, коли організм здатний існувати самостійно. Постембріональний розвиток є двох типів: прямий і непрямий.

П р я м и й розвиток відбувається без перетворень, коли народжений організм схожий до дорослої особини, наприклад, у птахів та ссавців.

Н е п р я м и й розвиток відбувається з метаморфозом — перетворенням у дорослу особину. В такому випадку присутня личинкова стадія, коли народжений організм не схожий на дорослу особину. Личинка — організм, пристосований до активного способу живлення, росту та розвитку, але не здатний до розмноження (в окремих випадках). Наприклад, в жаби личинкова стадія — пуголовок, в метелика — гусениця.

17. Які види чергування поколінь відомі в життєвих циклах тварин?

Багато організмів можуть розмножуватися безстатевим як, так і статевим шляхом. При цьому говорять про різних поколіннях даного виду. Якщо вони закономірно змінюють один одного, таке явище називається чергуванням поколінь. Межею, що розділяє статеве і безстатеве покоління в циклі розвитку є процес запліднення.

В інших тварин (представників плоских червів - сисунів, деяких членистоногих тощо) чергуються покоління, які розмножуються статевим шляхом і партеногенетично (мал.68,70).супроводжується зміною поколінь або складними перетвореннями організму (наприклад, в амеби-протея). Простий життєвий цикл притаманний тваринам з прямим типом розвитку (гідра, молочно-біла планарія, дощовий черв'як, річковий рак, павук-хрестовик, ставковик, плазуни, птахи, ссавці).Чергування поколінь, які розмножуються статевим шляхом та партеногенетично, має важливе біологічне значення для організмів, котрі існують в умовах, що періодично змінюються і не можуть переживати несприятливий період в активному стані. Статеве розмноження забезпечує безперервність існування виду в нестабільних умовах, а партеногенез дає змогу повною мірою використовувати сприятливі умови, швидко збільшуючи чисельність виду.

У життєвому циклі деяких тварин чергуються роздільностатеве та гермафродитне покоління.Чергування поколінь, що розмножуються різними способами (статевим і нестатевим, статевим і партеногенетично), підсилює комбінативну мінливість, яка забезпечує здатність виду до існування в різних умовах довкілля і швидкого реагування на зміни цих умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]