Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота(економіка).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать

4.3. Організація виконання робіт

Організація виробництва - це комплекс заходів, спрямованих на раціональне і ефективне поєднання у просторі і часі засобів праці, і самої праці при оптимальному використанні наявних ресурсів. Суть організації проведення лісогосподарських робіт полягає в тому, щоб була виконана виробнича програма згідно агротехнічних і лісівничих вимог при найменшій потребі робітників, машин і механізмів.

Найпоширенішими формами організації праці в лісовому господарстві є бригадна і ланкова. Ланкова форма застосовується при проведенні лісокультурних робіт, охороні лісу від хвороб і шкідників, проведенні біотехнічних заходів тощо. При проведенні доглядових і санітарних рубань найбільш розповсюдженою формою організації праці є малі комплексні бригади (МКБ), до складу яких входять робітники суміжних професій. Вони здійснюють комплекс робіт по заготівлі деревини (звалювання дерев, обрубування гілок, кряжування, розколювання дров, складання їх у стоси тощо).

МКБ працює за єдиним нарядом на основі загального виробничого плану з оплатою праці за кінцеві результати роботи. Робітники колективно несуть відповідальність за кількість і якість виконаних робіт. При звалюванні дерев, обрізуванні гілок, кряжуванні застосовують бензомоторні пилки, "Stihl", різних модифікацій. При кінному трелюванні провідним механізмом є бензопила.

Ефективність бригадної форми організації праці залежить від правильного встановлення її чисельного складу. Якщо роботи виконуються механізованим способом (садіння лісових культур, влаштування мінералізованих смуг тощо), чисельність робітників визначається згідно нормативів складу обслуговування агрегату.

4.4. Використання бензомоторних пилок

Вихідними даними для розрахунку потреби бензопил у роботі для кожного виду робіт (табл. 4.3) є потрібна кількість пилко-змін та календарний час їх виконання в днях. Кількість пилко-змін виписується з табл. 3.1 (графа 7).

Календарний час і кількість робочих днів встановлюються у відповідності з лісівничими вимогами сезону проведення окремих видів робіт.

Розділивши загальну кількість пилко-змін (графа 3) на кількість запланованих робочих днів для виконання робіт, визначаємо потребу бензопилок на кожен вид рубань.

Середній річний виробіток на одну робочу бензопилку визначаємо діленням обсягів робіт на кількість робочих бензопилок. Він становить: 14300/17=841 (м³).

РОЗДІЛ 5

ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ВИРОБНИЧОЇ

ПРОГРАМИ

Витрати на ведення лісового господарства покриваються за рахунок внутрішніх фінансових ресурсів підприємства (власних коштів) та з державного бюджету. 3 державного бюджету фінансуються, в першу чергу, витрати на природоохоронні заходи ( лісокультурні роботи у державному лісовому фонді, охорона лісу від пожеж, боротьба зі шкідниками та хворобами лісу, створення захисних насаджень тощо). Всі інші роботи фінансуються за рахунок власних коштів.

Власні кошти - це частина доходу від реалізації лісопродукції від усіх видів рубань, пов'язаних з веденням лісового господарства, і рубок головного користування, реалізації на сторону насіння і садивного матеріалу, надання на сторону послуг та інше. Чим більше підприємство мобілізує власних коштів, тим, відповідно, менше потрібно асигнувань з бюджету.

В курсовому проекті розраховуємо тільки суму надходжень від реалізації лісопродукції від рубань, пов'язаних з веденням лісового господарства (табл. 5.1).

Остаточні результати розрахунків фінансового забезпечення виконання виробничої програми наводимо в табл. 5.2. Загальна сума витрат у цю таблицю заноситься із зведеного кошторису (табл. 3.6) – 1521207,43 (грн.), а сума надходжень від реалізації лісопродукції (власні кошти- табл. 5.1.)- 1217260 (грн.)

Таким чином, асигнування з державного бюджету становитимуть:

1521207,43 - 1217260= 303947,43 (грн.)

Це становить 20% від загальної суми витрат Галицького НПП.

РОЗДІЛ 6

ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ ЛІСОГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

В табл. 6.1. наводимо обсяги витрат на окремі розділи виробничої програми і визначаємо їх структуру (в %) в загальній сумі витрат на лісове господарство.

Як бачимо витрати на проведення рубань, пов’язаних з веденням лісового господарства та інших рубань становить 26,6% від загальної суми витрат, а загальновиробничі витрати – 51,1%. Звідси можна зробити висно-

вок, що в більшій мірі кошти припадають на заробітну плату працівникам, в меншій мірі - на проведення рубок.

На підставі проведених у попередній розділах розрахунків заповнюємо підсумкову табл. 6.2 основних середньорічних оціночних показників лісогосподарської діяльності підприємства на плановий рік.