Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poverhnya2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

2.2. Розподіл об’ємного заряду і поля в опз

2.2.1. Концентрації носіїв заряду

Електрофізичні властивості поверхні та приповерхневого шару напівпровідника визначаються величиною вигину зон на поверхні Ys і в приповерхневій області Y(x), що залежить від електростатичного потенціалу поверхні s та зміни його величини (x) в ОПЗ. Наявність у приповерхневій області внутрішнього електричного поля призводить до порушення у ній стану рівноваги між носіями заряду і кристалічною граткою. Зауважимо, що нерівноважні умови у цій області можуть зумовлюватися й іншими причиними, наприклад, збудженням носіїв заряду світлом, яке поглинається у тонкому приповерхневому шарі. Тому, як зазначено раніше, концентрації електронів і дірок в ОПЗ не збігаються зі значеннями n0 і p0 в об’ємі кристала за межею ОПЗ (n  n0, р  p0).

У теорії поверхневих властивостей напівпровідників концентрації носіїв заряду визначають через електростатичний потенціал  середини забороненої зони ( = – Ei/e) та потенціал , що відповідає рівню Фермі ( = – F/e).

У стані рівноваги положення рівня Фермі на поверхні s і в об’ємі кристала 0 повинні збігатися (s = 0). Величина 0 однозначно пов’язана з концентраціями електронів n0 і дірок p0 за межами ОПЗ:

. (2.4)

де NC і NV – ефективні густини станів у с- та v-зоні відповідно, Eg – ширина забороненої зони напівпровідника.

Співвідношення (2.4) можна записати в іншому вигляді. Помножимо праву частину виразу для n0 на величину exp[(0 – 0)], отримаємо:

. (2.5)

Як видно із (2.4), добуток n0p0 дорівнює:

. (2.6)

В об’ємі кристала величину Eg можна записати через потенціал 0, що відповідає середині забороненої зони (рис. 2.2.):

. (2.7)

Підставивши (2.7) у (2.6), отримаємо:

. (2.8)

Тут nі – концентрація носіїв заряду у власному напівпровіднику. При NС = NV із (2.8) отримаємо такий вираз для nі:

. (2.9)

Враховуючи (2.9), вираз (2.5) можна записати у вигляді

. (2.10)

Аналогічно провівши перетворення виразу для концентрації дірок p0, отримаємо:

(2.11)

Значення концентрації електронів і дірок в ОПЗ не можна визначати за допомогою рівноважного рівня Фермі 0, оскільки у цій області немає рівноваги між носіями заряду і кристалічною граткою. Формально для визначення величин n i p у цьому випадку можна використати деякі співвідношення, подібні до виразів (2.10) і (2.11), якщо ввести квазірівні Фермі n i p для електронів і дірок відповідно, які не збігаються між собою (n  p). Тоді концентрації електронів і дірок в ОПЗ можна записати так:

, (2.12)

. (2.13)

Тут через  позначено потенціал, що відповідає середині забороненої зони напівпровідника в ОПЗ і тому значення  залежить від координати x (рис. 2.2). Це означає, що у цій області концентрації електронів і дірок залежать від x, тобто n=n(x), p=p(x). Тому можна вважати, що в ОПЗ наявні надлишкові концентрації носіїв заряду (Δn = n – n0, Δp = p – p0).

2.2.2.Залежність електростатичного потенціалу від координaт

Для визначення залежності електростатичного потенціалу від координати поблизу поверхні напівпровідника в стаціонарних умовах необхідно розв’язати рівняння Пуассона для одновимірного випадку:

, (2.14)

де (x) – густина об’ємного заряду в точці на відстані х від поверхні.

Розв’язок рівняння Пуассона проводять, використовуючи такі основні теоретичні припущення.

  1. Розглядається невироджений напівпровідник, енергетичний розподіл носіїв заряду в якому, описується статистикою Максвела-Больцмана.

  2. Вигин енергетичних зон не дуже сильний, так що в області поверхні напівпровідник також невироджений.

  3. Домішкові центри в об’ємі напівпровідника вважаються повністю йонізованими.

  4. Зміна потенціалу на віддалі, яка дорівнює довжині хвилі де-Бройля для електронів, значно менша, ніж 1 kT/e.

  5. Зміна величини вигину зон Ys від точки то точки поверхні є невеликою, що дозволяє охарактеризувати поверхню деякими одним усередненим значенням вигину зон.

Перераховані припущення в звичайних умовах виконуються для Ge і Si, але вони можуть не виконуватися для інших напівпровідників, що обмежує можливість використання теоретичних результатів при їх дослідженнях. Теорія поверхневих властивостей напівпровідників, яка базується на перерахованих припущеннях, розвинута в роботах Гаррета і Браттайна. Застосування цієї теорії при експериментальних дослідженнях та подальший її розвиток здійснені в роботах В.І. Ляшенка, А.В. Ржанова, О.В. Снітка, В.Г. Литовченка та ін.

При розв’язуванні рівняння (2.14) використовують такі граничні умови для напівнескінченного кристала:

(2.15)

Густина об’ємного заряду дорівнює:

(2.16)

де р(x), n(x) – концентрації дірок і електронів у точці x; Nd, Na – концентрації донорів і акцепторів у напівпровіднику відповідно.

Розрахунок проводиться в загальному випадку для нерівноважних умов, коли концентрації вільних носіїв заряду в приповерхневій області задаються як термічною генерацією, так і іншими способами генерації, наприклад, освітленням поверхні світлом, яке сильно поглинається на поверхні.

В об’ємі кристала виконується умова електронейтральності

(2.17)

З урахуванням (2.17), вираз (2.16) набуває вигляду

(2.18)

Підставимо в (2.18) значення n0, p0, n i p, використовуючи вирази (2.10), (2.11), (2.12) і (2.13), отримаємо:

. (2.19)

Використовуючи вираз (2.19), рівняння (2.14) можна записати у вигляді:

. (2.20)

У правій частині рівняння (2.20) від х залежать , p i n. Величини p i n змінюються від ps i ns на поверхні (при x = 0) до 0 на віддалі від поверхні порядку довжини дифузійного зміщення нерівноважних носіїв Ln,р. При невеликих відхиленнях від термодинамічної рівноваги (наприклад, при низьких рівнях збудження нерівноважних носіїв) та за умови, що товщина ОПЗ значно менша за Ln,р, градієнти p i n малі а отже, величини p i n можна вважати сталими в межах ОПЗ. Таке припущення виправдане для Ge і Si, для яких дифузійні довжини на декілька порядків більші від L.

Перший інтеграл рівняння Пуассона (2.20) легко взяти помноживши обидві його частини на та інтегруючи від x до , або від  до 0, та враховуючи граничні умови :

, (2.21)

де .

У результаті інтегрування лівої частини даного рівняння одержимо:

.

Проінтегруємо праву частину рівняння (2.21):

. (2.22)

Вираз (2.22) визначає потенціал для будь-якої точки області просторового заряду. Звичайно його записують у дещо простішому вигляді, який зручніший для аналізу. Для цього вводять такі безрозмірні величини:

, (2.23)

(2.24)

(2.25)

Параметр λ характеризує об’ємне легування. Для кристалів легованих донорними домішками (n-тип) λ < 1, при легуванні акцепторними домішками (р-тип) λ > 1, а у напівпровіднику з власною провідністю λ=1. Як видно з наведеної на рис. 2.2. енергетичної діаграми величина визначається відстанню між рівнем Фермі та серединою забороненої зони в об’ємі кристала.

Використовуючи вирази (2.1) і (2.23) – (2.25), перший інтеграл рівняння Пуассона (2.22) можна записати у вигляді:

(2.26)

де

. (2.27)

Перший та другий доданки у виразі (2.27) визначаються внесками в об’ємний заряд вільних дірок та електронів відповідно, а третій – об’ємним зарядом нескомпенсованих домішок.

Із виразу (2.23) та наведеної на рис. 2.2. діаграми видно, що при вигині зон уверх, коли значення Y від’ємні, у приповерхневій області зосереджений позитивний об’ємний заряд Qsc. У цьому випадку у виразі (2.27) береться знак “плюс”. При додатних значеннях Y, коли енергетичні зони вигнуті вниз і в приповерхневій області зосереджений негативний просторовий заряд, у виразі (2.27) береться знак “мінус”. Отже, при Y<0 у виразі (2.27) береться знак “плюс”, а при Y>0 – знак “мінус”.

Використовуючи вираз для першого інтеграла рівняння Пуассона можна визначити напруженість електричного поля Еs на поверхні, об’ємний заряд у приповерхневій області Qsc, а також заряд на вільній поверхні Q0ss, який за величиною дорівнює заряду Qsc, але протилежний за знаком (Q0ss= – Qsc). Напруженість електричного поля Еs дорівнює

(2.28)

Зв’язок між Еs та зарядом Qsc в області просторового заряду за теоремою Остроградського-Гаусса визначається виразом

. (2.29)

Величину визначимо, використовуючи (2.23) та (2.26)

(2.30)

Підставимо (2.30) у (2.29), отримаємо:

. (2.31)

Помножимо праву частину виразу (2.31) на величину і врахуємо (2.1)

(2.32)

Тут , де s – значення електростатичного потенціалу, що відповідає середині забороненої зони на поверхні. Безрозмірна величина Ys характеризує вигин зон у точці х = 0, тобто на поверхні кристала. Вона – важливий електрофізичний параметр поверхні.

Іноді в літературі для характеристики вигину зон використовують величину , яка показана на енергетичній діаграмі (рис. 2.2). Цю величину називають поверхневим потенціалом. На рис. 2.2 легко побачити, що величини  і Ys зв’язані співвідношенням

. (2.33)

При теоретичних розрахунках залежності Qsc, поверхневої провідності та інших величин від Ys (чи s) широко використовують рівноважний випадок, коли n = p = 0 i P = N = 0. У цьому випадку, як випливає із (2.27), функція F залежить лише від Ys та 

. (2.34)

Залежність електростатичного потенціалу  від координати х в ОПЗ у загальному випадку визначається другим інтегралом рівняння Пуассона.

Використовуючи вираз (2.26) другий інтеграл рівняння Пуассона можна записати у вигляді:

(2.35)

У загальному випадку через складність функції F(Y, , Р, N) хід потенціалу в ОПЗ можна обчислити лише за допомогою числового інтегрування. Але в ряді окремих часткових випадків можна одержати аналітичні вирази для описування форми приповерхневого потенціального бар’єра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]