Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до ДЕК (физики) спец 10-11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Безпека життєдіяльності

    1. Заходи та засоби, спрямовані на запобігання негативної дії природних джерел небезпеки на людину та на системи забезпечення її життєдіяльності.

    2. Техногенні небезпеки та загальні закономірності їх виникнення. Методика вивчення техногенних небезпек в основах безпеки життєдіяльності.

    3. Техногенні небезпеки, пов’язані з використанням транспортних засобів. Методика навчання безпечного використання транспортних засобів в основах безпеки життєдіяльності.

    4. Техногенні небезпеки, пов’язані з використанням горючих, легкозай мисних і вибухонебезпечних речовин та матеріалів. Методика навчання запобіганню виникнення пожеж в основах безпеки життєдіяльності.

    5. Небезпечна дія електричного струму на організм людини. Методика навчання учнів електробезпеки в основах безпеки життєдіяльності.

    6. Соціальні небезпеки, їх класифікація та закономірності їх виникнення. Методика навчання учнів поведінці при наявності соціальних небезпек.

    7. Сучасні проблеми наркоманії та токсикоманії, алкоголізму та тютюнопаління. Негативний вплив на стан здоров’я людини наркотиків та алкоголю. Методика навчання учнів запобіганню залучення до шкідливих звичок.

    8. Природно-соціальні небезпеки: наркоманія, епідемії інфекційних захворювань, венеричні захворювання, СНІД. Методика навчання учнів запобіганню дії природно-соціальних небезпек.

    9. Соціально-техногенні небезпеки та причини їх виникнення. Професійні захворювання. Методика навчання учнів запобіганню професійним захворюванням.

    10. Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі. Методика навчання учнів поведінці в специфічних умовах великих населених пунктів.

    11. Криміногенні ситуації. Самозахист. Межі самозахисту. Методика навчання учнів поведінці при виникненні криміногенної ситуації.

    12. Забруднення літосфери та її наслідки для здоров’я людини. Методика навчання учнів оптимального вибору води та продуктів харчування з метою запобігання отруєння та інфекційним кишковим захворюванням.

    13. Забруднення гідросфери та її вплив на життєдіяльність людини. Проблеми питної води. Методика навчання учнів безпечному використанню води.

    14. Забруднення атмосфери та її вплив на життєдіяльність людини. Методика навчання учнів захисту органів дихання при перевищенні в повітрі ГДК, отруйних та шкідливих речовин.

    15. Домедична допомога потерпілому при надзвичайних ситуаціях техногенного походження. Методика навчання учнів рятуванню, захисту та допомога потерпілому при надзвичайних ситуаціях техногенного походження.

    16. Характеристика навчальних посібників з основ безпеки життєдіяльності для учнів початкових класів загально-освітніх шкіл.

    17. Характеристика навчальних посібників з основ безпеки життєдіяльності для учнів II ступені навчання загальноосвітніх шкіл.

    18. Характеристика навчальних посібників з основ безпеки життєдіяльності для учнів IIІ ступені навчання загальноосвітніх шкіл.

    19. Характеристика методичної літератури для вчителів з основ безпеки життєдіяльності.

    20. Структура та зміст навчальної програми „Основи безпеки життєдіяльності” для загальноосвітніх навчальних закладів.