Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diagnostika.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать
  1. Вимоги до особистості та професійних якостей педагога у соціально-педагогічному дослідженні.

Соціальна педагогіка являє собою професійний погляд на світ людських взаємовідносин, у якому соціальні педагоги займають ті ж місця і виконують ті ж ролі, що і всі люди. Їх знання, навіть великі, не дають права вчити жити інших людей, а також не надають переваг у виборі особистої долі. Професійне ставлення соціального педагога до світу полягає у тому, що він повинен здобувати знання у відповідності з інтелектуальними, технічними та етичними нормами.

Соціальний педагог не має права сказати "Я так бачу". Він повинен аргументувати свою ідею. Соціальний педагог повинен мати хист до своєї професії.

Ці вимоги не завжди вдається поєднувати

.Розвиток професійних якостей соціального педагога базується на таких принципах:

-світ є розумно встановленою системою, яка в принципі піддається раціональному пізнанню;

- технологія соціально-педагогічних досліджень - це техніка отримання знань;

- крім опитувачів, тестів, шкал, технічний інструментарій включає способи аргументації та представлення результатів роботи;

- необхідним є дотримання професійної етики - норм поведінки соціального педагога під час проведення дослідження.

Каленик Тетяна, Олійник Інна

7. Аналіз продуктів діяльності

Аналіз продуктів діяльності (творчості) – це метод опосередкованого емпіричного вивчення людини через аналіз, інтерпретацію матеріальних та ідеальних продуктів її діяльності. Цей метод широко (і часто інтуїтивно) використовується в педагогічній практиці в формі аналізу учнівських творів, конспектів, виступів, малюнків. Слід зауважити, що в процесі наукового дослідження метод аналізу продуктів діяльності (творчості) передбачає певну мету, гіпотезу і засоби аналізу кожного специфічного продукту.

3. Метод сфокусованого групового інтерв’ю

У таких інтерв’ю заздалегідь зазначалась загальна тематика бесід і певне коло відкритих запитань.

Сфокусоване групове інтерв’ю – не просто чергування запитань інтерв’юера і відповідей респондентів, а своєрідна дискусія. Респонденти мають більше свободи у виборі форми вираження своїх почуттів і думок щодо заданої теми. Застосування сфокусованих інтерв’ю стимулює виникнення нових запитань, а предмет розмови може набути несподіваних обрисів.

Важливою умовою плідного використання сфокусованих групових інтерв’ю є комфортність обстановки. Особливістю цього методу є те, що дискусія має сфокусований характер. Це означає, що тема дискусії, логіка і форма запитань визначаються заздалегідь і фіксуються в інструкції ведучого.

Збирання інформації відбувається в процесі спостереження за обговоренням пропонованих запитань, а також за невербальною поведінкою.

Також особливістю цього методу є те, що групова взаємодія, яка виникає під час дискусії, дає змогу дослідникові одержати інформацію не лише про те, що люди думають з приводу тієї чи іншої проблеми, а й про те, чому вони так думають.

Ще однією особливістю с сфокусованих групових інтерв’ю є те, що їхня мета – не досягнення групового консенсусу, а з’ясування напряму думок кожного з учасників.

Цей метод дослідження є найефективнішим і досить гнучким у вивченні цінностей, орієнтацій, проблем, стану молодіжної свідомості в сучасних умовах.

Барбазюк Ілона

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]